Jump to content
 •  

  Turussa VRE-epidemia

  Hoitajat.net
  Kuvituskuva: Envato.

  Eräillä Tyksin osastoilla sekä eräissä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan yksiköissä on todettu 15.10.-27.11. välisenä aikana yhteensä 9 vankomysiinille resistentin enterokokin (VRE)-löydöstä. Tapaukset ovat kaikki oireettomia VRE:n kantajuuksia. VRE:n aiheuttamia infektioita ei toistaiseksi ole todettu. 

  Infektiontorjuntayksiköt Tyksissä ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla selvittävät epidemiaa. Selvitystyöhön kuuluvat VRE-tartunnalle mahdollisesti altistuneiden henkilöiden tunnistaminen ja seulontanäytteiden otto.

  VRE säilyy pinnoilla pitkään tartuntakykyisenä. Se voi levitä sairaalassa kosketuspintojen ja tekstiilien sekä yhteisten WC- ja pesutilojen kautta. Tämän takia todetun VRE-tapauksen kanssa samassa potilashuoneessa olleet sekä samaa WC- ja pesutilaa käyttäneet joudutaan seulomaan VRE:n varalta. Jos osastolla on yhteiskäyttöinen WC tai pesutila, seulottavien potilaiden määrä voi olla huomattava. Epidemian rajaamiseksi todettuja kantajia on hoidettava omassa huoneessa kosketusvarotoimin. Myös hygieniakäytäntöjä ja laitoshygieniaa näillä osastoilla parannetaan edelleen.

  Vankomysiiniresistentti enterokokki (VRE) on tavanomaisille antibiooteille vastustuskykyinen suolistobakteeri. Se voi aiheuttaa virtsainfektioita, haavainfektioita ja verenmyrkytyksiä. Sen kyky aiheuttaa infektioita on kuitenkin yleensä vähäinen. Ongelmana on, että siihen on käytettävissä vain rajallinen määrä tehokkaita antibiootteja.

  Varsinais-Suomen alueella todetaan vuosittain 2–6 VRE-tapausta, jotka ovat irrallisia, epidemioihin liittymättömiä löydöksiä. Koko maassa VRE-tapausten määrät ovat viime vuosina kasvaneet voimakkaasti.


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...