Jump to content
MAINOS

Väitös: Hoitotyön johtajien osaaminen vahvaa


Hoitajat.net
 Share

Väitöstutkimuksessa kuvataan perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa toimivien hoitotyön johtajien johtamisosaamista. Kuvituskuva : Fotolia.

Hoitotyön johtajilla on laaja-alaista ja monipuolista johtamisosaamista kunta-alan työpaikoilla. Tähän tulokseen tuli Kati Kantanen väitöstutkimuksessaan, jossa avataan kuntasektorilla toimivien hoitotyön johtajien osaamista johtamisesta heidän itsensä arvioimana.  

Hoitotyön johtajaryhmillä on eroavaisuuksia johtamisosaamisessa. Lähijohtajien osaaminen on vahvempaa substanssiosaamisen osalta. Keski- ja ylempien johtajien (ylihoitajat ym) johtamisosaaminen on parempaa muiden osaamisalueiden osalta. Lähijohtajilla johtamisosaaminen korostuu henkilöstö- ja talousosaamisen osalta. Keski- ja ylemmän johtajilla korostuu palveluketju-, arviointi- ja tutkimusosaaminen. Johtamisosaamiseen vaikuttaa esimerkiksi työuran pituus sekä asiakas-/potilastyön tekemisen määrä.

Tutkimuksessa kehitettiin myös hoitotyön johtajan johtamisosaamista mittaava mittari ja kerättiin valtakunnallinen empiirinen aineisto kuvaamaan hoitotyön johtajan itsearvioimaa johtamisosaamista ja sen muuttumista ajan kuluessa sekä kuvaamaan siihen yhteydessä olevia tekijöitä.

Ensimmäiseen verkkopohjaiseen kyselyyn vastasi 91 kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon organisaation 1025 hoitotyön johtajaa, jotka toimivat organisaatiossa lähijohtajan, kuten osastonhoitajan, tai keski- ja ylemmän johtajan, kuten ylihoitajan, tehtävissä. 

Väitös: Kuntasektorilla toimivien hoitotyön johtajien johtamisosaaminen ja sen muutos (Municipal sector nursing managers’ management and leadership competence and the changes in it)

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Onko ehkä pikkuisen pseudotiedettä tutkia tällaista asiaa ihan vaan kysymällä tutkimuksen kohteelta kokeeko hän olevansa hyvä johtaja? Empiirisessä havaintokentässäni huonoimmat johtamistaidot omaavilla on järjestäin suurimmat luulot itsestään ja taidoistaan...

  • Tykkää 3
Link to comment
Share on other sites

Hmmmm, kinkkinen. Mites esim ylihoitajan osaamista pystyisi ulkopuolinen tutkimaan luotettavasti ja objektiivisesti? Taito-rata, jossa rasteina erilaisia ylihoitajan tehtäviä? Vai miten?

Link to comment
Share on other sites

Alaisten ja esimiesten arviot hyvin toteutetulla strukturoidulla kyselyllä nyt ainakin kertovat vähintään 50% enemmän ja objektiivisemmin kuin itsearvio. Aika monet, esimerkiksi taloudenpitoon tai vaikkapa lomasuunnitelmien ja listojen lakien ja sopimusten mukaiseen julkaisemiseen liittyvät asiat saa myös kyllä ihan numeroiksi.

(prosenttiluku saatu stetsonin-harrisonin menetelmällä)

Link to comment
Share on other sites

Suomessa on kaikki johtajat ja esimiehet hemmetin hyviä. Senhän takia kaikille suomalaisille johtajille pitää maksaa järjettömiä palkkoja etteivät vaan häviä ulkomaille. Pätee varmasti myös yli ynnä muihin hallintohoitajiin.

Link to comment
Share on other sites

Siis mitä....näyttäkää mulle hoitopaikka missä on pätevä johtaja.....suhteilla päässeitä kaks päivää maks. varsinaista työtä kokeilleita jotka kysyy hoitajilta että miten tässä ja tässä asiassa pitää menetellä, tosin nykyinen pomo mulla ok! mutta juu..ihan höpö höpö tutkimus

Link to comment
Share on other sites

Tärkein valintakriteerihän on perseennuolenta. Ja tämä tyypillisesti toistaa itseään kun seuraavaksi pikkupomoksi nostetaan edellisten pomojen perseitä eniten nuolleet ja kaverit. Onneksi joukossa on välillä poikkeuksiakin.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...