Jump to content
 •  

  SuPer: Näyttöön perustuvassa toiminnassa kyse potilaan oikeudesta parhaaseen mahdolliseen hoitoon

  Hoitajat.net

  Lähi- ja perushoitajat joutuvat työssään tekemään erilaisia päätöksiä päivittäin. Näyttöön perustuva päätöksenteko tarkoittaa sitä, että päätöksenteon yhteydessä hyödynnetään työntekijän kokemustietoa, tietoa toimintaympäristöstä ja resursseista sekä potilaalta ja asiakkaalta itseltään tai hänen läheiseltään saatua tietoa hänen elämäntilanteestaan ja resursseistaan. Näin kirjoittaa asiantuntija Elina Ottela SuPerin blogissa.

  - Voidaan siis sanoa, että näyttöön perustuva toiminta ei ole viimeisimmän tutkimustiedon ”keittokirjamaista” noudattamista, vaan kuhunkin tilanteeseen yksilöllisesti sovellettua toimintaa. Yksinkertaisimmillaan siinä on kysymys potilaan oikeudesta parhaaseen mahdolliseen hoitoon, toteaa Ottela.

  SuPerin mukaan kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että näyttöön perustuva toiminta pitäisi ottaa laajemmin mukaan sosiaali- ja terveysalan koulutukseen.

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola haluaisi parantaa lähi- ja perushoitajien näyttöön perustuvia valmiuksia, saada näyttöön perustuva hoitotyö mukaan lähihoitajakoulutukseen ja tehdä näin paremmin tunnetuksi lähi- ja perushoitajien hoitotyön asiantuntijuus.

  Luksiassa Lohjalla ja Variassa Vantaalla, on aloitettu näyttöön perustuvan toiminnan opetus. Tavoitteena on kehittää hyviä käytäntöjä opiskelijatyönä asiakas /potilashoidossa lähi- ja perushoitajien keskeisillä osaamisalueilla. Valmiita opiskelijatöitä on tarkoitus julkaista ja viedä hyviksi käytännöiksi työelämään. Ensimmäiset tulokset saadaan tämän kevään aikana, kun opiskelijat palaavat työssäoppimisjaksoilta.

  Lue koko blogi

  *******

  Terveydenhuoltolaki velvoittaa, että terveydenhuollon toiminnan on perustuttava näyttöön, hyviin hoito- ja toimintakäytäntöihin. Laki velvoittaa myös, että toiminnan on oltava laadukasta, turvallista ja asianmukaisesti toteutettua terveydenhuollossa. Nyt yksissä kansissa on tieto siitä, miten toteuttaa lakia käytännössä. Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) ja Skhole Oy:n yhteistyössä tuottama teos Näyttöön perustuva toiminta - Tarpeesta tuloksiin on ajankohtainen näyttöön perustuvan toiminnan kehittämisen tuki sosiaali- ja terveydenhuollossa toimiville. Kirja on tilattavissa mm. Adlibris verkkokaupasta.

  Skholen verkkokoulutuspalvelun käyttäjät saavat e-kirjan käyttöönsä ilmaiseksi, koska se sisältyy vuosilisenssin hintaan.

  Lue myös: Miten tutkimusnäyttö viedään käytäntöön ja mitä se vaatii ammattilaisilta?


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...