Jump to content
MAINOS
 • Valvira: Opioidien määräämisessä käytettävä enemmän harkintaa


  Hoitajat.net
   Share

  Opioidien käyttö on viime aikoina puhututtanut Suomessa. Kela lähetti toukokuussa osalle lääkäreistä parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmävalmisteen määräämiseen liittyvää palautetta.

  Valvira muistuttaa, että opioidien ja muiden pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden määrääminen edellyttää hoidon lääketieteellisten perusteiden ja turvallisuuden huolellista harkintaa. Samanaikaisesti on muistettava, että potilaalla on aina oikeus hyvään kivun lievitykseen osana hyvää terveyden- ja sairaanhoitoa.

  Valviran mukaan muusta kuin syöpäsairaudesta johtuvan pitkäaikaisen kivun hoidossa voidaan käyttää opioideja muiden kivunlievitysmenetelmien tukena, jos opioidilääkityksen tarve, käytön kesto ja hyödyt ja haitat sekä potilaan psykososiaalinen tilanne arvioidaan asianmukaisesti. Opioidin aloituksesta on hyvä konsultoida kipuklinikkaa, jos kiputilan syy on epäselvä, potilas on nuori, hoidosta tulee mahdollisesti pitkä tai potilaalla on psykososiaalisia ongelmia ja/tai päihdyttävien aineiden väärinkäyttöä.

  Lue lisää kivun hoidosta Valviran sivuilta:
  http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/hyva-ammatinharjoittaminen/laakehoito/kivun-hoito

  Opioidien määräämisen käytännöt ovat herättäneet huolta Valvirassa: suuri osa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunnan tekemistä lääkärinoikeuksien rajoituksista liittyy muun ohella lääkkeiden epäasianmukaiseen määräämiseen.

  Lähde: Valvira.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Huomattu kyllä on, että lekuri ei tätä määrää. Tämä on ainoa lääke mikä auttaa edes ylös nousuun vuoteesta, muut särkylääkkeet ei vaan toimi. En selviä kodin askareista saati työpäivästäni ilman kipulääkettä. Krooniset kivut selässä (tyrä) ja polvissa ja olkapäässä (kulumaa). Miksi muuttaa toimivaa lääkitystä? On jo potilaan kiusaamista. 

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...