Jump to content
MAINOS

Tutkijat varoittavat lääkekaaoksesta – potilasvahingot mahdollisia


Kuvituskuva: Shutterstock

Jos monet toimijat ovat osapuolina potilaan lääkehoidossa toisistaan tietämättä ja sopimatta työn- ja vastuunjaosta, syntyy lääkekaaos. Pahimmassa tapauksessa lääkekaaos voi johtaa potilasvahinkoihin sekä hallitsemattomiin lääkehoidon kustannuksiin. Näin todetaan tuoreessa KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa tutkimuksessa.

Lääkekaaos on saatava hallintaan. Tutkijat suosittavat kansallisen lääkehoitoa ja lääkitysturvallisuutta koordinoivan keskuksen perustamista sekä lääkkeiden käyttäjien osallistumista omahoitoon ja lääkehoidon seurantaan.

Sote-organisaatioiden tasolla lääkehoitojen toteutus tulee koordinoida organisaatiokohtaisesti. Koordinaation tulee ulottua hoitotiimeihin sekä potilas-ja asiakaskohtaisiin lääkehoitosuunnitelmiin.

Tutkijoiden mielestä potilas-ja asiakastasolla tulisi hyödyntää tehokkaammin tietokantoja ja teknologiaa, jotka auttavat potilaskohtaisesti lääkehoidon suunnittelussa ja hoitopäätöksissä. Lääkkeiden käyttäjien omaa osallistumista lääkehoitojen toteutukseen tulee lisätä.

Tutkimuksessa kuvataan lääkehoitoon liittyviä riskitekijöitä ja sitä, miten riskejä voitaisiin vähentää. Tutkimuksen ovat tehneet Helsingin yliopiston kliinisen farmasian tutkimusryhmä: proviisori Suvi Hakoinen, dosentti Pirjo Laitinen-Parkkonen ja professori Marja Airaksinen. 

Lue: Lääkekaaoksen hallinta sote-muutoksessa – nykytila, haasteet ja ratkaisuehdotukset

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Vergerant

Posted

Apuaa.. olen hoito ja huolenpido jaksossa. minun pitää tehdä hoitosuunnitelma potilaalle jolla on Diabetes. mulla ei ole ythään idea mitä minun pitäisi kirjoittaa... kuka voisi autaa mua

sh vm 83

Posted

Kannattaisi varmaan perehtyä opiskelujakson kirjallisuuteen, eikä täällä kommentoida omia asioitaan hassuihin yhteyksiin.

ota kuitenkin koppi :

* mitä kannattaa huomioida potilaasta jolla on diabetes? Liitännäissairaudet ja niiden hoito? Hoitaako itse sairautta vai hoitohenkilökunta? Lääkitys, verensokerin mittausajankohdat? Mitä tulee potilaalle ohjata? Kuka arvioi hoitoa? 

tässä alkuun vähän vinkkiä.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...