Jump to content
MAINOS
 • SuPerin Paavola mielenilmauksessa: Vanhustenhoidon alasajon on päätyttävä


  Hoitajat.net
   Share

  Mielenosoittajia Kansalaistorilla. Kuva: SuPer.

  SuPer ei hyväksy hallituksen suunnitelmia heikentää vanhustenhoitoa sallimalla nykyistä pienemmän minimihenkilöstömitoituksen. –  0,4:n mitoitus heikentäisi oleellisesti vanhustenhoitoa, sillä jo nyt toimitaan kipurajoilla . 0,4:n tasolla ei voida puhua hoidosta vaan säilytyksestä, totea SuPer tiedotteessaan.

  – Vanhukset ansaitsevat hyvää hoitoa, jota jo vanhuspalvelulaki edellyttää. Hoitajille on annettava mahdollisuus tehdä työtään hyvin, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii.  

  SuPer järjesti tänään mielenilmauksen hyvän hoidon puolesta ja henkilöstömitoituksen pienentämistä vastaan Helsingissä Kansalaistorilla.

  Vanhustenhoidon henkilöstömitoitusta ohjaa STM:n laatusuositus, jota ollaan uudistamassa. Hallitus on päättänyt pienentää minimimitoitusta 0,5:stä 0,4:n tasolle. SuPer on vastustanut voimakkaasti tätä päätöstä, eikä hyväksy sen eteenpäin viemistä. Hallitus ei saa mahdollistaa vähimmäismitoituksen laskemista tasolle, joka tarkoittaa vanhusten heitteille jättöä ja epäinhimillisiä työoloja työntekijöille. Vanhustenhoitoa ja työn suunnittelua voidaan kehittää, kun on turvattu riittävä määrä koulutettua hoitohenkilökuntaa. 

  0,4:n mitoituksella kymmentä vanhusta hoitaa neljä hoitajaa kaikissa työvuoroissa yhteensä. Mitoitukseen lasketaan myös vapaalla olevat hoitajat. Käytännössä kymmenen vanhuksen yksikössä aamuvuorossa on yksi hoitaja, iltavuorossa yksi hoitaja, yövuorossa yksi hoitaja ja yksi on vapaalla. Tällaisella mitoituksella ei mitenkään pärjätä, eikä se kestä sairastumisia.

  Jo nykyinen minimimitoitus 0,5 on riittämätön. Hoitajat työskentelevät jaksamisen rajoilla, sillä asiakkaat ovat yhä iäkkäämpiä ja monisairaampia. Mikäli mitoitusta lasketaan 0,4:ään, ei päivittäistä perushoitoa ja hoidon tarpeen arviointia pystytä turvaamaan. Myös vanhusten turvallisuus vaarantuu, kun henkilökuntaa ei ole riittävästi. Kuntouttavasta toiminnasta joudutaan luopumaan.

  – Vanhukset ansaitsevat hyvää hoitoa ja arvokkaan vanhuuden. Vanhusten omatoimisuutta ja kuntoisuutta on pystyttävä tukemaan, Paavola sanoo.

  Vanhuspalveluja valvova ylin viranomainen Valvira on todennut lausunnossaan yksiselitteisesti, että vähimmäismitoituksen laskeminen tarkoittaa, että oikeus hyvään hoitoon ei toteudu.

  Tunnelmia Kansalaistorilta Arvon mekin ansaitsemme -mielenilmauksesta.

  Julkaissut Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry 6. lokakuuta 2016
   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Ihmettelen vaan, eikö mitoitus ole suositus eikä sääntö? Toki päättäjät hyödyntää näitä sumeilematta ja mitoituksen ei tulisi laskea todellakaan. >:( Voimia hoitajat, muutosten tuulet kyllä tulevat.

  Link to comment
  Share on other sites

  Mä aina mietin että miten näin suuren ammattialan liitot eivät mukamas pysty vaikuttamaan?? Mutta vielä enemmän ihmettelen meitä hoitajia...purnataan kovaan ääneen mutta sitten kun päätökset tulee niin niellään ne taas ja jatketaan töitämme koska se vaan kuuluu meille😣 jos edes kerran kaikki sanoisivat EI ja jättäisivät työt tekemättä vaikka se tuntuukin aivan kauhealta jättää avun tarvitsevat hätään😢 mutta aina meillä löytyy riveistä niitä jotka vaan myöntyvät ja tekevät kaiken aivan omien voimavarojensa äärirajoilla..totta..oma ammattietiikkani sotii tätä kaikkea vastaan mutta jotenkin tähän maahan pitää saada jotain järkeä😡😡😡 ja jos vanhustenhoidon laki on takana niin miten hallitus voi kumota tuollaisen lain tällä toimenpiteellä?? Järkyttävää asua "hyvinvointi" valtiossa jossa en halua tulla vanhaksi milloinkaan!! Nim palveluasumisen hoitsu, tällä hetkellä kotihoidon piirisä töissää( se vasta on oma työsarkansa,joka kaatuu omaan mahdottomuuteensa)

  Link to comment
  Share on other sites

  13 tuntia sitten, Vieras: Melkein lh kirjoitti:

  Voimia hoitajat, muutosten tuulet kyllä tulevat.

  Kannattaa kuitenkin katsoa isoa kuvaa ja taloudellisia reaaliteetteja ja miettiä sitä miksi näitä leikkauksia tehdään. Eli nämä "muutosten tuulet" eivät ole lähivuosina välttämättä ihan sitä mitä hoitajat toivovat..;  http://yle.fi/uutiset/3-9208655

  Edited by dino
  Link to comment
  Share on other sites

  Olen samaa mieltä Jonna kirjoituksissasi! mutta nyt haluan myös kommentoida  kotihoidosta. Olin yhdenpäivän kotihoidossa ja kauhukseni huomasin , kuinka pienellä hoitaja mitoituksella pitäisi ehtiä 15 vanhusta hoitamaan yksin . Ei tämä voi olla totta   että tämä tulisi onnistumaan, sairaspäivät liisääntyvät, hoitajat loppuun palaavat, vanhukset jäävät huonolle hoidolle tämä on aivan pöyristävää toimintaa. Näin herrat päättävät meidän hyvin vointi valtiossamme.:cry::cry::cry:

  Link to comment
  Share on other sites

  7.10.2016 klo 20.53, Vieras: Sh -66 kirjoitti:

  Oliko Tehy mukana tässä millään tavalla? Olis ainaki pitänyt olla, ehdottomasti! 

  SuPer ei ilmeisesti halunnut muita liittoja mukaan kun ei heille tuosta ilmoiteillut sen kummemmin. Eli Tehylle ja JHL:lle. Kuvastaa tätä meidän rikkonaista rintamaa, kun oikeesti tärkeilläkin asioilla tehdään vaan jotain perkeleen järjestöpolitiikkaa. Menee vähän usko siitä oliko tuossa ny kyse vanhuksista vai halusiko SuPer vaan nostaa omaa profiiliaan. 

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...