Jump to content
MAINOS

Terveydenhoitajat: Resurssit kuntoon – terveydenhoitajien jaksaminen äärirajoilla


Hoitajat.net
 Share

Terveydenhoitajaliitto on huolissaan terveydenhoitajien kasvavasta työmäärästä sekä uusista velvoitteista ja tehtävistä, joita ei huomioida terveydenhoitajaresursseissa. Kuvituskuva: Shutterstock

Terveydenhoitajaliitto on huolissaan terveydenhoitajien kasvavasta työmäärästä sekä uusista velvoitteista ja tehtävistä, joita ei huomioida terveydenhoitajaresursseissa. Liiton mukaan erityisen suuri ongelma on useissa kasvukunnissa ja suurissa kaupungeissa, joissa kunnat eivät palkkaa riittävästi terveydenhoitajia, vaikka asiakasmäärät kasvavat.

– Terveydenhoitajien jaksaminen on äärirajoilla ja sairauspoissaolot ovat lisääntyneet, toteaa Terveydenhoitajaliiton edustajiston puheenjohtaja Marianne Mäki-Jouppi.

Liiton mukaan terveydenhoitajamäärät neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ovat olleet alimitoitetut jo vuosia. Neuvoloiden terveydenhoitajien osalta valtakunnallinen henkilöstömitoitussuositus täyttyy Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tutkimusten mukaan vain 47 % terveyskeskuksista. Jotta selvitään edes nykyisistä työvelvoitteista, resurssit on saatava pikaisesti kuntoon, Terveydenhoitajaliitto toteaa tiedotteessaan.

– Suositukset ylittävillä asiakasmäärillä on käytännössä mahdotonta toteuttaa ehkäisevää työtä laadukkaasti ja sisällöllisesti riittävän kattavana. Toimiakseen vaikuttavasti neuvolatyölle tarvitaan riittävät toimintamahdollisuudet ja riittävä henkilöstö, Mäki-Jouppi jatkaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on nostanut julkisuudessa esille huolensa lastensuojelun tilasta. Saarikon mukaan yhteinen kansallinen tavoite on kääntää lastensuojelupalveluissa painopiste ennaltaehkäisevään suuntaan.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaanlaajoissa terveystarkastuksissa tulee esiin vanhempien ja koko perheen tuen tarpeita, joita ei ole aikaisemmin tunnistettu. Kaikilla perheillä ja vanhemmilla pitää olla mahdollisuus saada tukea huoliinsa ja ongelmiinsa. Neuvolat ja koulut ovat ensiarvoisen tärkeitä paikkoja ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa tunnistamisessa. Tarkastusaikoja kuitenkin leikataan ja vähennetään, vaikka tälläkään hetkellä tarkastuksiin ei ole riittävästi aikaa, toteaa Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Leila Lehtomäki.

– Terveydenhoitajat ovat tärkeä linkki lastensuojelun ketjussa, erityisesti ennaltaehkäisyssä, ongelmien varhaisessa tunnistamisessa ja tuessa. Tätä seikkaa nostetaan hämmästyttävän vähän esille keskusteluissa, Lehtomäki jatkaa.

Terveydenhoitajia on hyvin saatavilla ja heitä koulutetaan jopa yli työelämätarpeen. Ongelma on Terveydenhoitajaliiton mukaan se, että heitä ei palkata siihen työhön, johon he ovat ensisijaisesti kouluttautuneet, vaan tuhannet terveydenhoitajat työskentelevät tälläkin hetkellä sairaanhoitajan tehtävissä.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Pakko sanoa että tuo ei ole mitään verrattuna siihen kuinka kovilla päivystyksen henkilökunta on.  kokemusta molemmista. 

Link to comment
Share on other sites

22 tuntia sitten, Vieras: Hoitaja kirjoitti:

Pakko sanoa että tuo ei ole mitään verrattuna siihen kuinka kovilla päivystyksen henkilökunta on.  kokemusta molemmista. 

Ammattiryhmien välinen köydenveto ei varmaan hyödytä ketään.

  • Tykkää 1
Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...