Jump to content
MAINOS

Tutkimus: Esimiehet huonosti perillä lähihoitajien tehtävänkuvasta


Väitöksessä tutkittiin hoitohenkilökunnan välistä työnjakoa sairaalassa. Kuvituskuva: Shutterstock.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan esimiehet ovat huonommin perillä lähihoitajien tehtävistä kuin sairaanhoitajat ja kätilöt. Työaikaa käytetään usein tehtäviin, jotka eivät vaadi hoitotyön koulutusta.

Yliopistosairaalassa toteutettu kyselytutkimus osoitti, että lähihoitajat tekevät tehtäviä hoidon kaikilla osa-alueilla, mutta heillä on myös työtehtäviä, jotka eivät vaadi hoitotyön koulutusta, kuten tavaratilaukset ja hyllytystehtävät. Tutkimuksen mukaan lähihoitajien koulutukseen perustuva tehtäväkuva ei ole selvä heidän esimiehilleen.

Esimiehet arvioivat lähi- ja perushoitajien tekevän hoitoon liittyviä tehtäviä harvemmin kuin mitä lähi- ja perushoitajat toivat itse esille. Sitä vastoin sairaanhoitajat ja kätilöt arvioivat lähi-ja perushoitajien tekevän hoitoon liittyviä tehtäviä useammin kuin mitä lähi- ja perushoitajat itse vastasivat.

Tulosten perusteella lähihoitajat  tekevät varsin laajasti erilaisia tehtäviä nimikesuojattujen (lh.) ja laillistettujen ammattihenkilöiden (sh.) työn rajapinnalla. Yleisimmin tehdyt tehtävät kuuluvat kahteen hoitotyön osa-alueeseen: hengittäminen, verenkierto ja sairauden oireet sekä hoidon ja jatkohoidon opetus ja ohjaus. Harvemmin tehdyt tehtävät liittyvät lääkehoitoon: kotilääkityksen selvittäminen ja kirjaaminen, lääkkeiden jako tarjottimelle, lääkeinjektion pistäminen ihon alle tai lihakseen, lääkelistan päivittäminen ja lääkkeiden tilaaminen apteekista. Myös tehohoitotyöhön tai leikkaushoitotyöhön liittyvät tehtävät harvemmin  kuuluvat lähihoitajille. 

Onnistunut työnjako edellyttää hyvää johtamista

Työnjaon kehittämisen haasteet ja esteet liittyivät kaikkien vastaajien mielestä asenteisiin, ennakkoluuloihin, pelkoihin, tiedon puutteeseen sekä työnjaon häilyviin rajoihin ja epäselvyyteen.

Tutkijan mukaan työnjaon kehittäminen edellyttää, että esimiehet ovat tietoisia alaistensa tehtäväkuvista. Myös työntekijäryhmien on oltava selvillä toisensa tehtävistä, jotta ei tehdä päällekkäistä työtä tai tehtäviä ei jää tekemättä. Tavoitteena on käyttää työntekijöiden koko osaaminen hyödyksi, koska koulutuksella hankittuja taitoja ei ole varaa hukata. Ei-hoidolliset tehtävät pitäisi siirtää pois hoitotyöntekijöiltä, jotta kukin työntekijäryhmä keskittyisi tehtäviin, joihin on saanut koulutuksensa perusteella osaamisen.

Onnistunut työnjako edellyttää kaikkien ammattiryhmien osaamisen arvostusta sekä hyvää johtamista ja valmiutta muuttaa entisiä toimintamalleja. Toimiva työnjako tuottaa tehokkuutta ja taloudellisuutta ja sitä kautta arvoa potilaille ja yhteiskunnalle.

Alle puolet työajasta potilaan luona

Tutkimukseen kuului myös kirjallisuuskatsaus. Se osoitti, että ammattinimikkeestä riippumatta hoitotyöntekijät käyttävät alle puolet työajastaan potilaan luona tapahtuvaan välittömään potilashoitoon. Kirjaamiseen kului noin viidennes työajasta ja henkilökohtaiseen aikaan hieman alle viidennes työajasta.

Väitös: TtM Päivi Lavander, Nimikesuojattujen ja laillistettujen ammattihenkilöiden työnjako yliopistosairaalan muuttuvassa toimintaympäristössä

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Kata

Posted

Olen huomannut, että on työpaikkoja, joissa ei lähihoitajat pääse tekemään kaikkea osaamaana. Tehtävät eivät vastaa vaativuudeltaan koulutusta ja näin ikäänkuin vähätellään lähärin koulutusta.

Sosiaalipuolelta löytyi tehtäviä, joissa pääsen todella näyttämään osaamiseni paremmin.

Guest Lähäri

Posted

Asun Tampereella ja olen lähihoitaja ystäviltäni kuullut useista kaupungin sekä yksityisten työpaikoista kuinka lähihoitajat eivät saa esim.jakaa lääkkeitä, tai vaikkapa katetroida koska sen koetaan kuuluvan vain sairaanhoitajan työnkuvaan.

Itse työskentelen lähihoitajana paikassa missä lähihoitajan ja sairaanhoitajan työnkuva ei juurikaan eroa tosistaan muutoin kuin siinä että sh.hoitaa kanyyliin liittyvät asiat ja vastaa lääkkeistä ja niiden tilauksesta. Kaikki me teemme muuteen samaa työtä. Esimerkiksi kateroimme,ultraamme rakkoja,otamme ekg:tä,hoidamme haavoja,tarkistamme ja jaamme lääkkeitä. Osallistumme lääkärin kiertoon ja olemne vastuussa omista potilaistamme kokonaisvaltaisesti.

Itselle ei tulisi mieleenkään työskennellä sellaisessa paikassa jossa en voisi toteuttaa työtäni kaikessa siinä laajuudessaan mitä lähihoitajan ammattitutkinto minun sallii tehdä.

Guest työnkuvat kuntoon

Posted

Koko alalla epäselvää tehtävien kuvista. Lähihoitajan ja sairaanhoitajan työt tulisi selkeämmin eroittaa toisistaan. Eihän rakennus insinöörikään kirvesmiehen töitä tee, eikä kirvesmies insinöörin.

Julma

Posted

1 tunti sitten, Vieras: työnkuvat kuntoon kirjoitti:

Koko alalla epäselvää tehtävien kuvista. Lähihoitajan ja sairaanhoitajan työt tulisi selkeämmin eroittaa toisistaan. Eihän rakennus insinöörikään kirvesmiehen töitä tee, eikä kirvesmies insinöörin.

Siinä vähenee sairaanhoitajan vakanssit paljon monelta osastolta jos tuohon lähdetään. Sinänsä ymmärrän pointin, onhan toimenkuvissa aika paljon päällekkäisyyksiä.

OldOne

Posted

11 tuntia sitten, Julma kirjoitti:

Siinä vähenee sairaanhoitajan vakanssit paljon monelta osastolta jos tuohon lähdetään. 

Tai lähihoitajan, riippuu paikasta. ESH:ssa mennään monessa paikkaa sh-painotteisesti.

Guest Gona

Posted

Lähihoitaja ei ESH:n kuulu, liian lääkepainotteista ko. tutkinnolle ja  kuormittaa liikaa vuorossa olevaa sairaanhoitajaa, joka saa hoitaa myös Lh:n lääkkeet. Näin on näppyläiset. 

Guest Nuori lähihoitaja

Posted

Olen lähihoitaja ja minä näen asian samalla tavalla kun GONA. Olisi hankalaa olla itse lähihoitajana ESH:ssa.  Enemmän siellä sairaanahoitajia tarvitaan.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Lisää ajankohtaisia

    • HUSissa on paljastunut kaksi merkittävää tietoturvaloukkausta, joissa työntekijät katselivat ilman perusteltua syytä satojen henkilöiden tietoja.
      HUSissa on kuluvan syksyn aikana selvitetty kahta laajaa tietoturvaloukkausta vuosilta 2023–24. Molemmissa tapauksissa luvaton katselu kohdistui hoidossa olleisiin sekä henkilöihin, joilla ei ole hoitosuhdetta HUSiin. Osa luvattoman katselun kohteeksi joutuneista on julkisuuden henkilöitä. Tapaukset tulivat ilmi HUSin omavalvonnassa. Kumpikaan työntekijä ei työskentele enää HUSissa.
      Hammashoitajana ja osastonsihteerinä työskennellyt henkilö katseli ainakin 430 henkilön tietoja ilman perusteltua syytä. Suurin osa katseluista kohdistui henkilöiden perustietoihin eli nimeen, henkilötunnukseen ja yhteystietoihin. Noin 50 henkilön kohdalla työntekijä katseli myös potilastietoja ilman perustetta. 
      Toisessa tapauksessa lähihoitajana työskennellyt henkilö katseli perusteetta yli tuhannen henkilön perustietoja eli nimeä, henkilötunnusta ja yhteystietoja. 
      Henkilöiden luvaton toiminta on pääosin selvitetty, mutta on mahdollista, että tietoturvaloukkauksen kohteeksi joutuneiden määrä vielä hieman kasvaa.
      Tietoturvaloukkauksista ilmoitetaan asianosaisille
      HUSista lähetetään tietoturvaloukkauksista ilmoitukset henkilöille, joita asia koskee. Ilmoituksessa kerrotaan asianosaisille, mistä he saavat tarvittaessa lisätietoa ja toimintaohjeita. HUS on tehnyt ilmoitukset tietosuojavaltuutetun toimistoon sekä tutkintapyynnöt poliisille. HUSin tiedossa ei ole, että työntekijät olisivat luovuttaneet tietoja eteenpäin. 
      Lue lisää...
    • Hus vähentää 778 henkilötyövuotta, joista 280 johtaa irtisanomisiin. Tehy varoittaa, että leikkaukset kohdistuvat erityisen rajusti hoitohenkilöstöön ja vaarantavat potilasturvallisuuden.
      – Kyse on ihmisistä ja ammattilaisista, hoitohenkilökunnasta, johon vähennykset kohdistuvat todella rajusti. Tällä on aivan varmasti vaikutusta Uudenmaan alueen väestön hoitoon ja jopa potilasturvallisuuteen, sanoo puheenjohtaja Millariikka Rytkönen Tehyn tiedotteessa.
      Husin rajuilla henkilöstövähennyksillä voi olla myös valtakunnallisia vaikutuksia, koska HUS vastaa esimerkiksi koko maan elinsiirroista, vaikeiden palovammojen hoidosta, imeväisten avosydänkirurgiasta sekä huuli- ja suulakihalkiopotilaiden hoidosta.
      Yt-neuvotteluiden tulos näyttää etukäteen päätetyltä, vaikka niiden alussa HUS vakuutteli henkilöstölleen ja suurelle yleisölle, että vähennykset kohdistetaan muualle kuin potilastyötä tekeviin.
      – Edelleenkään Hus ei kerro, mitä terveys- ja hoitopalveluja kansalaisille ei enää vähennysten jälkeen tarjota. Yksikään työntekijä ei ole ollut siellä töissä turhaan, ja tähän asti Husissa on ollut kova hoitajapula, Rytkönen muistuttaa.
      Henkilöstön näkökulmasta Husin toiminta koko yt-neuvotteluiden ajan on ollut järkyttävää: hätäilevää, poukkoilevaa ja heikosti valmisteltua. Toimia on valmisteltu kuin paniikissa.
      Millariikka Rytkönen sanoo, että on aivan selvää, että näin rajut henkilöstön vähennykset näkyvät hoidon saatavuudessa ja hoidon laadussa. Siltä ei kerta kaikkiaan voida välttyä, kun potilastyötä tekeviä vähennetään näin paljon.
      Husin potilasturvallisuus on ollut Tehyn mukaan uhattuna jo pitkään ennen tuoreimpia yt-leikkauksia.
      Samaan aikaan Hus tiedotti, että sen johto lomautetaan ensi vuonna kahdeksi viikoksi. Millariikka Rytkönen toteaa, että kyse on pelkästä pr-tempusta.
      – Husin johdon tuloluokassa kahden viikon lomautus ei tunnu missään verrattuna siihen, että hoitohenkilökunnalta lähtee työt alta kokonaan, Rytkönen sanoo.
      Tehy on edelleen sataprosenttisesti yt-neuvotteluiden kohteena olevien jäsentensä tukena ja tulee riitauttamaan tämän farssin, jota Hus kutsuu yt-menettelyksi.
      Lue lisää...
    • Tehy arvostelee jyrkästi HUS-yhtymän päättyneiden yt-neuvotteluiden päätöksiä, joiden seurauksena jopa 800 työntekijää, erityisesti hoitajia, uhkaa irtisanominen. Lisäksi osastonsihteereiden töitä siirretään hoitohenkilökunnalle, mikä kasvattaa jäljelle jäävien työtaakkaa.
      Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen syyttää HUSia kyvyttömyydestä hallita toimintansa kokonaisuutta ja varoittaa vakavista seurauksista sekä henkilöstölle että alueen terveydenhuollolle. Tehy epäilee yt-prosessin lainmukaisuutta ja aikoo selvittää asian perusteellisesti.
      –  Jos HUS toteuttaa muutoksensa yt-neuvotteluiden mukaisesti, syntyy ennennäkemätön härdelli, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
      Rytkönen painottaa myös poliittisen vastuun merkitystä.
      – Valtaan valituilta vaaditaan myös kykyä tajuta päätöstensä seuraukset.
      Lähde: Tehyn tiedote
      Lue lisää...
    • Tehy antoi tänään lakkovaroituksen kahteen yksityisen ensihoitopalvelualan yritykseen.
      Lakkovaroitus koskee kahden vuorokauden lakkoa Med Group Ensihoitopalvelu Oy:n Pirkanmaan alueen toimipisteissä sekä EMA Finland Oy:n Uudenmaan alueen toimipisteissä. Lakko alkaa keskiviikkona 20.11.2024 klo 00.01 ja päättyy torstaina 21.11.2024 klo 23.59.
      Lisäksi lakkokohteisiin on asetettu kaikkia tehyläisiä koskeva keikkailukielto, hakusaarto ja tilapäisen siirron kielto, jotka alkavat 5.11.2024 klo 9.00 ja päättyvät 21.11.2024 klo 23.59.
      Tehyn mukaan neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta ajautuivat viime viikolla umpikujaan, koska työnantajapuoli esittää itsepintaisesti nollakorotuksia ja luopumista sovitusta alan palkkojen pelastusohjelmasta. Alan työehtosopimus päättyi 30.4.2024 ja neuvotteluja on käyty maaliskuusta alkaen. Lokakuussa neuvotteluja yritettiin edistää myös vapaaehtoisessa sovittelussa valtakunnansovittelijan johdolla.
      Tehyn työtaistelusivusto: https://www.tehy.fi/fi/ajankohtaista/ensihoitopalvelualan-tyotaistelu
      Lue lisää...
    • Suomen Kätilöliitto ry on valinnut vuoden 2015 kehittäjäkätilöiksi kätilöt Marjo Kontinahon, Anne Kemppaisen ja Millariikka Rytkösen.  Kaikki kolme kätilöä ovat olleet voimakkaasti ja rohkeasti kukin tahollaan tekemässä vaikuttamistyötä pienten synnytyssairaaloiden säilyttämiseksi.
      Kontinaho on vaikuttanut Oulaisissa ja on ollut yksi taustahenkilöistä kansalaisaloitteessa ”Päivystysasetuksen muuttaminen synnytysten osalta”. Kemppainen on vaikuttanut aktiivisesti Kajaanissa ja Rytkönen on ollut puuhanaisena FB:n Matkasynnytyspäivä yhteisössä ja Porvoossa.
      Tänä vuonna Kätilöliiton hallitus päätti antaa lisäksi kunniamaininnat ansiokkaasta toiminnasta pienten synnytyssairaaloiden hyväksi tehdystä työstä synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Eila Knuutille ja sairaanhoitaja Kirsi Jylängille. Valinnat julkistettiin valtakunnallisilla Kätilöpäivillä Helsingissä 5.– 6.5.2015.
      http://www.suomenkatiloliitto.fi/
      Lue lisää...
×
×
  • Create New...