Jump to content
MAINOS

SuPer: Saattohoidolle arvostusta


Hoitajat.net
 Share

Shutterstock

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ihmettelee mediassa julkaistua tietoa Postin mahdollisesta osallistumisesta Turun kaupungin saattohoidon oheispalveluiden kilpailuttamiseen. Paavola arvostelee nykyisin vallalla olevaa ajattelua, jossa säästötoimia toteutetaan hoidon laadun kustannuksella. Palveluja ulkoistetaan ilman kokonaistarkastelua, kunnon harkintaa ja liian lyhytnäköisesti. 

- Saattohoito vaatii moniammatillisen tiimin, joka ottaa vastuun kokonaisvaltaisesta hoidosta. Saattohoidon ajatuksena ei saa olla, että kustannustehokkuus menee laadun ohi, puheenjohtaja Paavola sanoo. 

- On ajateltava eettisiä ja ammatillisia ulottuvuuksia. Saattohoitopotilas tarvitsee kaikessa apua ja hänen puolestaan tekemistä. Hoitorengas hoitaa kokonaisvaltaisesti, niin kuolevan potilaan kuin hänen omaisensa. Kotihoidossa olevalla saattohoitopotilaalla on aina kotona omainen. Myös hänet täytyy ottaa huomioon hoidettaessa kuolevaa.

Saattohoitopotilaan hoito on kokonaisvaltaista hoitoa. Saattohoitopotilaalla on oikeus osaavaan lääkäriin, tuttuun hoitajaan ja turvalliseen hoitoympäristöön. 

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Ulla Sohlman, lähihoitaja

Posted

Haluaisin herättää keskustelua kotona tapahtuvasta saattohoidosta. Mitä se pitää sisällään ym.

Paavolan väite, että kotona saattohoidettavalla on aina omainen paikalla ei pidä paikkaansa. Asiakas voi asua aivan yksin ja hänen luonaan käyvät vain kotihoidon työntekijät. Kotihoidosta jotain tietävät, tietävät myös, että käyntiajat ovat melko lyhyitä ja käynnillä keskitytään pääsääntöisesti rutiinitehtäviin, kuten hygienia, ravinto ja lääkitys. Asiakkaan henkisen puolen tukeminen jää tämän rytiinityön lomassa tehtäväksi pieneksi rupatteluksi kunkin hoitajan oman persoonallisuuden ja kykyjen mukaan. Ns. moniammatillisuuden asiakas näkee vain jatkuvasti vaihtuvina hoitajina. Poislähdön hetkellä asiakas on monasti yksin. 

Silloin kun asiakas itse valitsee kuoleman kotona tai jos voidaan taata ympärivuorokautinen tavoitettavuus/valvonta/omahoitajuus on kotihoito ok. Kuolevalle pitäisi olla myös tarjolla vaihtoehto, jossa hoitohenkilökunta on koko ajan läsnä ja jossa myös omaiset voivat olla mahdollisuuksien mukaan vierellä yötä päivää. 

Kehittyvään kotihoitoon voisi kotiutusyksikön rinnalla ottaa kiertävän saattohoitoyksikön, joka vastaisi vain saattohoitoon liittyvistä tehtävistä koskee se sitten sielun- tai ruumiinhoitoa

Link to comment
Share on other sites

32 minuuttia sitten, Vieras: Ulla Sohlman, lähihoitaja kirjoitti:

Paavolan väite, että kotona saattohoidettavalla on aina omainen paikalla ei pidä paikkaansa.

Eli siis joku saattaa olla saattohoidossa kotona yksin? Kotihoito käy välillä tsekkaamassa, että vieläkö henki porisee? Aika karua. 😦

Link to comment
Share on other sites

Posti on ostanut vuonna 2017 yhtion nimeltä Hoiva Oy ja tarjoaa hoitopalveluita nyt tytäryhtiönsä kautta. Siellä on pätevät hoitajat töissä.

Link to comment
Share on other sites

Kotihoidossa Helsingissä työskennelleet tietävät, että kyllä voi saattohoidettava, yksin asuva, omaiseton henkilö olla ihan itsekseen kotona! Tällainen epäinhimillinen tilanne voi syntyä, kun potilas on vaikkapa ilmoittanut sairaalassa, että haluaa keskeyttää hoidot ja kotiin kuolemaan. 

Vaikka kotihoitajat näkevät tilanteen epäkohdat, asiakkan masennuksen ja ahdistuksen (tai ajattelevat, että asiakkaan henkinen vointi ei olisi sallinut hänen itse päättävän kotiutumisesta) voi potilaan palauttaminen sairaalaan ja saaminen saattohoitoon muualle olla vaikeaa. 

Samoin kun sairaala kotiuttaa kuolevan potilaan kotihoidon ja iäkkään puolison antaman avun varaan takaisin kotiinsa, pitäisi kotiuttamisesta päättävien varmistaa, että puoliso/omainen todella haluaa tätä ja uskoo jaksavansa. Vaikka kuoleva haluaisi kotiin, voi iäkäs omainen tuntea tulleensa painostetuksi.

Onko esim. helsinkiläisille tarjolla riittävästi saattohoitopaikkoja?

 

Link to comment
Share on other sites

Saattohoitopotilas on erittäin usein yksin. Olkoon sitten kotona tai ns. laitoksessa. Tehostetun palveluasumisen saattohoito on todella karua toimintaa. Ei ole saattohoitoon perehtynyttä henkilökuntaa, eikä pahimmassa tapauksessa edes riittävää kipulääkitystä. Se, että on ns. hoidossa, voi tarkoittaa sitä, että ihminen makaa yksin huoneessa ja hoitajat käyvät lääkitsemässä, asentohoitamassa ja yrittävät suun kautta nesteyttää muutaman tunnin välein. Turha kaunistella tai hirvitellä tilannetta nytkään, ilman "postihoitoa"! Retuperällä on liian usein :(

Link to comment
Share on other sites



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...