Jump to content
 •  

  Tutkijat varoittavat lääkekaaoksesta – potilasvahingot mahdollisia

  Hoitajat.net
  Kuvituskuva: Shutterstock

  Jos monet toimijat ovat osapuolina potilaan lääkehoidossa toisistaan tietämättä ja sopimatta työn- ja vastuunjaosta, syntyy lääkekaaos. Pahimmassa tapauksessa lääkekaaos voi johtaa potilasvahinkoihin sekä hallitsemattomiin lääkehoidon kustannuksiin. Näin todetaan tuoreessa KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa tutkimuksessa.

  Lääkekaaos on saatava hallintaan. Tutkijat suosittavat kansallisen lääkehoitoa ja lääkitysturvallisuutta koordinoivan keskuksen perustamista sekä lääkkeiden käyttäjien osallistumista omahoitoon ja lääkehoidon seurantaan.

  Sote-organisaatioiden tasolla lääkehoitojen toteutus tulee koordinoida organisaatiokohtaisesti. Koordinaation tulee ulottua hoitotiimeihin sekä potilas-ja asiakaskohtaisiin lääkehoitosuunnitelmiin.

  Tutkijoiden mielestä potilas-ja asiakastasolla tulisi hyödyntää tehokkaammin tietokantoja ja teknologiaa, jotka auttavat potilaskohtaisesti lääkehoidon suunnittelussa ja hoitopäätöksissä. Lääkkeiden käyttäjien omaa osallistumista lääkehoitojen toteutukseen tulee lisätä.

  Tutkimuksessa kuvataan lääkehoitoon liittyviä riskitekijöitä ja sitä, miten riskejä voitaisiin vähentää. Tutkimuksen ovat tehneet Helsingin yliopiston kliinisen farmasian tutkimusryhmä: proviisori Suvi Hakoinen, dosentti Pirjo Laitinen-Parkkonen ja professori Marja Airaksinen. 

  Lue: Lääkekaaoksen hallinta sote-muutoksessa – nykytila, haasteet ja ratkaisuehdotukset


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Vergerant

  Posted

  Apuaa.. olen hoito ja huolenpido jaksossa. minun pitää tehdä hoitosuunnitelma potilaalle jolla on Diabetes. mulla ei ole ythään idea mitä minun pitäisi kirjoittaa... kuka voisi autaa mua

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Kannattaisi varmaan perehtyä opiskelujakson kirjallisuuteen, eikä täällä kommentoida omia asioitaan hassuihin yhteyksiin.

  ota kuitenkin koppi :

  * mitä kannattaa huomioida potilaasta jolla on diabetes? Liitännäissairaudet ja niiden hoito? Hoitaako itse sairautta vai hoitohenkilökunta? Lääkitys, verensokerin mittausajankohdat? Mitä tulee potilaalle ohjata? Kuka arvioi hoitoa? 

  tässä alkuun vähän vinkkiä.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...