Jump to content
 •  

  Tänään on Euroopan elinsiirtopäivä

  Hoitajat.net

  Euroopan elinsiirtopäivä on EU:n virallinen elinluovutuksista tiedottamisen teemapäivä. Elinsiirto pelastaa saajansa hengen tai ainakin parantaa merkittävästi elämänlaatua ja eliniän ennustetta.

  Euroopassa 150 000 ihmistä odottaa uutta elintä. Joka vuosi elinsiirtolistalle laitetaan 48 000 uutta elinsiirtoa tarvitsevaa. Vuosittain elinsiirtoja tehdään 41 000. Joka päivä 18 elinsiirtoa tarvitsevaa menehtyy Euroopassa, koska sopivaa siirrännäistä ei saatu ajoissa.

  Suomessakin siirrettävistä elimistä on pulaa. Elinsiirtolistalla on yli 550 suomalaista ja elinsiirtoja tehdään vuosittain noin 400. Elinsiirtoa odottavista 5–10 prosenttia menehtyy, koska he eivät ehdi saada uutta elintä ajoissa.

  Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt.

  – Tiedossa oleva elinluovutustahto nopeuttaa elinluovutusta ja uutta elintä odottavien hengen pelastamista. Se kertoo tahdon selkeästi myös omaisille, joiden kanssa lääkärit aina keskustelevat elinluovutuksesta. Ilmaisemalle elinluovutustahtosi elinaikanasi varmistat oman tahtosi toteutumisen, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

  Vaikka vain osa vainajista sopii elinluovuttajiksi, jokainen voi ilmaista elinluovutustahtonsa. Elinluovutuskortin allekirjoittaneen ei tarvitse miettiä, kelpaavatko hänen elimensä elinsiirtoon. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit. Viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B - tai HIV-infektio estävät kuitenkin luovutuksen. Elinluovutuksen yläikäraja on tällä hetkellä 85 vuotta, mutta kalenteri-ikää tärkeämpi on elinten kunto.

  Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja.

  Suomessa Euroopan elinsiirtopäivää vietetään Euroopan mallin mukaan lauantaina 10.10. Koronapandemian vuoksi yleisötapahtumia ei järjestetä, mutta käynnissä on Munuais- ja maksaliiton tuottama ”Kiitos, että olet luovuttaja” -kampanja. Siinä elinsiirron saaneet kiittävät tuntematonta luovuttajaa ja kertovat, mitä itselleen tärkeää he eivät voisi tehdä ilman elinsiirtoa.

  www.elinluovutuskortti.fi/kiitos

  Munuais- ja maksaliitto


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...