Jump to content
MAINOS
 • Tartuntatautilain uudistus – tietopaketti hoitajille


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Shutterstock

  Uusi tartuntatautilaki tuli voimaan 1. maaliskuuta 2017, rokotusmääräykset tulevat voimaan 1. maaliskuuta 2018. Laissa mainittavat taudit ovat tuhkarokko, hinkuyskä ja vesirokko sekä kausi-influenssa.

  Paljon keskustelua herättänyt tartuntatautilain 48 pykälä koskee niitä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköitä, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita asiakkaita tai potilaita. Rokotussuojaa tarvitaan, kun työskennellään potilaan tai asiakkaan välittömässä läheisyydessä. Perinteisen hoitotyön lisäksi tällaista työtä on myös esimerkiksi potilashuoneiden siivoaminen tai ruuan jakelu potilaille.

  THL:n ohjeen mukaan aikaisemmin sairastettu tauti riittää suojaksi tuhkarokkoa, sikotautia, vihurirokkoa ja vesirokkoa vastaan. Tehosterokotuksia ei tarvita. Suojaa ei tarvitse tarkistaa verinäytteestä vasta-ainemittauksella. Aiemmin sairastettu tauti ei riitä tuottamaan riittävää suojaa hinkuyskää tai influenssaa vastaan. Influenssarokote tarvitaan vuosittain. Hinkuyskäsuoja tehostetaan viiden vuoden välein. 

  Verkosta löytyy kattavasti tietoa tartuntatautilain merkityksestä ja soveltamisesta hoitoalalle. Keräsimme tässäkin jutussa käytettyjä lähteitä yhteen.

  THL

  Ammattiliitot

  Muuta

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments  Meillä on työpaikalla esimiesten taholta tulkittu asiaa niin, että rokotteiden antama suoja tulee olla jo olemassa 1.3 joten on ohjeistettu ottamaan nyt.

  Link to comment
  Share on other sites

  12.11.2017 klo 19.21, Vieras: Vieras kirjoitti:

  Tarvitseeko vielä tänä vuonna ottaa influenssarokotusta jos laki tulee voimaan 1.3 2018?

  Tarvitsee

  13.11.2017 klo 12.52, Vieras: mmm kirjoitti:

  Tämän haluaisin minäkin tietää. Kukaan asiasta ei tunnu tietävän, joilta olen kysynyt...

  eikö sen jo kerro maalaisjärkikin

  13.11.2017 klo 20.58, Vieras: Vieras kirjoitti:

  Mutta jos influenssakausi on jo tuolloin tyyliin ohi, niin voidaanko rokote vielä pakottaa ottamaan?

  kukaan ei pakota ottamaan, kannattaa käyttää järkeään rokotteen otossa.

  Link to comment
  Share on other sites

  En todellakaan halua riskeerata terveyttäni ottamalla rokotetta, enkä suostu olemaan lääkeyhtiöiden koekaniini asiassa

  Link to comment
  Share on other sites

  Meillä työnantaja vaatii rokotteen ottamisen mutta sitä ei voi ottaa työterveyshuollossa (en kyllä tiedä mitä tapahtuu jos sinne varaa ajan, menee paikalle ja ks. rokotteen vaatii) ja siitä vaaditaan todistus. Lisäksi irtisanominen uhkaa jos ei ole todistusta esittänyt 1.3-18 mennessä. Kuinkahan yleistä on tällainen lain tulkinta työpaikoilla? Yksityinen sosiaalialan yritys siis kyseessä.

  THL:n yms. ohjeiden mukaistahan tuo ei ole mutta minkäs teet. Koitan mennä kaupungin yleisenä rokotuspäivänä ottamaan. Saa nähdä antavatko.

  En tietenkään itse rokotteen ottamista vastusta mutta vastustan tätä uhkailua, pakkoa ja että asia pitää hoitaa omalla ajalla (ja periaatteessa omalla kustannuksella).

  Paska laki. Olisivat edes tehneet lain selväksi eikä tällaiseksi "työnantaja tulkitsee"- tyyppiseksi.

  Link to comment
  Share on other sites

  THL:

  "Pykälän 48 mukaisia rokotuksia saa työterveyshuollossa tai omassa terveyskeskuksessa. 

  Työnantajien tulee aina sopia paikallisesti rokotusjärjestelyistä kunnan kanssa. Tartuntatautilain 48 pykälän mukaisiin rokotuksiin saa käyttää kansallisen rokotusohjelman rokotteita."

  Ennemminkin sulla työnantaja ei hoida hommiaan kuin että tässä systeemissä olisi jotain suurempaa vikaa.

  Link to comment
  Share on other sites

  En ole ottamassa rokotetta. Työnantaja voi siirtää vaikka muihin työtehtäviin tai antaa kenkää. Minulla on hoitajana oikeus päättää omasta kehostani mitä sinne laitetaan. Kukaan ei korvaa jos saat pysyvän haitan rokotteesta tai rokote aktivoi pimennossa olevan sairauden. Meillä myöskään työpaikkalla suurin osa ei ole ottanut/ole ottamassa. Tähän löytyy perustelut. Asiakkaathan saavat suojan rokotteen ottaessa? Näihän rokotteesta luvataan.

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...