Jump to content
MAINOS

Teatterilähtöiset menetelmät tarjoavat uuden tavan oppia kohtaamaan haastavia hoitotilanteita


Kuvituskuva: Shutterstock

Turun ammattikorkeakoulun soveltavan taiteen YAMK-opiskelija Sarika Lipasti tutki kehittämistyönään, miten teatterilähtöiset menetelmät voisivat tukea sairaanhoitajaopiskelijoiden vuorovaikutustaitojen oppimista sekä asiakkaiden kohtaamista. Lipastin mukaan teatterilähtöiset opiskelumenetelmät auttavat sairaanhoidon opiskelijoita kehittämään vuorovaikutus- ja tiimitaitojaan, sillä niiden opetus on koettu haastavaksi.

– Asiakkaan kohtaaminen vaatii heittäytymistä ja epävarmuudensietokykyä, koska toisen käytöstä ei voi ennakoida. Jo alalla toimivien opiskelijoiden mielestä harjoitukset antoivat eväitä esimerkiksi ikääntyneiden sekä lapsi- ja mielenterveyspotilaiden kohtaamiseen, Lipasti kertoo

Tavoitteena oli antaa sysäys hoitotyön koulutuksen uudistamiseen taidelähtöisiä menetelmiä hyödyntämällä. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että harjoitukset tarjosivat ratkaisuja haastaviin hoitotilanteisiin ja aggressiivisen potilaan kohtaamiseen. Lisäksi ne auttoivat opiskelijoita ryhmäytymisessä ja lisäsivät heidän rohkeutta olla oma itsensä. Työskentelyn koettiin vähentäneen myös stressiä ja masennusta.

Menetelmille vihreätä valoa

Valtaosa 20:stä harjoituksiin osallistuneesta ensimmäisen vuoden sairaanhoitajaopiskelijasta koki teatterilähtöisten opintojen olleen itselleen hyödyllisiä ja antaneen työkaluja ryhmän rakentamiseen ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Toiminnallisuus synnytti ryhmässä ajatuksia, ideoita ja keskustelua.

– Toteuttamani pilottijakson ja haastattelujen pohjalta näen, että teatterilähtöisillä menetelmillä on paljon annettavaa hoitotyön koulutukselle. Olen kiinnostunut kartoittamaan ja hakemaan rahoitusta jatkohankkeeseen, jossa menetelmiä kokeiltaisiin integroida sairaanhoitajien opintoihin laaja-alaisemmin, Lipasti sanoo.

Potilaan kohtaaminen ja vuorovaikutustaidot ovat oleellinen osa hoitotyön opintoja ja niiden opettaminen on koettu haastavaksi. Salon toimipisteen terveysalan opettajat Liisa Anttila ja Marjo Kaarto suhtautuvat teatterilähtöisiin menetelmiin positiivisesti. Heidän mukaansa vuorovaikutuksen havainnoitiin ja vahvistamiseen liittyviä monipuolisia harjoitteita voisi ottaa nykyistä enemmän mukaan opetukseen. Anttilan mukaan ilmaisu- ja teatterilähtöisiä menetelmiä voisi hyödyntää enemmän esimerkiksi simulaatiotilanteissa.

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Pasi Jaskari

Posted

Tämä oli varsin mielenkiintoinen lähestymistapa simulaatiopedagogiikkaan. Pitääpä etsiä lisää tietoa.

Pasi Jaskari 

Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki, Koskenalantie



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...