Jump to content
 •  

  Tehy vaatii robotiikka- ja digitalisaatiostrategiaa sote-alalle

  Hoitajat.net

  Tehy vaatii, että sosiaali- ja terveysalalle laaditaan robotiikka- ja digitalisaatiostrategia. Robotiikkaa ja digitalisaatiota käytetään entistä enemmän sosiaali- ja terveyshuollon eri osa-alueilla niin fyysisenä apuna, sosiaalisen vuorovaikutuksen edistäjänä, kuntoutuksessa, lääketieteessä ja hoitotyössä kuin laitosympäristössä kuten potilaiden kuljetuksessa ja jätehuollossa.

  Jo nyt robotit jakavat mm. lääkkeitä, annostelevat ruokaa ja osallistuvat potilassiirtoihin. Lisäksi on olemassa kuntoutusrobotteja ja robotteja, jotka pitävät seuraa muistisairaille ja muistuttavat arjen toimintojen huolehtimisessa.

  - Robotiikka on jo osa terveydenhuoltoa ja sen merkitys kasvaa koko ajan. Tulevaisuudessa osa koulutetun hoitohenkilöstön työtä ovat erilaiset robotit, jotka helpottavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työtä ja lisäävät potilasturvallisuutta, sanoo Tehyn johtaja Kirsi Sillanpää.

  Robottien käyttöönotto vaatii paljon mm. eettistä keskustelua ja oman strategian luomisen.

  - Mm. erilaiset vastuukysymykset ja robottien ohjelmointi ovat esimerkkejä eettisistä seikoista, joista on keskusteltava ennen kuin ne tulevat laajemmin käyttöön sosiaali- ja terveysalalle, Sillanpää huomauttaa.

  Eräs robotteihin liittyvä pelko on se, että ne tulisivat nykyisten hoitajien tilalle. Robotit kuitenkin pikemminkin täydentävät koulutetun hoitohenkilöstön antamaa hoitoa. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työaikaa voidaan säästää käyttämällä robotteja myös apuna potilaan nostamisessa ja siirtämisessä sekä tukena potilaan omassa liikkumisessa. Myös väestön ikärakenteen vanheneminen kasvattaa hoitotyöntekijöiden tarvetta.

  - Robotteja pitää käyttää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen rinnalla ja ne täydentävät ihmisten antamaa hoitoa. Terveysteknologian ja robotiikan kehitys on myös huomioitava alan koulutuksessa, Sillanpää sanoo.

  Tehy on mukana Suomen Akatemian Robotit ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuus eli ROSE-hankkeessa, jossa tutkitaan monitieteellisesti palvelurobotiikan mahdollisuuksia ja kehitystä.


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...