Jump to content
MAINOS

Valvira: Opioidien määräämisessä käytettävä enemmän harkintaa


Hoitajat.net
 Share

Opioidien käyttö on viime aikoina puhututtanut Suomessa. Kela lähetti toukokuussa osalle lääkäreistä parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmävalmisteen määräämiseen liittyvää palautetta.

Valvira muistuttaa, että opioidien ja muiden pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden määrääminen edellyttää hoidon lääketieteellisten perusteiden ja turvallisuuden huolellista harkintaa. Samanaikaisesti on muistettava, että potilaalla on aina oikeus hyvään kivun lievitykseen osana hyvää terveyden- ja sairaanhoitoa.

Valviran mukaan muusta kuin syöpäsairaudesta johtuvan pitkäaikaisen kivun hoidossa voidaan käyttää opioideja muiden kivunlievitysmenetelmien tukena, jos opioidilääkityksen tarve, käytön kesto ja hyödyt ja haitat sekä potilaan psykososiaalinen tilanne arvioidaan asianmukaisesti. Opioidin aloituksesta on hyvä konsultoida kipuklinikkaa, jos kiputilan syy on epäselvä, potilas on nuori, hoidosta tulee mahdollisesti pitkä tai potilaalla on psykososiaalisia ongelmia ja/tai päihdyttävien aineiden väärinkäyttöä.

Lue lisää kivun hoidosta Valviran sivuilta:
http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/hyva-ammatinharjoittaminen/laakehoito/kivun-hoito

Opioidien määräämisen käytännöt ovat herättäneet huolta Valvirassa: suuri osa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunnan tekemistä lääkärinoikeuksien rajoituksista liittyy muun ohella lääkkeiden epäasianmukaiseen määräämiseen.

Lähde: Valvira.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Huomattu kyllä on, että lekuri ei tätä määrää. Tämä on ainoa lääke mikä auttaa edes ylös nousuun vuoteesta, muut särkylääkkeet ei vaan toimi. En selviä kodin askareista saati työpäivästäni ilman kipulääkettä. Krooniset kivut selässä (tyrä) ja polvissa ja olkapäässä (kulumaa). Miksi muuttaa toimivaa lääkitystä? On jo potilaan kiusaamista. 

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...