Jump to content
 •  

  Valtakunnansovittelija ratkomaan kunta-alan neuvotteluja – Tehy ja SuPer vetoavat myös valtioon

  Hoitajat.net
  KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt pyysivät yhdessä valtakunnansovittelijaa kutsumaan osapuolet sovitteluun. Kuvituskuva: Envato

  Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer vetoavat sekä työnantajaan että valtioon, jotta hoitoalan henkilöstön toimeentulosta ja työhyvinvoinnista huolehditaan nyt ja tulevaisuudessa.  Järjestöt edellyttävät valtiovallan tukea kuntien tiukkaan taloustilanteeseen ja samalla vetoavuksi hyvin nihkeästi edenneisiin kuntaneuvotteluihin. Asiasta kerrotaan järjestöjen tiedotteessa.

  Järjestöt ehdottivat tänään neuvotteluissa myös valtakunnansovittelijan apuun turvautumista neuvottelujen edistämiseksi, koska sopimuskausi on päättymässä tänään eikä Kuntatalolla ole juuri edetty. Työriitojen sovittelua koskevan lain mukaan on mahdollista, että sovittelijaa voidaan käyttää osapuolten pyynnöstä puheenjohtajana työehto- ja virkaehtosopimusten aikaansaamista koskevissa neuvotteluissa.

  – Kaikki mahdollisuudet kannattaa nyt vielä käyttää ratkaisun etsimiseen. Sote- ja vaka-alan ammattilaiset ansaitsevat vakaat työehdot tämän kriisin aikana, jolloin erityisesti heidän työpanostaan suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi tarvitaan enemmän kuin koskaan, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

  Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola toivovat myös, että kuntatyönantaja ei kriisin varjolla painosta yhteiskunnan kannalta keskeistä henkilöstöä nyt huonoon sopimukseen. Tärkeä hoitajajärjestöjen tavoite on esimerkiksi sote-sopimus, jolla pystyttäisiin aiempaa paremmin korjaamaan alan epäkohtia ja varautumaan sote-uudistukseen. Lisäksi puheenjohtajien mukaan ilmaisista kiky-tunneista on päästävä ja palkkaratkaisun on oltava vähintään vientialojen tasoa.

  – Sote-henkilöstön työ on viimeistään nyt osoittautunut erityisen vaativaksi ja vaaralliseksi. Lisäksi heihin kohdistuu jo muutenkin poikkeustilan lainsäädännössä useita rajoittavia määräyksiä alkaen työaikojen joustamisesta ja irtisanomisajan pidentymisestä ja päätyen valmiuslain työvelvoitteeseen. Tämä tulee ottaa huomioon, toteaa Rytkönen.

  Kuntasektorin virka- ja työehtosopimusten sopimuskausi päättyy tänään 31.3.2020, mutta sopimuksen ns. jälkivaikutuksella niiden määräykset ovat edelleen voimassa, kun uusista työehdoista yritetään yhä päästä sopuun. Poikkeusoloissa ei toteuteta työtaistelutoimia, koska koronaepidemian vuoksi on välttämätöntä, että kaikkien terveyden – ja sosiaalihuollon ammattilaisten osaaminen on nyt käytössä.

  Lisätietoa: Kunta-alan neuvottelijat pyytävät valtakunnansovittelijaa kutsumaan osapuolet sovitteluun


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Jo on kumma

  Posted

  Kyllä tämä poikkeustilakin osoittaa, että hoitajista nykyisistä ja tulevista , että niitä saadaan, on avainkysymys hyvälle tai edes välttämättömälle hoidolle.

  Huomattava alipalkkaus on ollut alalla jo kymmeniä vuosia.

  Kuntatyönantaja on aina vedonnut kunnan huonoon rahatilanteeseen ollaan sitten nousu- tai laskusuhdanteessa. Tasokorotuksia ei saada koskaan kiinni, näillä lauluilla.

  Hoitajien tehtävä on nostaa itse itsensä, ellei työnantaja sitä ymmärrä, osaa tai halua tehdä.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Lähäri20

  Posted

  On se kumma, että muilla aloilla saadan sopimuksia aikaiseksi, mutta ei meillä! 🤬 Tottakai hekin ovat korotuksensa ja kikyjen poistamisensa ansainneet ja tärkeää työtä tekevät.  Näin meitä hoitajia siis todella arvostetaan!? NOT!  https://www.spjl.fi/liitto/ajankohtaista/uutiset/yli_70_000_valtion_tyontekijaa_sai_uuden_virka-_ja_tyoehtosopimuksen_-_kiky-tunnit_poistuvat_palkankorotukset_yleisen_linjan_mukaisia.4763.news?fbclid=IwAR0fxhB_3sV34awyj9ODiHMhtZjI3U8UVNCd13IavJHwUu2KFLmqSw_elqA

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...