Jump to content
 •  

  Uuteen lastensairaalaan luotiin rauhoittava äänimaailma: meren kohinaa, linnun laulua ja viidakon huhuiluja

  Hoitajat.net
  Uuden lastensairaalan aula. Kuva:HUS

  Helsingin Meilahteen rakennettuun uuteen lastensairaalan luo­tiin rau­hoit­ta­va ää­ni­maa­il­ma: meren ääniä, avaruuden laulua ja viidakon huhuiluja, ker­ro­taan Aal­to-yli­o­pis­ton tie­dot­tees­sa. Äänimaailman suunnittelivat ja toteuttivat Aalto-yliopiston opiskelijat.

  – Äänimaailman tavoitteena on parantaa lapsipotilaiden viihtymistä ja vähentää hoitotoimenpiteiden tai tutkimusten odottamiseen liittyvää levottomuutta, kertoo Uuden lastensairaalan toiminnallisesta suunnittelusta vastannut projektipäällikkö, lastentautien dosentti Pekka Lahdenne.

  – Tiedossamme ei ole, että missään muualla maailmalla olisi toteutettu yhtä laaja-alainen äänimaailma sairaalaympäristöön. Tämä on aivan ainutlaatuinen hanke.

  Lokkeja ja gekkoja

  Pääaulan merelliset äänet on äänitetty Harakan saaressa Helsingissä. Toisen kerroksen viidakon äänimaailmasta voi tunnistaa gekon kutsuäänen. Esimerkkejä eri kerrosten äänimaailmoista voi käydä kuuntelemassa täällä.

  Sairaalaa varten räätälöity äänisisältö nojaa tutkittuun tietoon luonnon äänten herättämistä miellyttävistä ja rauhoittavista ajatuksista ja muistoista. Lisätyt äänet ovat lempeitä, hienovaraisia ja mielikuvitusta ruokkivia, ja niitä voi kuunnella ympäri sairaalarakennusta huolella valituissa tiloissa sekä hisseissä. Äänten sisältö vaihtelee sairaalan eri kerrosten mukaan ja noudattelee sairaalan visuaalista ilmettä, vuorokauden rytmiä ja vuodenaikojen vaihtelua.

  – Äänimaailma on toteutettu kaleidoskooppimaisesti, eli kuulokuva ei koskaan toistu täysin samanlaisena, kertoo lehtori Antti Ikonen Aalto-yliopistosta.

  Potilaiden, vanhempien ja henkilökunnan kokemuksia äänimaailmasta selvitetään seurantatutkimuksella, jonka tuloksia voidaan hyödyntää äänimaailman päivittämisessä.

  – Lapsilta, heidän omaisiltaan ja henkilökunnalta kerättävä palaute on arvokasta, jotta voimme kehittää äänimaailmaa entistä enemmän kaikkien viihtymistä tukevaksi, kommentoi Helsingin yliopiston dosentti Outi Ampuja.    


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...