Jump to content
MAINOS

SuPer on huolissaan hoidon laadusta ja hoitajien syyllistämisestä


Hoitajat.net
 Share

SuPer jakaa viime päivinä mediassa ja erityisesti Ilta-Sanomissa esiin nostetun huolen vanhustenhoidon laadusta, mutta näkemys huonoon hoitoon johtavista syistä on eri. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on yllättynyt, että syy on vieritetty kokonaan hoitajien niskoille.

– Vastakkainasettelu ja hoitajien syyllistäminen on lyhytnäköistä eikä tuo parannusta tilanteeseen, jossa ongelmat johtuvat pääosin huonosta johtamisesta ja organisaatiokulttuurista sekä ennen kaikkea liian vähäisestä henkilöstömäärästä. Paavola peräänkuuluttaa hoitajilta kollegiaalisuutta ja solidaarisuutta tilanteessa, jossa päättäjien taholta halutaan laskea hoidon laatua entisestään.

SuPer julkaisi kesäkuussa 2016 selvityksen hoitajien työkuormasta. Kyselyyn vastanneista yli 1700:sta SuPerin jäsenestä suurin osa (68 %) koki, että työyksikössä on liian vähän henkilökuntaa ja lähes kaikki vastaajat (93 %) kokivat huolta hoidon laadusta. Myös Jyväskylän yliopiston alustavat tulokset pohjoismaisesta vertailututkimuksesta osoittavat, että Suomessa on vanhusten laitoksissa ja palveluasumisessa Pohjoismaiden matalin hoitajamitoitus.

- Paikoissa, joissa on ongelmia, hoitajat ovat pakotettuja tähän tilanteeseen. Kun hoitajalla ei kiireen vuoksi ole mahdollisuutta tehdä hoitotyötä niin hyvin kuin haluaisi ja osaisi, se aiheuttaa hoitajille valtavaa eettistä kuormitusta. SuPerin kyselyyn vastanneista 70 prosenttia joutuu tekemään vähintään viikoittain asioita, jotka ovat ristiriidassa heidän omien arvojensa kanssa, Paavola painottaa.

Samalla määrällä henkilökuntaa pyritään selviytymään huomattavasti kasvaneesta työmäärästä. Hoitotyön lisäksi hoitajilla on useita muita työtehtäviä vuoron aikana. Tukipalvelutyöntekijöitä on vähennetty, jolloin hoitajien tehtäväksi on tullut mm. siivous ja pyykinpesu. Iso osa hoitajien työstä myös tapahtuu tietokoneilla. Palaverit, kirjaaminen ja hoito- ja palvelusuunnitelmien tekeminen on välttämätön ja laissa säädetty osa hoitajan työtä, joka varmistaa tiedonkulun työntekijöiden välillä. Jokaisen asiakkaan, joita voi yhdellä hoitajalla laitoshoidossa olla aamu- tai iltavuorossa 5-10, hoito täytyy kirjata vuoron aikana. Näiden tehtävien laiminlyöminen vaarantaisi potilasturvallisuuden.

Ilta-Sanomissa haastatellun kahden hoitajan kokemukset on otettava vakavasti, mutta ne perustuvat niin pieneen otokseen, ettei sen perusteella voi mustamaalata kaikkia hoitajia, joista suurin osa tahtoo tehdä työnsä hyvin päivittäin. On pidettävä mielessä, että hoitajillakin on oikeus lepotaukoihin, jotka saa käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla mikäli niitä ylipäänsä ehtii pitämään. Ylimääräiset tauot ja sosiaaliseen mediaan työajan käyttäminen ovat huonoja tapoja, joihin voidaan ja pitää puuttua johdon puolelta. Johdon tehtävä on myös taata työntekijöilleen työolosuhteet, joissa työ voidaan tehdä parhaalla mahdollisella tavalla.

Säästöpaineissa toivoisi valtiovallalta ja työnantajilta julkituloa hoitotyön laadun laskemisesta. Olisi rehellistä todeta, että nykyisillä resursseilla ei ole mahdollista antaa yhtä laadukasta hoitoa kuin kymmenen vuotta sitten.

- Olemme tyytyväisiä siihen, että asia on nostettu esille. Toivomme aiheesta rakentavaa keskustelua, johon myös päättäjät ja työnantajat saavat mieluusti osallistua ja siten osoittaa ottavansa vastuuta maamme vanhuksista, Paavola sanoo.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Kylläpä oli Ilta-Sanomien kommenttipalsta surullista luettavaa. Kertoi rumaa kieltään hoitajien arvostuksen puutteesta ja toisaalta hyvin selvästi "kansan" älykkyystasosta. Noista jutun alullepanijoista on viitsi sanoa oikeastaan mitään, sillä jokainen tietää tuon ihmistyypin ja heidän pohjimmaisen motiivinsa. 

Link to comment
Share on other sites

Onhan se vähän typerää kusta omiin muroihin, mutta siinä nämä avautuneet hoitajat ovat oikeassa että ei hoitoala juurikaan eroa ahkeruudessa tai työmoraalissa muista aloista tai ammateista, vaikka joillakin selvästi sellainen mielikuva onkin. Suurin osa hoitajista ja lääkäreistä tekee toki duuninsa loistavasti, hyvin tai ainakin "ihan ok", mutta sitten on se pieni vähemmistö joka välttelee työtä tai muuten vetää roolinsa flegmaattisemmin kuin työkaverit. 

Link to comment
Share on other sites

2 minuuttia sitten, dino kirjoitti:

Onhan se vähän typerää kusta omiin muroihin, mutta siinä nämä avautuneet hoitajat ovat oikeassa että ei hoitoala juurikaan eroa ahkeruudessa tai työmoraalissa muista aloista tai ammateista, vaikka joillakin selvästi sellainen mielikuva onkin. Suurin osa hoitajista ja lääkäreistä tekee toki duuninsa loistavasti, hyvin tai ainakin "ihan ok", mutta sitten on se pieni vähemmistö joka välttelee työtä tai muuten vetää roolinsa flegmaattisemmin kuin työkaverit. 

Niin, mutta jos luit kirjoituksen ja katsoit keskustelupalstan reaktiot, ymmärrät, että karkeasti yleistävä juttu sai aikaan reaktion, jonka perusteella leimataan myös ne kunnolliset hoitajat. Myös niitä sairaanhoitajia, jos se sinulle on erityisen tärkeää. Eli nyt on yhden mädän (?) omenan takia heitetty yhdeksän muuta roskikseen, noin niin kuin vertauskuvallisesti. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Hoitsu koko sydämellään

Posted

Niille kahdelle avautuneelle toivon mielenkiintoisia vuosia työssään. Olivat olleet useissaeri työpaikoissa elämänsä varrella. Kysynpä siis, miksi? Miksi ovat olleet niin monessa paikassa? Oliko omassa työpanoksessa vika ettei pitkäksi aikaa ole kelvanneet? Ja siksikö halusivat mollata? Me muut teemme työt huolella ja ehkä käymme netissä yms. kun sitä omaa aikaa on. Hävetkää.

Link to comment
Share on other sites

Eikös nämä ole jonkun lajin yrittäjästatuksella? Sehän on ihan tuttua settiä että hoitoalan pk-yrittäjien mielestä kaikki tauot ovat vääryyttä ja kaikki työntekijät laiskoja paskoja kun eivät aina onnistu tekemään viiden ihmisen töitä omin päin.

  • Tykkää 3
Link to comment
Share on other sites

2 tuntia sitten, Vieras: Tupakki-Jussi kirjoitti:

Niin, mutta jos luit kirjoituksen ja katsoit keskustelupalstan reaktiot, ymmärrät, että karkeasti yleistävä juttu sai aikaan reaktion, jonka perusteella leimataan myös ne kunnolliset hoitajat. 

Tähän vois sanoa että "mitä välii.."?? :D Joo, juttu oli yksioikoinen, yleistävä ja selvästi kuntasektoria mollaava, mutta ei tuosta tarvitse kenenkään provosoitua tai ainakaan yrittää väittää että "ei meillä ainakaan tuollaista ole.." Mun mielestä on ihan normaalia että porukalla mennään kahville/tupakalle tms. ja toisinaan työpäivästä menee yli puolet ihan hyväntekeväisyydelle. Jos näistä aiheutuu ongelmia perustyölle niin se on työnjohdollinen asia, yleensä ei aiheuta ja sen vuoksi näistä ei kannata riemastua. Eikä etenkään jakaa turhille toimittajille turhaa infoa normityöpäivistä.

Eli enemmän tällaiset mätäkuun jutut kertoo avautujista ja toimittajista kuin mistään muusta, olankohautuksella tällaiset voi ohittaa. 

Link to comment
Share on other sites

Valitettavasti omallakin kohdalla olen joutunut huomaamaan, kuinka nopeasti hoitajat saavat näytöillään sen facebookin piilotettua tärkeämpien eli potilaslehtien taakse. Vaikka toimistosta käyt pyytämässä apua, kun ei soittoon vastata, et aina sitä "muiden kiireiden" takia saa.
Kotipalvelu onkin sitten kokonaan oma juttunsa...

Onneksi hoitajienkin joukossa on muutamia aarteita, jotka tekevät sitten töitä niiden muidenkin edestä

Link to comment
Share on other sites

Kotihoidossa esim. lauantai aamuvuoro 6-14: 16 asiakasta, 1/2h palkaton ruokatunti, 10min pakollinen tauko ja siirtymät 2-20km, sekä korjaukset toimistolla. Ei tuossa montaa minuuttia per asiakas jää. Voi sanoa että "juosten kustu".

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...