Uusi tartuntatautilaki tuli voimaan 1. maaliskuuta 2017, rokotusmääräykset tulevat voimaan 1. maaliskuuta 2018. Laissa mainittavat taudit ovat tuhkarokko, hinkuyskä ja vesirokko sekä kausi-influenssa.
Paljon keskustelua herättänyt tartuntatautilain 48 pykälä koskee niitä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköitä, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita asiakkaita tai potilaita. Rokotussuojaa tarvitaan, kun työskennellään potilaan tai asiakkaan välittömässä läheisyydessä. Perinteisen hoitotyön lisäksi tällaista työtä on myös esimerkiksi potilashuoneiden siivoaminen tai ruuan jakelu potilaille.
THL:n ohjeen mukaan aikaisemmin sairastettu tauti riittää suojaksi tuhkarokkoa, sikotautia, vihurirokkoa ja vesirokkoa vastaan. Tehosterokotuksia ei tarvita. Suojaa ei tarvitse tarkistaa verinäytteestä vasta-ainemittauksella. Aiemmin sairastettu tauti ei riitä tuottamaan riittävää suojaa hinkuyskää tai influenssaa vastaan. Influenssarokote tarvitaan vuosittain. Hinkuyskäsuoja tehostetaan viiden vuoden välein.
Verkosta löytyy kattavasti tietoa tartuntatautilain merkityksestä ja soveltamisesta hoitoalalle. Keräsimme tässäkin jutussa käytettyjä lähteitä yhteen.
THL
- Tartuntatautilain pykälästä 48 kysyttyä
- Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön rokotukset
- Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstön influenssarokotukset
- Opiskelijan rokotukset
- Terveydenhuollon ammattilaisten influenssarokotusten vaikuttavuus
Ammattiliitot
- SuPer: Uusi tartuntatautilaki: ohjeistus ja usein kysytyt kysymykset
- Tehy: Kysymyksiä työntekijän rokotuksista
Muuta
- Finlex: Tartuntatautilaki (1227/2016)
|
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now