Jump to content
MAINOS

Tutkimus: Avannetarvikkeiden jakelu toimii pääosin hyvin


Hoitajat.net
 Share

Suomalaiset avanneleikatut ovat tyytyväisiä hoitotarvikejakeluun, mutta huolissaan säästöjen tuomista muutoksista.

Finnilcon valtakunnallisessa kyselytutkimuksessa kartoitettiin avanne- ja vastaavasti leikattujen ja anaali-inkontinenssipotilaiden kokemuksia hoitotarvikejakelun toimivuudesta. Suomessa arvioidaan olevan yli 7000 avanneleikattua. He ovat täysin riippuvaisia tarvitsemistaan välineistä ja tarvikkeista.

Kyselyyn saatiin lähes tuhat vastausta. Vastanneista suurin osa (93 %) oli yleisesti ottaen tyytyväisiä alueensa hoitotarvikejakeluun. Osa vastaajista oli kuitenkin huolissaan siitä, jos tiukka talouskuri huonontaa tarvittavien hoitotarvikkeiden saantia tai tekee niistä maksullisia. Tarvikkeiden saannissa oleva ongelma voi käytännössä vangita henkilön kotiinsa. Lisäksi sopimattomat tuotteet voivat nopeasti johtaa esimerkiksi avannetta ympäröivän ihon komplikaatioihin.

- Yksilöllisesti sopivat sidokset riittävine oheistarvikkeineen tulevat yhteiskunnalle halvemmaksi kuin komplikaatioiden hoitaminen erikoissairaanhoidossa. Tarvikkeilla myös turvataan avanneleikattujen toimintakyky ja osallisuus yhteiskunnassa, toteaa toiminnanjohtaja Sini Nykänen Finnilcosta.

Suomessa tehdään vuosittain noin tuhat avanneleikkausta. Yleisimpiä syitä avanneleikkauksiin ovat tulehdukselliset suolistosairaudet ja syöpä. Leikkaus parantaa usein elämänlaatua ja se voi jopa säästää hengen.  

Valtakunnallista avannepäivää vietetään 1.10.2016

Valtakunnallista avannepäivää vietetään avannetietoisuuden levittämiseksi. Vuosittaisen avannepäivän teema on tällä kertaa Vertainen - Vierellä kulkija. Avanneleikkaus ja sen aiheuttamat muutokset itsessä aiheuttavat useimmiten kriisireaktion. Suuressa elämänmuutoksessa vertaistuki antaa usein korvaamattoman suuren avun.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...