Jump to content
 •  

  Valvira: Opioidien määräämisessä käytettävä enemmän harkintaa

  Hoitajat.net
  Opioidien käyttö on viime aikoina puhututtanut Suomessa. Kela lähetti toukokuussa osalle lääkäreistä parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmävalmisteen määräämiseen liittyvää palautetta.

  Valvira muistuttaa, että opioidien ja muiden pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden määrääminen edellyttää hoidon lääketieteellisten perusteiden ja turvallisuuden huolellista harkintaa. Samanaikaisesti on muistettava, että potilaalla on aina oikeus hyvään kivun lievitykseen osana hyvää terveyden- ja sairaanhoitoa.

  Valviran mukaan muusta kuin syöpäsairaudesta johtuvan pitkäaikaisen kivun hoidossa voidaan käyttää opioideja muiden kivunlievitysmenetelmien tukena, jos opioidilääkityksen tarve, käytön kesto ja hyödyt ja haitat sekä potilaan psykososiaalinen tilanne arvioidaan asianmukaisesti. Opioidin aloituksesta on hyvä konsultoida kipuklinikkaa, jos kiputilan syy on epäselvä, potilas on nuori, hoidosta tulee mahdollisesti pitkä tai potilaalla on psykososiaalisia ongelmia ja/tai päihdyttävien aineiden väärinkäyttöä.

  Lue lisää kivun hoidosta Valviran sivuilta:
  http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/hyva-ammatinharjoittaminen/laakehoito/kivun-hoito

  Opioidien määräämisen käytännöt ovat herättäneet huolta Valvirassa: suuri osa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunnan tekemistä lääkärinoikeuksien rajoituksista liittyy muun ohella lääkkeiden epäasianmukaiseen määräämiseen.

  Lähde: Valvira.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest -satu-

  Posted

  Huomattu kyllä on, että lekuri ei tätä määrää. Tämä on ainoa lääke mikä auttaa edes ylös nousuun vuoteesta, muut särkylääkkeet ei vaan toimi. En selviä kodin askareista saati työpäivästäni ilman kipulääkettä. Krooniset kivut selässä (tyrä) ja polvissa ja olkapäässä (kulumaa). Miksi muuttaa toimivaa lääkitystä? On jo potilaan kiusaamista. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...