Jump to content
MAINOS

Tehy: Henkilöstön ilmoitukset vanhustenhuollon puutteista otettava vakavasti


Hoitajat.net
 Share

Eilen julkistettiin Valviran kysely, jossa 93 prosenttia sosiaalihuollon ympärivuorokautisten yksiköiden työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua. Tehy pitää ongelmaa erittäin vakavana ja muistuttaa työnantajia riittävästä henkilöstön määrästä ja osaamisesta.

Meillekin kantautuu jatkuvasti viestiä, että pääasiassa säästösyistä ikäihmisten palveluissa pyritään toimimaan yhä pienemmällä henkilöstön määrällä. Hoitajilla tulee olla mahdollisuus tehdä työnsä hyvin. Kiire ja kuormittavat olosuhteet vaikeuttavat tätä, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

– Työnantajan on varmistettava puitteet laadukkaan ja turvallisen vanhustenhoidon toteuttamiseksi. Myös maan hallituksen on otettava selvityksen viesti vakavasti. Suomella on varaa hoitaa vanhuksensa kunnolla. Tästä ei enää voi tinkiä, hän sanoo.

Selvitykseen vastanneista suurimman osan koulutus sisälsi vanhustyön opintoja ja vastaajat myös tunsivat alan ammattietiikan hyvin. Koulutus ja eettiset periaatteet tuntuvatkin törmäävän arjessa kiireeseen ja henkilöstön vähyyteen.

Tehy korostaa, että työnantajien on otettava todesta henkilöstön ilmoitukset hoidossa ilmenevistä puutteista tai liian vähäisestä henkilöstömäärästä.  On erittäin tärkeää, että työpaikoilla vallitsee ilmapiiri, jossa henkilöstö uskaltaa kertoa epäkohdista ja puutteista.

Valviran selvityksen mukaan on myös melko yleistä, että työyksiköissä ei ole toimintamalleja ja ohjeita tilanteisiin, joissa on havaittu kaltoinkohtelua tai niistä ei tiedetä. Myöskään sosiaalihuoltolain mukaista ilmoitusvelvollisuutta ei monissa työpaikoissa oltu käsitelty lainkaan.

– Pidämme huolestuttavana, että hoitotyön johtamisen resursseihin on puututtu rankalla kädellä. Osaavilla hoitotyön johtajilla on suuri vaikutus hoidon laatuun, osaamiseen ja resursseihin sekä työyhteisön toimintamalleihin ja työkulttuuriin.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...