Jump to content
MAINOS

Tutkimus: Lähes jokainen vanhustenhoitaja kokenut työssään väkivaltaa


Hoitajat.net
 Share

Suomalaiset vanhustenhoitajat kokevat työssään enemmän väkivaltaa kuin kollegansa muissa Pohjoismaissa. Kuvituskuva: Shutterstock

Vanhuspalveluiden asiakkaiden huono kunto ja työn kuormittavuus selittävät hoitajien työssään kokemaa väkivaltaa. THL:n tutkimuksen mukaan vanhusten laitoshoidossa työskentelevistä hoitajista peräti 80 prosenttia oli kokenut väkivaltaa vuoden aikana. Laitoksissa väkivalta oli yleisimmin ruumiillista ja sitä oli kokenut noin 70 prosenttia hoitajista. Myös henkinen väkivalta ja tavaroiden heittely oli tavallista.

Vanhusten kotihoidossa työskentelevistä hoitajista noin 20 prosenttia oli kokenut työssään ruumiillista väkivaltaa eli merkittävästi pienempi osa kuin laitoksissa työskentelevistä. Eroa selittää se, että laitoshoidon asiakkaat olivat huomattavasti huonokuntoisempia kuin kotihoidon.

– Laitoshoidossa asiakkaiden väkivaltaisuus liittyy useimmiten muistin ja tiedonkäsittelyn ongelmiin ja tähän liittyvään häiriökäyttäytymiseen. Hoitotilanteissa asiakas ei ymmärrä, mitä tapahtuu ja reagoi väkivaltaisesti. Kun hoitotoimia yritetään tehdä kiireessä, tilanne pahenee, sanoo THL:n erikoistutkija Kim Josefsson.

Tutkimuksen mukaan väkivalta oli yhteydessä laitoksissa työskentelevien hoitajien heikentyneeseen hyvinvointiin. Väkivallasta saattoi seurata stressiä, uniongelmia ja ajatus siitä, että työssä ei jaksa eläkeikään saakka.

Parityöskentely ja koulutus auttavat ehkäisemään väkivaltaa 

Vanhustyötä tekeviltä kerättiin myös ehdotuksia siitä, miten uhkaavia ja väkivaltaisia tilanteita työssä voisi ehkäistä. Erääksi tärkeimmistä keinoista nousi työskentely pareittain. Hoitajat kaipasivat myös koulutusta siihen, miten kohdata muistisairas tai käytöshäiriöinen asiakas.

– Väkivaltaa voidaan vähentää esimerkiksi ajoittamalla hoitotoimet, kuten pesut, sellaisiin hetkiin, kun asiakas on paremmalla tuulella. Tämä edellyttää sitä, että työntekijät voivat vaikuttaa hoidon suunnitteluun. Vaikka työssä on kiire, hoitotilanne pitäisi saada tuntumaan kiireettömältä. Myös parityöskentely ja oikea lääkitys auttavat, Josefsson sanoo.

Väkivallan yleisyyttä vanhustyössä on tutkittu aiemminkin. Nyt julkaistussa raportissa selvitettiin tarkemmin, millaiset tekijät ennustavat väkivaltaa ja miten väkivalta vaikuttaa hoitajien hyvinvointiin. Tutkimukseen vastasi 1916 työntekijää joulukuussa 2015 ja tammikuussa 2016. Suurin osa vastaajista oli lähi-, perus- tai kodinhoitajia.

Lisätietoja: Mikä selittää hoitajiin kohdistuvaa väkivaltaa vanhustenhuollossa? -raportti

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Väkivaltaa on lähes päivittäin,puremista sylkemistä läpsimistä ja myöskin henkistä väkivaltaa, eikä tämä kohdistu pelkästään hoitajiin vaan myös muihin asukkaisiin/potilaisiin

Link to comment
Share on other sites

Guest se hoitaja vaan...

Posted

Väkivallasta on tullut yksi osa työtä johon suhtautuu vain miettimällä miten tällä kertaa suojaudun. Pitäisi miettiä miten se saataisiin pois tai ainakin vähemmälle. Miten saataisiin tilanteet mieluisimmiksi ja rauhallisemmiksi. Mutta niin monet muut asiat kiilaa vanhuksen edelle  ja ohjaavat päivän rytmiä. Vanhus on vain enää pakollinen osa muuta päivää, ei se päivän syy minkä vuoksi siellä oikeasti ollaan. Perusajatus vanhusten hoidosta on hukassa, tärkeämpiä on pyykin tulo ja meno ajat, ruokakärryn tulo ja meno ajat ja jne..  Vanhus yritetään siinä välissä pitää kuosissa niin että just ja just voidaan puhua edes vanhusten HOIDOSTA. 

Link to comment
Share on other sites

En halua yleistää, mutta aika moni väkivaltatilanne voidaan ennaltaehkäistä muistisairaan rauhallisella kohtaamisella ja tarvittaessa omien rajojen tunnistamisella eli lähdetään pois tilanteesta eikä provosoiduta.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...