Jump to content
MAINOS

Tehy järjestää mielenosoituksen hallitusohjelman heikennyksiä vastaan


Hoitohenkilöstö kokoontuu osoittamaan mieltä. Kuva: Matias Honkamaa / Tehy

Tehy järjestää mielenosoituksen hallitusohjelman heikennyksiä vastaan ja sote-alan pelastamiseksi Helsingissä keskiviikkona 20.9. Hallitusohjelmaan sisältyvät työntekijöiden oikeuksien rajut heikennykset ja sote-rahoituksen kiristäminen syventävät toteutuessaan sote-kriisiä ja pahentavat hoitajapulaa, sanoo Tehy tiedotteessaan.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi jo muutama viikko sitten julkisuudessa, että järjestö tulee tekemään kaikkensa estääkseen maan hallituksen naisvaltaista sote-alaa uhkaavat suunnitelmat. Hallitusohjelman kipukohtia käsiteltiin myös Tehyn hallituksen kokouksessa tänään.

Hallitusohjelman mukaan lakia työriitojen sovittelusta muutetaan siten, että valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan sovintoehdotuksilla ei voi ylittää ns. yleistä linjaa. Lainsäädäntö estäisi jatkossa, että naisvaltaiset alat voisivat työtaistelulla tavoitella miesvaltaisia aloja suurempia palkankorotuksia.  Hallitusohjelma sisältää myös kirjauksen lainsäädännöstä, jolla turvataan suojelutyön järjestäminen ristiriitatilanteissa, mikä tulisi rajoittamaan suoraan sote-alan työtaisteluoikeutta.

Tehyn mukaan hallitusohjelmaan on kirjattu useita muitakin vakavia heikennyksiä työlainsäädäntöön. Esimerkiksi enintään vuoden määräaikainen työsopimus ei vaatisi erityistä perustetta, mikä merkitsisi raskaussyrjinnän edelleen lisääntymistä naisvaltaisella alalla.

– Suunnitteilla on rakenteellisesti syrjivä lainsäädäntö, jolla hallitus työntää naisvaltaiset alat ikuiseen palkkamonttuun. Todistamme pian tasa-arvon loppua Suomessa, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Lisäksi sote-rahoitusta uhkaa miljardiluokan kiristys tilanteessa, jossa hyvinvointialueiden talous on valmiiksi pahasti alijäämäinen, hoitovelka valtava ja valmius kohdata uusia kriisejä kysymysmerkki. Tässä tilanteessa sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusta pitäisi vahvistaa eikä rapauttaa.

Tehy pitääkin hallituksen aikeita erittäin riskialttiina. Muualla Euroopassa on koronapandemian jälkeen pyritty vahvistamaan julkista terveydenhuoltoa, jotta yhteiskunnat olisivat paremmin varautuneita tuleviin kriiseihin ja uusiin pandemioihin. Terveydenhuollon on pakko toimia myös poikkeusoloissa.

Rytkösen mukaan on vaikea ymmärtää, miksi maan hallitus haluaa omilla toimillaan näin voimakkaasti heikentää naisvaltaisen sote-alan ja hoitajien asemaa.

– Saavutimme viime vuonna sote-alan palkkausta ja työoloja tuntuvasti parantavan sopimusratkaisun, jonka avulla mm. hoitajapulaa on mahdollista helpottaa. Nyt hallitus on viemässä heikennysesityksillään mattoa alta. Kirjaukset mm. hoitojonojen purkamisesta tai alan vetovoiman parantamisesta ovat sanahelinää, jos samalla rahoitusta karsitaan ja hoitajien oikeuksia rajusti heikennetään, sanoo Rytkönen.

Rytkönen muistuttaa, että kaikki työntekijöitä koskevat heikennykset on myös kirjattu hyvin konkreettisesti hallitusohjelmaan, jolloin työlainsäädäntöä koskeva kolmikantainen valmistelu on jäämässä muodollisuudeksi.

– Olen kuullut useasti, ettei hallitus ole työmarkkinaosapuoli. Kummallista, että hallitus kuitenkin istuu työmarkkinapöytään usein siinä tilanteessa, kun työntekijöiden oikeuksia halutaan kaventaa. Orpon hallitus on tekemässä tässä lajissa ennätyksen. Mihin tarvitaan enää Etelärantaa, kysyy Rytkönen.

Tapahtuman tiedot

Mielenosoitus hallitusohjelman heikennyksiä vastaan ja sote-alan pelastamiseksi keskiviikkona 20.9.2023 klo 16.00 alkaen Rautatientorilla, josta marssitaan eduskuntatalolle. 

Lisätietoja: www.tehy.fi/mielenosoitus

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Lisää ajankohtaisia

    • Kesä 2025 tuo jälleen lisäkuormaa sote-ammattilaisille. Hyvinvointialueiden käynnissä olevat yt-neuvottelut ja ankarat säästötoimet näkyvät käytännössä siinä, että sijaisia ei palkata entiseen malliin. Tämä lisää vakituisen henkilöstön työtaakkaa ja herättää huolta jaksamisesta.
      Tehyn selvityksen mukaan 53 prosenttia hyvinvointialueiden luottamushenkilöistä arvioi, että toimintaa supistetaan tai suljetaan tänä kesänä yhtä paljon kuin viime vuonna. Useimmiten julkisen sektorin yksiköitä suljetaan 2–4 viikon ajaksi. Vaikka tilanne ei ole heikentynyt kesään 2024 verrattuna, sijaisten rekrytointia rajoitetaan nyt entistä tietoisemmin.
      – Yt-neuvotteluiden aiheuttama epävarmuus ja sijaisrekrytointien rajoittaminen lisäävät työn kuormittavuutta ja heikentävät potilasturvallisuutta. Olen todella huolissani hoitajien jaksamisesta, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
      Henkilöstöpula jatkuu – erityisesti sairaanhoitajista ja lähihoitajista
      Vaikka rekrytointien hidastuminen on hetkellisesti helpottanut pulaa koulutetusta henkilöstöstä, hoitajia ei ole riittävästi. Työntekijöitä kuormittavat toistuvat työvuoromuutokset, alimitoitus ja puutteellinen perehdytys. Halukkuus joustaa työvuoroissa on vähentynyt.
      Tehyn työelämäasiantuntija Tiina Cederberg painottaa, että tilanne vaatii erityistä huomiota:
      – Palvelujen laadun, potilasturvallisuuden ja työntekijöiden hyvinvoinnin turvaaminen edellyttää toimia.
      Varhaiskasvatus ja yksityinen sektori: kesä tuo lisähaasteita
      Yksityisellä sosiaali- ja terveyspalvelualalla kesän ennakoidaan sujuvan pitkälti kuten viime vuonna, vaikka sijaisten saatavuus on paikoin haastavaa. Varhaiskasvatuksessa toimintaa keskitetään ja henkilöstöä siirretään yksiköiden välillä.
      – Varhaiskasvatuksessa on kiinnitettävä kesäkuukausina erityistä huomiota työntekijöiden työhyvinvointiin, sillä kiertäminen ja uudet lapsiryhmät kuormittavat työntekijöitä, Rytkönen muistuttaa.
      Lomat pääosin turvattu
      Positiivista on, että suurin osa työntekijöistä pystyy pitämään kesälomansa tavanomaiseen tapaan, joillain aloilla jopa viime kesää enemmän.
      Kesäajan 2025 selvitykseen vastasi 140 tehyläistä luottamusedustajaa, joista 46 edusti hyvinvointialueita, 60 yksityistä sote-alaa ja 34 varhaiskasvatusta. 
      Lue lisää...
    • Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kritisoi voimakkaasti Helsingin poliisin päätöstä olla aloittamatta esitutkintaa virkamiesten toiminnasta suojelu- ja hätätyölain valmistelussa.
      Helsingin poliisi tiedotti torstaina 22. toukokuuta, ettei se aloita esitutkintaa työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehistä Tehyn tekemän tutkintapyynnön pohjalta. Poliisin mukaan asiassa ei ole syytä epäillä virkarikosta tai muuta rikosta.
      Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo olevansa todella surullinen poliisin päätöksestä. Poliisin päätös tarkoittaa, ettei virkamiehillä olisi mitään vastuuta, eikä näiden tarvitsisi noudattaa lakeja tai sääntelyä.
      – Jos asia olisi, kuten poliisi arvioi, olisin huolissani lainvalmistelua ohjaavasta sääntelystä Suomessa. Jos asia on kuten poliisi väittää, meidän pitää käydä laajempi yhteiskunnallinen keskustelu siitä, miten estetään täysin epäasiallinen lainvalmistelu ja luisuminen Unkarin tielle. On syytä kysyä, tunteeko poliisi Suomen lainsäädäntöä, Rytkönen sanoo järjestön tiedotteessa.
      Rytkönen kuvaa päätöstä suureksi pettymykseksi Tehyn jäsenille, joita epäasiallisesti valmisteltu ja työtaisteluja murtava lakimuutos koskee. Tehyn tekemään rikosilmoitukseen yhtyi yli 10 000 jäsentä.
      – Mikä on hoitajien oikeusturva tässä niin sanotussa oikeusvaltiossa, Rytkönen kysyy.
      Tällä päätöksellä suomalainen yhteiskunta näytti jälleen karvansa hoitajille ja osoitti, miten huonosti hoitajia kohdellaan. Rytkönen sanoo olevansa todella pettynyt, että suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuu tällaista.
      – Nyt EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja KT:n entinen toimitusjohtaja Markku Jalonen saivat juuri sen läpi, mitä he halusivat. Tämä on suomalaista saunanlaudepolitiikkaa, ja hoitajat ovat kärsijöitä, Rytkönen sanoo.
      Tehy katsoo, että lainvalmistelussa ei ole noudatettu lakiin perustuvaa kolmikantaista valmistelua ja aikoo ryhtyä jatkotoimiin, sanoo Tehyn lakiasiainjohtaja Kari Tiainen.
      Lue lisää...
    • Tehy on täydentänyt rikosilmoitustaan työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) virkamiesten epäillyistä virkarikoksista liittyen suojelutyön lainvalmisteluun. Mukaan on liittynyt 10 564 tehyläistä, jotka vaativat tutkintaa ns. pakkotyölain valmistelun virheistä.
      – Tehyläiset ovat sankoin joukoin todenneet, että lainvalmistelu ei ole edennyt normaalisti ja sen virheistä vastuussa olevat on selvitettävä, sanoo Tehyn lakiasiainjohtaja Kari Tiainen liiton tiedotteessa.
      Tehyn mukaan TEMin lainvalmistelu on sisältänyt vakavia puutteita, kuten hätätyötä koskevien säännösehdotusten lisäämisen lausuntokierroksen jälkeen ilman asianmukaista kuulemista. Myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on nostanut esiin vastaavia ongelmia.
      TEM julkaisi 8. huhtikuuta tiedotteen, jossa se väitti lainvalmistelun edenneen normaalisti. Tehyn mukaan tiedote on täynnä asiavirheitä ja harhaanjohtavia väitteitä. Poliisi on ilmoittanut aloittaneensa asiassa esiselvityksen.
      Lue lisää...
    • Sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksiin sisältyvän harjoittelun palkallisuutta ryhdytään selvittämään osana uuden työryhmän tehtävää. Asiasta kertoo Tehy verkkosivuillaan.
      Työryhmä tarkastelee harjoitteluun liittyviä nykyisiä korvauskäytäntöjä, erityisesti tilanteissa, joissa opiskelijat eivät ole työsuhteessa harjoittelunsa aikana.
      Selvityksessä pureudutaan myös pakollisten harjoittelujaksojen määrään ja sisältöön eri tutkintojen osalta. Tarkastelun kohteena ovat lisäksi mahdolliset meneillään olevat tutkinto- ja koulutusuudistukset, jotka voivat vaikuttaa harjoittelun rakenteeseen ja toteutukseen.
      Työryhmässä selvitetään myös, kuinka suuri osa harjoittelusta suoritetaan työsuhteisena eli opinnollistettuna työnä.
      Työn tuloksena syntyvä muistio valmistuu 31.5.2026 mennessä, ja se toimii taustamateriaalina sote-alan palkkaustyöryhmän työskentelylle.
      Lue lisää...
    • Oululainen Kaija Rahkola on saanut Vuoden Lastenhoitajan tunnustuspalkinnon 45 vuoden mittaisesta työstään lasten ja perheiden parissa. Rahkola on tehnyt uransa aikana vaikuttavaa työtä niin päiväkodeissa, sairaalassa kuin perhetyössä – aina suurella sydämellä ja lämmöllä.
      Erityisesti hänet tunnetaan tuestaan tukea tarvitseville perheille, joissa on esimerkiksi neuropsykiatrisia haasteita tai puutteellisia tukiverkostoja. Rahkola on myös ohjannut vertaistuellisia ryhmiä ja toiminut aktiivisesti ammatillisten yhdistysten luottamustehtävissä.
      – Olen tehnyt työtä sydämellä ja lämmöllä 45 vuotta. Tämä tunnustus on suurin kiitos, jonka voin työstäni saada, Rahkola sanoo.
      Palkinnon myöntää Lastenhoitoalan Ammattilaiset ry. Lisätietoja.
      Lue lisää...
×
×
  • Create New...