Jump to content
MAINOS
 • Uusittu ensihoitoasetus parantaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Shutterstock

  Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa ensihoitoa koskevan lainsäädännön valmistelusta ja ohjaa sekä valvoo toimintaa yleisellä tasolla. Nyt se päivitti ensihoidon palvelutasopäätöksen laatimista koskevat säännökset, jotka tulevat voimaan vuoden 2018 alusta.

  Uutena mahdollisuutena asetukseen on lisätty ensihoitoyksikkö, jossa on yksi hoitotason ensihoitaja. Tämän yhden hengen yksikön tehtäviin kuuluu potilaan hoidon tarpeen arviointi, välittömän hoidon aloittaminen ja muiden ensihoitopalveluiden yksiköiden tukeminen. Tämä yksikkö ei kuljeta potilaita. 

  Ensihoitopalvelun hälytystehtävät jaetaan edelleen neljään kiireellisyysluokkaan. Uudistetussa palvelutasopäätöksen mallissa kriteerit muodostetaan valtakunnallisesti yhtenäisellä tavalla, ja ne perustuvat Suomen Ympäristökeskuksen taajamaluokitukseen. Riskialueet on jaettu neljään alueluokkaan, joita ovat ydintaajama, muu taajama, asuttu maaseutu ja muut alueet. Uusien kriteerien avulla parannetaan alueellista riskinarviomekanismia. Lääketieteelliset perusteet potilaiden tavoittamisesta pysyvät ennallaan.

  Ensihoitopalvelun tavoittamisajat valmistellaan aiempaan verrattuna isommilla alueilla, erityisvastuualueittain ensihoitokeskusten johdolla. Ensihoitopalvelun järjestämisvastuu säilyy sairaanhoitopiirillä, joka tekee päätöksen palvelutasosta.

  Ensihoitopalvelun henkilöstön kelpoisuusvaatimukset säilyvät ennallaan.

  Lisätietoja

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...