Jump to content
 •  

  SuPer: Saattohoidolle arvostusta


  Hoitajat.net

  Shutterstock

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ihmettelee mediassa julkaistua tietoa Postin mahdollisesta osallistumisesta Turun kaupungin saattohoidon oheispalveluiden kilpailuttamiseen. Paavola arvostelee nykyisin vallalla olevaa ajattelua, jossa säästötoimia toteutetaan hoidon laadun kustannuksella. Palveluja ulkoistetaan ilman kokonaistarkastelua, kunnon harkintaa ja liian lyhytnäköisesti. 

  - Saattohoito vaatii moniammatillisen tiimin, joka ottaa vastuun kokonaisvaltaisesta hoidosta. Saattohoidon ajatuksena ei saa olla, että kustannustehokkuus menee laadun ohi, puheenjohtaja Paavola sanoo. 

  - On ajateltava eettisiä ja ammatillisia ulottuvuuksia. Saattohoitopotilas tarvitsee kaikessa apua ja hänen puolestaan tekemistä. Hoitorengas hoitaa kokonaisvaltaisesti, niin kuolevan potilaan kuin hänen omaisensa. Kotihoidossa olevalla saattohoitopotilaalla on aina kotona omainen. Myös hänet täytyy ottaa huomioon hoidettaessa kuolevaa.

  Saattohoitopotilaan hoito on kokonaisvaltaista hoitoa. Saattohoitopotilaalla on oikeus osaavaan lääkäriin, tuttuun hoitajaan ja turvalliseen hoitoympäristöön. 


  OSALLISTU KESKUSTELUUN

  Keskustelu

  Recommended Comments

  Vieras: Ulla Sohlman, lähihoitaja

  Lähetetty

  Haluaisin herättää keskustelua kotona tapahtuvasta saattohoidosta. Mitä se pitää sisällään ym.

  Paavolan väite, että kotona saattohoidettavalla on aina omainen paikalla ei pidä paikkaansa. Asiakas voi asua aivan yksin ja hänen luonaan käyvät vain kotihoidon työntekijät. Kotihoidosta jotain tietävät, tietävät myös, että käyntiajat ovat melko lyhyitä ja käynnillä keskitytään pääsääntöisesti rutiinitehtäviin, kuten hygienia, ravinto ja lääkitys. Asiakkaan henkisen puolen tukeminen jää tämän rytiinityön lomassa tehtäväksi pieneksi rupatteluksi kunkin hoitajan oman persoonallisuuden ja kykyjen mukaan. Ns. moniammatillisuuden asiakas näkee vain jatkuvasti vaihtuvina hoitajina. Poislähdön hetkellä asiakas on monasti yksin. 

  Silloin kun asiakas itse valitsee kuoleman kotona tai jos voidaan taata ympärivuorokautinen tavoitettavuus/valvonta/omahoitajuus on kotihoito ok. Kuolevalle pitäisi olla myös tarjolla vaihtoehto, jossa hoitohenkilökunta on koko ajan läsnä ja jossa myös omaiset voivat olla mahdollisuuksien mukaan vierellä yötä päivää. 

  Kehittyvään kotihoitoon voisi kotiutusyksikön rinnalla ottaa kiertävän saattohoitoyksikön, joka vastaisi vain saattohoitoon liittyvistä tehtävistä koskee se sitten sielun- tai ruumiinhoitoa

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille
  32 minuuttia sitten, Vieras: Ulla Sohlman, lähihoitaja kirjoitti:

  Paavolan väite, että kotona saattohoidettavalla on aina omainen paikalla ei pidä paikkaansa.

  Eli siis joku saattaa olla saattohoidossa kotona yksin? Kotihoito käy välillä tsekkaamassa, että vieläkö henki porisee? Aika karua. 😦

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille
  Vieras: Taustatietoa

  Lähetetty

  Posti on ostanut vuonna 2017 yhtion nimeltä Hoiva Oy ja tarjoaa hoitopalveluita nyt tytäryhtiönsä kautta. Siellä on pätevät hoitajat töissä.

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille

  Kotihoidossa Helsingissä työskennelleet tietävät, että kyllä voi saattohoidettava, yksin asuva, omaiseton henkilö olla ihan itsekseen kotona! Tällainen epäinhimillinen tilanne voi syntyä, kun potilas on vaikkapa ilmoittanut sairaalassa, että haluaa keskeyttää hoidot ja kotiin kuolemaan. 

  Vaikka kotihoitajat näkevät tilanteen epäkohdat, asiakkan masennuksen ja ahdistuksen (tai ajattelevat, että asiakkaan henkinen vointi ei olisi sallinut hänen itse päättävän kotiutumisesta) voi potilaan palauttaminen sairaalaan ja saaminen saattohoitoon muualle olla vaikeaa. 

  Samoin kun sairaala kotiuttaa kuolevan potilaan kotihoidon ja iäkkään puolison antaman avun varaan takaisin kotiinsa, pitäisi kotiuttamisesta päättävien varmistaa, että puoliso/omainen todella haluaa tätä ja uskoo jaksavansa. Vaikka kuoleva haluaisi kotiin, voi iäkäs omainen tuntea tulleensa painostetuksi.

  Onko esim. helsinkiläisille tarjolla riittävästi saattohoitopaikkoja?

   

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille
  Vieras: Hoitaja

  Lähetetty

  Saattohoitopotilas on erittäin usein yksin. Olkoon sitten kotona tai ns. laitoksessa. Tehostetun palveluasumisen saattohoito on todella karua toimintaa. Ei ole saattohoitoon perehtynyttä henkilökuntaa, eikä pahimmassa tapauksessa edes riittävää kipulääkitystä. Se, että on ns. hoidossa, voi tarkoittaa sitä, että ihminen makaa yksin huoneessa ja hoitajat käyvät lääkitsemässä, asentohoitamassa ja yrittävät suun kautta nesteyttää muutaman tunnin välein. Turha kaunistella tai hirvitellä tilannetta nytkään, ilman "postihoitoa"! Retuperällä on liian usein :(

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille


  Vieras
  Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
  Lisää kommentti

  ×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Ajankohtaista

  FOORUMILLA KESKUSTELLAAN


×