Jump to content
MAINOS

Väsyttääkö vuorotyö? Syy voi olla geeneissä


Hoitajat.net
 Share

Perimä ei selitä kokonaan sitä, miksi toiset kokevat uupumusta vuorotyössä ja toiset eivät. Kuva: Dreamstime

Osa hoitajista sopeutuu hyvin vuorotyöhön, mutta kaikille jatkuva vuorokausirytmin vaihtuminen ei sovi. Vuorotyö häiritsee usein vuorokausirytmiä, mikä aiheuttaa joillakin ihmisillä univaikeuksia ja päiväaikaista väsymystä. Suomalaistutkijat havaitsivat, että melatoniinireseptorigeenin toiminta vaikuttaa vuorotyön sietoon, kertoo THL.

Sleep-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa heikkoon vuorotyön sietoon vaikuttavia perimän tekijöitä. Koko perimän kattavassa tutkimuksessa havaittiin, että melatoniireseptori-geenin yhteydessä esiintyvä perimän variaatio vaikuttaa vuorotyöntekijöiden kokemaan uupumukseen.

Tutkimukseen osallistui vuorotyöntekijöitä eri ammattiryhmistä

Työntekijöiden työuupumuskyselyssä raportoimia eroja verrattiin geneettisiin eroihin koko perimän alueella. Yhteys melatoniinireseptorigeeniin havaittiin 176 vuorotyöläisen ryhmässä kansallisessa Terveys 2000 -tutkimusaineistossa. Yhteys havaittiin myös Terveys 2011 -aineistossa sekä hoito- ja lentotyötä tekeviä vuorotyöläisiä käsittelevässä 577 työntekijän aineistossa. 

- Nyt löydetty geneettinen riskivariantti selittää vain pienen osan yksilöiden välisestä vaihtelusta, eikä sillä voi ennustaa henkilön vuorotyön sietoa, tutkimusta johtanut professori Tiina Paunio toteaa.

Tutkimus toteutettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella yhteistyössä Helsingin yliopiston, Työterveyslaitoksen ja Finnairin työterveyshuollon kanssa.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...