Jump to content
MAINOS

SuPer: Näyttöön perustuvassa toiminnassa kyse potilaan oikeudesta parhaaseen mahdolliseen hoitoon


Hoitajat.net
 Share

Lähi- ja perushoitajat joutuvat työssään tekemään erilaisia päätöksiä päivittäin. Näyttöön perustuva päätöksenteko tarkoittaa sitä, että päätöksenteon yhteydessä hyödynnetään työntekijän kokemustietoa, tietoa toimintaympäristöstä ja resursseista sekä potilaalta ja asiakkaalta itseltään tai hänen läheiseltään saatua tietoa hänen elämäntilanteestaan ja resursseistaan. Näin kirjoittaa asiantuntija Elina Ottela SuPerin blogissa.

- Voidaan siis sanoa, että näyttöön perustuva toiminta ei ole viimeisimmän tutkimustiedon ”keittokirjamaista” noudattamista, vaan kuhunkin tilanteeseen yksilöllisesti sovellettua toimintaa. Yksinkertaisimmillaan siinä on kysymys potilaan oikeudesta parhaaseen mahdolliseen hoitoon, toteaa Ottela.

SuPerin mukaan kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että näyttöön perustuva toiminta pitäisi ottaa laajemmin mukaan sosiaali- ja terveysalan koulutukseen.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola haluaisi parantaa lähi- ja perushoitajien näyttöön perustuvia valmiuksia, saada näyttöön perustuva hoitotyö mukaan lähihoitajakoulutukseen ja tehdä näin paremmin tunnetuksi lähi- ja perushoitajien hoitotyön asiantuntijuus.

Luksiassa Lohjalla ja Variassa Vantaalla, on aloitettu näyttöön perustuvan toiminnan opetus. Tavoitteena on kehittää hyviä käytäntöjä opiskelijatyönä asiakas /potilashoidossa lähi- ja perushoitajien keskeisillä osaamisalueilla. Valmiita opiskelijatöitä on tarkoitus julkaista ja viedä hyviksi käytännöiksi työelämään. Ensimmäiset tulokset saadaan tämän kevään aikana, kun opiskelijat palaavat työssäoppimisjaksoilta.

Lue koko blogi

*******

Terveydenhuoltolaki velvoittaa, että terveydenhuollon toiminnan on perustuttava näyttöön, hyviin hoito- ja toimintakäytäntöihin. Laki velvoittaa myös, että toiminnan on oltava laadukasta, turvallista ja asianmukaisesti toteutettua terveydenhuollossa. Nyt yksissä kansissa on tieto siitä, miten toteuttaa lakia käytännössä. Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) ja Skhole Oy:n yhteistyössä tuottama teos Näyttöön perustuva toiminta - Tarpeesta tuloksiin on ajankohtainen näyttöön perustuvan toiminnan kehittämisen tuki sosiaali- ja terveydenhuollossa toimiville. Kirja on tilattavissa mm. Adlibris verkkokaupasta.

Skholen verkkokoulutuspalvelun käyttäjät saavat e-kirjan käyttöönsä ilmaiseksi, koska se sisältyy vuosilisenssin hintaan.

Lue myös: Miten tutkimusnäyttö viedään käytäntöön ja mitä se vaatii ammattilaisilta?

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...