Jump to content
MAINOS

Tänään on kansainvälinen hepatiittipäivä


Hoitajat.net
 Share

C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Tartunnan saaneita on lähes 30 000 ja moni sairastaa C-hepatiittia tietämättään. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman hepatiittipäivänä 28.7., että eniten tartuntoja todetaan nuorilla.

Maailman hepatiittipäivää vietetään 28. heinäkuuta. Virushepatiiteista B- ja C-hepatiitti tarttuvat veren välityksellä, A-hepatiitin voi saada saastuneesta vedestä tai ruoasta. Tartunnan saamiseen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Virushepatiitti koskettaa 400 miljoonaa ihmistä maailmassa, arviolta 1,4 miljoonaa heistä kuolee joka vuosi. Vain viisi prosenttia tartunnan saaneista tietää siitä.

– Virushepatiitti on ehkäistävissä ja hoidettavissa. A- ja B- hepatiittiin on olemassa rokote ja C-hepatiittiakin voidaan nykyään hoitaa tehokkaasti. Tartunnan saamiseen voi myös vaikuttaa omilla valinnoillaan, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa. 

C-hepatiitti on Suomen yleisin virushepatiitti. Tartuntoja todetaan noin 1100 vuosittain, valtaosa nuorilla alle 35-vuotiailla. STM:n viime vuonna julkaiseman kansallisen C-hepatiittistrategian tavoitteena on tehostaa C-hepatiitin ennaltaehkäisyä, yhdenmukaistaa testausta ja pitkällä aikavälillä hoitaa kaikki tartunnan saaneet.  

– Virushepatiitti on sairaus. Sitä ei tarvitse hävetä, kuten ei muitakaan sairauksia. Hepatiittitartunnan voi saada kuka vaan. Sairastuneet voivat elää yleensä normaalia elämää, Inomaa muistuttaa. 

On tärkeä todeta tartunta ajoissa verikokeella. Sairautta voidaan tarvittaessa hoitaa lääkityksellä ja viruksen leviämistä ehkäistä. 

Tämä on virushepatiitti
– A-hepatiitti tarttuu ruoan tai veden välityksellä.
– B- ja C-hepatiitti tarttuvat verenvälityksellä.
– A- ja B-hepatiittiin on rokote, C-hepatiittiin rokotetta ei ole.
– Juo matkoilla pullovettä ja vältä katukeittiön ruokia.
– Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden puhtaudesta.
– Tartunnan voi saada jo yhdestä suonensisäisten huumeiden kokeilusta.
– Jos epäilet tartuntaa, käy testissä. Virushepatiittia voidaan hoitaa.

Munuais- ja maksaliiton sivulla www.maksa.fi/hepatiittipaiva voi tehdä riskitestin ja testata tietonsa virushepatiiteista. 

 

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...