Jump to content
MAINOS
 • Tutkimus: Esimiehet huonosti perillä lähihoitajien tehtävänkuvasta


  Hoitajat.net
   Share

  Väitöksessä tutkittiin hoitohenkilökunnan välistä työnjakoa sairaalassa. Kuvituskuva: Shutterstock.

  Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan esimiehet ovat huonommin perillä lähihoitajien tehtävistä kuin sairaanhoitajat ja kätilöt. Työaikaa käytetään usein tehtäviin, jotka eivät vaadi hoitotyön koulutusta.

  Yliopistosairaalassa toteutettu kyselytutkimus osoitti, että lähihoitajat tekevät tehtäviä hoidon kaikilla osa-alueilla, mutta heillä on myös työtehtäviä, jotka eivät vaadi hoitotyön koulutusta, kuten tavaratilaukset ja hyllytystehtävät. Tutkimuksen mukaan lähihoitajien koulutukseen perustuva tehtäväkuva ei ole selvä heidän esimiehilleen.

  Esimiehet arvioivat lähi- ja perushoitajien tekevän hoitoon liittyviä tehtäviä harvemmin kuin mitä lähi- ja perushoitajat toivat itse esille. Sitä vastoin sairaanhoitajat ja kätilöt arvioivat lähi-ja perushoitajien tekevän hoitoon liittyviä tehtäviä useammin kuin mitä lähi- ja perushoitajat itse vastasivat.

  Tulosten perusteella lähihoitajat  tekevät varsin laajasti erilaisia tehtäviä nimikesuojattujen (lh.) ja laillistettujen ammattihenkilöiden (sh.) työn rajapinnalla. Yleisimmin tehdyt tehtävät kuuluvat kahteen hoitotyön osa-alueeseen: hengittäminen, verenkierto ja sairauden oireet sekä hoidon ja jatkohoidon opetus ja ohjaus. Harvemmin tehdyt tehtävät liittyvät lääkehoitoon: kotilääkityksen selvittäminen ja kirjaaminen, lääkkeiden jako tarjottimelle, lääkeinjektion pistäminen ihon alle tai lihakseen, lääkelistan päivittäminen ja lääkkeiden tilaaminen apteekista. Myös tehohoitotyöhön tai leikkaushoitotyöhön liittyvät tehtävät harvemmin  kuuluvat lähihoitajille. 

  Onnistunut työnjako edellyttää hyvää johtamista

  Työnjaon kehittämisen haasteet ja esteet liittyivät kaikkien vastaajien mielestä asenteisiin, ennakkoluuloihin, pelkoihin, tiedon puutteeseen sekä työnjaon häilyviin rajoihin ja epäselvyyteen.

  Tutkijan mukaan työnjaon kehittäminen edellyttää, että esimiehet ovat tietoisia alaistensa tehtäväkuvista. Myös työntekijäryhmien on oltava selvillä toisensa tehtävistä, jotta ei tehdä päällekkäistä työtä tai tehtäviä ei jää tekemättä. Tavoitteena on käyttää työntekijöiden koko osaaminen hyödyksi, koska koulutuksella hankittuja taitoja ei ole varaa hukata. Ei-hoidolliset tehtävät pitäisi siirtää pois hoitotyöntekijöiltä, jotta kukin työntekijäryhmä keskittyisi tehtäviin, joihin on saanut koulutuksensa perusteella osaamisen.

  Onnistunut työnjako edellyttää kaikkien ammattiryhmien osaamisen arvostusta sekä hyvää johtamista ja valmiutta muuttaa entisiä toimintamalleja. Toimiva työnjako tuottaa tehokkuutta ja taloudellisuutta ja sitä kautta arvoa potilaille ja yhteiskunnalle.

  Alle puolet työajasta potilaan luona

  Tutkimukseen kuului myös kirjallisuuskatsaus. Se osoitti, että ammattinimikkeestä riippumatta hoitotyöntekijät käyttävät alle puolet työajastaan potilaan luona tapahtuvaan välittömään potilashoitoon. Kirjaamiseen kului noin viidennes työajasta ja henkilökohtaiseen aikaan hieman alle viidennes työajasta.

  Väitös: TtM Päivi Lavander, Nimikesuojattujen ja laillistettujen ammattihenkilöiden työnjako yliopistosairaalan muuttuvassa toimintaympäristössä

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Olen huomannut, että on työpaikkoja, joissa ei lähihoitajat pääse tekemään kaikkea osaamaana. Tehtävät eivät vastaa vaativuudeltaan koulutusta ja näin ikäänkuin vähätellään lähärin koulutusta.

  Sosiaalipuolelta löytyi tehtäviä, joissa pääsen todella näyttämään osaamiseni paremmin.

  Link to comment
  Share on other sites

  Asun Tampereella ja olen lähihoitaja ystäviltäni kuullut useista kaupungin sekä yksityisten työpaikoista kuinka lähihoitajat eivät saa esim.jakaa lääkkeitä, tai vaikkapa katetroida koska sen koetaan kuuluvan vain sairaanhoitajan työnkuvaan.

  Itse työskentelen lähihoitajana paikassa missä lähihoitajan ja sairaanhoitajan työnkuva ei juurikaan eroa tosistaan muutoin kuin siinä että sh.hoitaa kanyyliin liittyvät asiat ja vastaa lääkkeistä ja niiden tilauksesta. Kaikki me teemme muuteen samaa työtä. Esimerkiksi kateroimme,ultraamme rakkoja,otamme ekg:tä,hoidamme haavoja,tarkistamme ja jaamme lääkkeitä. Osallistumme lääkärin kiertoon ja olemne vastuussa omista potilaistamme kokonaisvaltaisesti.

  Itselle ei tulisi mieleenkään työskennellä sellaisessa paikassa jossa en voisi toteuttaa työtäni kaikessa siinä laajuudessaan mitä lähihoitajan ammattitutkinto minun sallii tehdä.

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest työnkuvat kuntoon

  Posted

  Koko alalla epäselvää tehtävien kuvista. Lähihoitajan ja sairaanhoitajan työt tulisi selkeämmin eroittaa toisistaan. Eihän rakennus insinöörikään kirvesmiehen töitä tee, eikä kirvesmies insinöörin.

  Link to comment
  Share on other sites

  1 tunti sitten, Vieras: työnkuvat kuntoon kirjoitti:

  Koko alalla epäselvää tehtävien kuvista. Lähihoitajan ja sairaanhoitajan työt tulisi selkeämmin eroittaa toisistaan. Eihän rakennus insinöörikään kirvesmiehen töitä tee, eikä kirvesmies insinöörin.

  Siinä vähenee sairaanhoitajan vakanssit paljon monelta osastolta jos tuohon lähdetään. Sinänsä ymmärrän pointin, onhan toimenkuvissa aika paljon päällekkäisyyksiä.

  Link to comment
  Share on other sites

  11 tuntia sitten, Julma kirjoitti:

  Siinä vähenee sairaanhoitajan vakanssit paljon monelta osastolta jos tuohon lähdetään. 

  Tai lähihoitajan, riippuu paikasta. ESH:ssa mennään monessa paikkaa sh-painotteisesti.

  Link to comment
  Share on other sites

  Lähihoitaja ei ESH:n kuulu, liian lääkepainotteista ko. tutkinnolle ja  kuormittaa liikaa vuorossa olevaa sairaanhoitajaa, joka saa hoitaa myös Lh:n lääkkeet. Näin on näppyläiset. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest Nuori lähihoitaja

  Posted

  Olen lähihoitaja ja minä näen asian samalla tavalla kun GONA. Olisi hankalaa olla itse lähihoitajana ESH:ssa.  Enemmän siellä sairaanahoitajia tarvitaan.

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...