Jump to content
 •  

  Tehy: Kesäajan ongelmat sijaisten saatavuudessa vaikeutuneet

  Hoitajat.net

  Tehy selvitti jälleen kesäajan toimintaa sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla. Kesäajan supistusten ja sulkujen pääasiallisina syinä ovat, kuten aiempinakin vuosina, henkilökunnan vuosilomat ja palvelujen kysynnän supistuminen sekä säästösyyt. Lähes kaikki kyselyyn vastanneet (90 %) ilmoittivat, että sijaisia palkataan, mutta 80 % ilmoitti, että sijaisten saatavuudessa on ongelmia. Pulaa on erityisesti sairaanhoitajista ja lähihoitajista. 

  Kaksi vuotta sitten vain joka toinen vastaaja ilmoitti rekrytointiongelmista. Erityisesti lyhytaikaisiin sijaisuuksiin on vaikea saada työntekijöitä ja pulaa vakituisesta henkilöstöstä on erityisesti Etelä-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

  - Selvityksemme tukee sitä havaintoa, että koulutettua hoitohenkilökuntaa ei yksinkertaisesti saada houkuteltua muilta aloilta takaisin sen enempää sijaisuuksiin kuin vakituisiin tehtäviin. Tilanne on vakava, sillä meillä voi olla edessä pula koulutetusta hoitohenkilöstöstä, jos alan vetovoima kärsii ja silloin se uhkaa sosiaali- ja terveysalan palveluita, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

  Sijaisiksi palkataan aiemmin sijaisuuksia tehneitä henkilöitä, opiskelijoita sekä vastavalmistuneita, mikäli heitä on saatavilla. Entistä useampi ilmoitti, että sijaisiksi rekrytoidaan myös eläkeläisiä. Osaan työpaikoista pyritään palkkaamaan kaikki halukkaat, sillä aina ei koulutettuja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ole tarjolla.

  Tänä vuonna kyselyn vastaajia olivat Tehyn ammattiosastojen puheenjohtajat ja pääluottamusmiehet. He edustavat laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioita, esimerkiksi sairaaloita, terveyskeskuksia, ympärivuorokautista palveluasumista ja päiväkoteja. Vastauksia saatiin 78 organisaatiosta yhteensä 166.

  Vastaajien edustamissa organisaatioissa oli yli 50 000 asiakas- ja potilaspaikkaa. Näistä 27 000 oli varhaiskasvatuksessa ja noin 9 000 yliopisto- ja keskussairaaloissa. Vastaajien organisaatioissa työskenteli lähes 130 000 henkilöä, joista hoito- ja kasvatushenkilöstöä oli noin 86000.

  Poimintoja vastauksista:

  • Kaikki otetaan mitä saadaan, Ruotsi ja Norja vetävät kaksikielisiä hoitajia, 4800 euron peruspalkalla.
  • Hakijoita ei ole niin paljon, kun aiemmin esimerkiksi sairaanhoitajan vastaanotolle.  Neuvolatoimintaan ei palkata lainkaan sijaisia tänäkään vuonna.
  • Opiskelijoita palkataan sijaisiksi tarpeen mukaan esim. meillä bioanalyytikko-opiskelija sijaistaa laboratoriossa.
  • Tänä vuonna sijaisia on huonommin saatavilla kuin viime vuonna.
  • Tilanne on huono, sijaisia ei ole käytettävissä tarpeeksi.
  • Tilanne on muuttunut siten, ettei oikein opiskelijoitakaan ole sijaisuuksiin saatavilla. Kaikki etenkin sairaanhoitajat palkattaisiin, ketä vaan tulisi.

  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest keikalla ollut

  Posted

  "Kaikki otetaan mitä saadaan" --> eli joissakin pääkaupunkiseudun sairaaloissa/hoitokodeissa 70-80% sijaisista on ulkomaalaistaustaisia, huonolla suomenkielellä otettuja sijaisia. Osaaminen ja kielitaito sitä sun tätä ja eivät edes ilmoita osastolle,  jos eivät tulekaan töihin. Huh huh...oma vakihenkilöstö on tiukilla! Erikoissairaanhoidossa sentään vielä kohtuullisen hyvä tilanne.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest pätkis

  Posted

  Kuka haluaa tehdä pätkätöitä huonolla palkalla jos voi lähteä muualle paremmalla palkalle. Toiselle alalle tai naapurimaihin. Kova tarve on työttömille ja pätkätyöttömille hoitajille. Osassa Suomea myös suomenkielinen hoitaja on ei-toivottu.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Hiphei

  Posted

  Terkkuja erikoissairaanhoidosta: yksikään sairaalamme osasto ei ole saanut riittävää määrää kesäsijaisia. Kokeneet hoitajat lähtevät muihin hommiin koska työolot niin huonot, tilalle tulee vastavalmistuneita, kokemus ja osaaminen on minimissään. Sormet ristiin että tästäkin kesästä taas selvitään, syksyllä paukkuu taas uupumussaikut.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...