Jump to content
MAINOS
 •  

  Tehy vaatii budjettiriihestä koronalisää hoitajille – "Suomi on häpeäpilkku Euroopassa"

  Hoitajat.net
  Hoitajat kaipaavat konkreettista vastaantuloa valtiovallalta. Kuvituskuva: Envato

  Toinen aalto on tuloillaan eivätkä hoitajat Tehyn mukaan välttämättä enää veny siihen. Budjettiriihessä on viimeiset hetket varautua tilanteeseen, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.  

  Muualla maailmassa koronataisteluun osallistuneita hoitajia on palkittu. Kertakorvauksia on maksettu muun muassa Saksassa 1500 €, Itävallassa 500 € ja Alankomaissa 1000 €. Ruotsissa on alueellisesti maksettu jopa liki 2000 euron korvauksia ja tuntuvia lisäkorvauksia ylityöstä. 

  Meillä hallitus on Tehyn ja SuPerin kevään vetoomuksen jälkeen vaiennut asian kuoliaaksi, sanoo Tehy.

  – Suomi on häpeäpilkku Euroopassa. Hoitohenkilöstön palkkataso Suomessa on muutenkin kansainvälisessä vertailussa huono ja nyt koronalisä loistaa poissaolollaan, Rytkönen moittii.  

  Tehy ei hyväksy selitystä, että asia on vain kuntien vastuulla ja työmarkkina-asia. 

  – On se sitäkin, mutta ennen kaikkea tämä on raha-asia ja valtiovallan vastuulla. Budjettiriihessä on löydettävä ja korvamerkittävä rahaa koronalisään kuten hoitajajärjestöt kevään vetoomuksessa esittivät.

  Koronan toinen aalto ottaa nyt vauhtia ja hoitajien jaksaminen pelottaa Rytköstä.

  – Kevät selvittiin, kun hoitohenkilöstö venyi valmiuslain alaisena heikennetyin työehdoin ilman eri korvausta.  

  Lääke henkilöstöpulaan: raha

  Pula hoitajista on lähes krooninen. Esimerkiksi HUS:in alueella koronatestaus on ruuhkautunut. Henkilöstöstä oli pulaa näytteenotossa, mikä jumitti testauksen, vaikka näytteiden analysoinnin kapasiteetti olisi riittänyt.    

  Rytkösen ratkaisuehdotus akuuttiin ja krooniseen henkilöstöpulaan on radikaali: kokeillaan rahalla.

  – Maksettaisiin ihan aikuisten oikeasti tuntuvasti lisää rahaa, kun väkeä kerran tarvitaan kipeästi töihin. Näin ilmiselvää ratkaisua ei nimittäin ole kokeiltu. Raha, eurot, ja se paljon puhuttu koronalisä olisi nopea ja selkeä arvostuksen osoitus hoitajille, toteaa Rytkönen.

  Rytkönen kuitenkin pelkää, että hoitohenkilöstön väsymys, kuormitus ja turhautuminen ovat niin pitkällä, että rahakaan ei auta vaan on jo päätetty nostaa kytkintä.

  Lähde: Tehy


  User Feedback

  Recommended Comments

  Jos nyt jotain korvausta saisi. Viisi kuukautta olen koronapuhelimessa ollut. Miltei burnoutissa jäin kesälomalle, ja nyt loman jälkeen neljä työpäivää takana ja itku tuli kun tänään töistä lähdin. Ylitöitä heti päivittäin ja ruokatauko 10 min/päivä. Puheluita tulee ovista ja ikkunoista, paine on todella kova! En usko kauaa jaksavani enää... 

  • Tykkää 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Hoivakodeissa suojien pukeminen ja riisuminen vie aikaa sekä lisää helteellä tukalaa oloa.  Omat tauot jää vessassa käyntiin. Roskien vienti tuntuu tauolta, sen voi tehdä ilman naamasuojaa. Liian vähän henkilökuntaa ja usein vuoroissa lyhennettyä työvuoroa tekeviä. Hommat kaatuu omaanmahdottomuuteen, vaikka olisi neljä kättä ei tunnu riittävän. 

  • Surullinen 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...