Jump to content
MAINOS
 • Tutkijat varoittavat lääkekaaoksesta – potilasvahingot mahdollisia


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Shutterstock

  Jos monet toimijat ovat osapuolina potilaan lääkehoidossa toisistaan tietämättä ja sopimatta työn- ja vastuunjaosta, syntyy lääkekaaos. Pahimmassa tapauksessa lääkekaaos voi johtaa potilasvahinkoihin sekä hallitsemattomiin lääkehoidon kustannuksiin. Näin todetaan tuoreessa KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa tutkimuksessa.

  Lääkekaaos on saatava hallintaan. Tutkijat suosittavat kansallisen lääkehoitoa ja lääkitysturvallisuutta koordinoivan keskuksen perustamista sekä lääkkeiden käyttäjien osallistumista omahoitoon ja lääkehoidon seurantaan.

  Sote-organisaatioiden tasolla lääkehoitojen toteutus tulee koordinoida organisaatiokohtaisesti. Koordinaation tulee ulottua hoitotiimeihin sekä potilas-ja asiakaskohtaisiin lääkehoitosuunnitelmiin.

  Tutkijoiden mielestä potilas-ja asiakastasolla tulisi hyödyntää tehokkaammin tietokantoja ja teknologiaa, jotka auttavat potilaskohtaisesti lääkehoidon suunnittelussa ja hoitopäätöksissä. Lääkkeiden käyttäjien omaa osallistumista lääkehoitojen toteutukseen tulee lisätä.

  Tutkimuksessa kuvataan lääkehoitoon liittyviä riskitekijöitä ja sitä, miten riskejä voitaisiin vähentää. Tutkimuksen ovat tehneet Helsingin yliopiston kliinisen farmasian tutkimusryhmä: proviisori Suvi Hakoinen, dosentti Pirjo Laitinen-Parkkonen ja professori Marja Airaksinen. 

  Lue: Lääkekaaoksen hallinta sote-muutoksessa – nykytila, haasteet ja ratkaisuehdotukset

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Apuaa.. olen hoito ja huolenpido jaksossa. minun pitää tehdä hoitosuunnitelma potilaalle jolla on Diabetes. mulla ei ole ythään idea mitä minun pitäisi kirjoittaa... kuka voisi autaa mua

  Link to comment
  Share on other sites

  Kannattaisi varmaan perehtyä opiskelujakson kirjallisuuteen, eikä täällä kommentoida omia asioitaan hassuihin yhteyksiin.

  ota kuitenkin koppi :

  * mitä kannattaa huomioida potilaasta jolla on diabetes? Liitännäissairaudet ja niiden hoito? Hoitaako itse sairautta vai hoitohenkilökunta? Lääkitys, verensokerin mittausajankohdat? Mitä tulee potilaalle ohjata? Kuka arvioi hoitoa? 

  tässä alkuun vähän vinkkiä.

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...