Jump to content
 •  

  Turun yliopisto palkitsi ansioituneita hoitotieteilijöitä

  Hoitajat.net
  Palkintojen jaolla kunnioitetaan WHO:n julistamaa sairaanhoitajien ja kätilöiden vuotta 2020, jolloin nykyaikaisen sairaanhoidon perustajan Florence Nightingalen syntymästä on kulunut 200 vuotta.

  Turun yliopiston hoitotieteen laitos jakoi Maailman terveysjärjestön (WHO) sairaanhoitajien ja kätilöiden vuoden kunniaksi kolme tunnustuspalkintoa hoitotiedettä ansioituneesti edistäneille henkilöille. Tunnustuspalkintoihin sisältyy myös apuraha.

  Yksi palkinto jaetaan hoitotieteen hyväksi yhteiskunnallisesti toimineelle ja kaksi palkintoa hoitotieteen tulevaisuuden tutkijoille. 

  – Sairaanhoitajien ja kätilöiden vuoden tavoitteena on tunnustaa näiden ammattiryhmien keskeinen merkitys maapallon terveydelle. WHO:n mukaan maailmalla tarvitaan yhdeksän miljoonaa sairaanhoitajaa ja kätilöä lisää, jotta terveydenhuollon saatavuus yhdenvertaistuu vuoteen 2030 mennessä. Teemavuodesta teki poikkeuksellisen covid-19-pandemia, joka on ainutlaatuisella tavalla osoittanut näiden ammattiryhmien merkityksen, hoitotieteen laitoksen johtaja, professori Helena Leino-Kilpi summaa.

  Psykiatrisen hoitotyön edistäminen palkittiin

  Hoitotieteen dosentti, TtT, sairaanhoitaja, sairaanhoitoalueen johtaja Raija Kontio saa tunnustuspalkinnon ja 5000 euron apurahan pitkäaikaisesta ja systemaattisesta toiminnasta psykiatrisen hoitotyön käytäntöjen kehittämisessä ja tutkimuksessa. 

  Psykiatrisen hoitotyön tutkimus on erityisen tärkeää, koska alan ongelmat ovat kasvussa ja niiden hoitamiseen tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja. Kontio on keskittynyt potilaslähtöisiin käytäntöihin ja hänen palvelujärjestelmätutkimuksensa on kehittänyt mielenterveys- ja päihdepalveluja laajasti. 

  Raija Kontion toiminta on tukenut Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen mielenterveysalueen tutkimusta monella tavalla. Kontio on toiminut väitöskirjojen ohjaajana ja niiden seurantaryhmissä, mielenterveyden ja johtamisen asiantuntijana sekä vertaisarvioijana ja tukena tutkijoille. Hän on ollut tutkijana myös useissa Turun yliopiston mielenterveyden alueen kansainvälisissä verkostoissa vuosien ajan ja näyttänyt esimerkillisesti tietä nuorille hoitajille.

  Palkintoperusteluissa todetaan Kontion olevan esimerkki siitä, miten selkeä visio, systemaattinen toiminta ja näyttöön perustuva tutkimustieto yhdistettynä periksiantamattomuuteen tuottavat laadukkaan lopputuloksen. 

  Tunnustusta tulevaisuuden lupauksille

  Tohtorikoulutettava Abigail Kusi Amponsah saa tunnustuspalkinnon ja 3000 euron apurahan erityisen ansioituneena kansainvälisenä tohtorikoulutettavana. Kusi Amponsah suoritti kandidaatintutkintonsa Ghanassa ja maisteritutkintonsa Britanniassa. Turun yliopiston hoitotieteen laitokselle tohtoritutkintoa suorittamaan hän hakeutui laitoksen korkealaatuisen kansainvälisen maineen vuoksi.

  Väitöskirjassaan Kusi Amponsah kehitti lasten kivunhoidon koulutusohjelman sairaanhoitajille toimintaympäristöön, jossa resurssit ovat rajalliset. Kyse on esimerkillisestä näyttöön perustuvan toiminnan kehittämisestä. Kusi Amponsahilla on selkeä suunnitelma jatkaa tutkimustaan Turun yliopistossa ja viedä kivunhoidon ohjelmansa kahdeksaan Ghanan lapsipotilaita hoitavaan sairaalaan. Palkintoperusteluissa todetaan, että Kusi Amponsahin tutkimuksen avulla on mahdollista kaventaa kehittyvien maiden lasten terveyseroja ja vastata YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

  Tohtorikoulutettava, TtM, sairaanhoitaja Terhi Lemetti saa tunnustuspalkinnon ja 3000 euron apurahan erityisen ansioituneena tohtorikoulutettavana, joka on kyennyt soveltamaan tietojaan myös käytännön työssä. Lemetin väitöskirja käsittelee hoitoalan ammattilaisten yhteistyötä sairaalan ja perusterveydenhuollon välillä ikääntyneiden hoidossa. Aihe tuottaa uutta, ainutlaatuista tietoa maassamme käynnistyvän sote-uudistuksen ja terveydenhuollon kehittämisen tarpeisiin. 

  Lemetillä on ollut myös tärkeä rooli covid-19-pandemiatyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa hän on ollut rakentamassa moniammatillisessa tiimissä testaus- ja muita käytänteitä. Tästä työstään hän sai myös Sairaanhoitajaliiton Koronatunnustuksen. Lemetin palkitsemisperusteluissa todetaankin hänen olevan erittäin ansiokkaasti edustanut hoitotieteelliseen tutkimukseen ja tieteelliseen koulutukseen pohjaavaa kokonaisvaltaista osaamista ja uutta luovaa ajattelutapaa. 


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...