Jump to content
 •  

  Väsyttääkö vuorotyö? Syy voi olla geeneissä

  Hoitajat.net
  Perimä ei selitä kokonaan sitä, miksi toiset kokevat uupumusta vuorotyössä ja toiset eivät. Kuva: Dreamstime

  Osa hoitajista sopeutuu hyvin vuorotyöhön, mutta kaikille jatkuva vuorokausirytmin vaihtuminen ei sovi. Vuorotyö häiritsee usein vuorokausirytmiä, mikä aiheuttaa joillakin ihmisillä univaikeuksia ja päiväaikaista väsymystä. Suomalaistutkijat havaitsivat, että melatoniinireseptorigeenin toiminta vaikuttaa vuorotyön sietoon, kertoo THL.

  Sleep-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa heikkoon vuorotyön sietoon vaikuttavia perimän tekijöitä. Koko perimän kattavassa tutkimuksessa havaittiin, että melatoniireseptori-geenin yhteydessä esiintyvä perimän variaatio vaikuttaa vuorotyöntekijöiden kokemaan uupumukseen.

  Tutkimukseen osallistui vuorotyöntekijöitä eri ammattiryhmistä

  Työntekijöiden työuupumuskyselyssä raportoimia eroja verrattiin geneettisiin eroihin koko perimän alueella. Yhteys melatoniinireseptorigeeniin havaittiin 176 vuorotyöläisen ryhmässä kansallisessa Terveys 2000 -tutkimusaineistossa. Yhteys havaittiin myös Terveys 2011 -aineistossa sekä hoito- ja lentotyötä tekeviä vuorotyöläisiä käsittelevässä 577 työntekijän aineistossa. 

  - Nyt löydetty geneettinen riskivariantti selittää vain pienen osan yksilöiden välisestä vaihtelusta, eikä sillä voi ennustaa henkilön vuorotyön sietoa, tutkimusta johtanut professori Tiina Paunio toteaa.

  Tutkimus toteutettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella yhteistyössä Helsingin yliopiston, Työterveyslaitoksen ja Finnairin työterveyshuollon kanssa.


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...