Jump to content
 •  

  SuPer: Ministeri on joulupukki tai uskoo sellaisiin

  Hoitajat.net
  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. Kuva: SuPer

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan sote-sektorin rahoituksesta. Liiton mukaan maakuntia on liikaa eikä rahoituspohja ole riittävä. Myös sote-palvelujen laaja avaaminen kilpailulle saattaa uhata kansalaisten yhdenvertaisuutta, palvelujen saatavuutta ja laatua sekä henkilöstön asemaa.

  Sote on edennyt yritysten asia edellä. Kansalainen on jäänyt yksityisten toimijoiden etujen ajamisen jalkoihin. Uhkana on myös, että uudistuksessa maakunnille siirtyviä muita palveluja rahoitetaan ensisijaisesti ja sote jää heikoille.

  Hallitus on ilmoittanut, että sote-uudistuksen tavoitteena on kestävyysvajeen vähentäminen kolmella miljardilla eurolla. Keskeisenä periaatteena on kustannustenhallinnan parantaminen. Sote-uudistusta markkinoitiin aikanaan, että se kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitsee kustannuksia. Nyt kustannussäästöt ja yksityisten palveluntuottajien edut ovat nousseet ykköstavoitteiksi.

  Ministerit käyttivät keskiviikon tiedotustilaisuudessa sote-uudistuksesta junavertausta. Veturissa on asiakas, joka ohjaa junaa. Nyt vaikuttaa siltä, että asiakas on jätetty junasta ja junaa ohjaavat markkinavoimat.

  Lähi- ja perushoitajille myönteinen uutinen oli, kun ministeri lupasi jokaiselle työpaikan sote-sektorilla.

  - Ministeri on joko toiminut joulupukkina tai uskoo sellaisiin, SuPerin puheenjohtaja Paavola sanoo liiton tiedotteessa.

  - Keskiviikkona julkistetut sote-linjaukset eivät vakuuta työpaikkojen säilymisestä. Ministerin lupaus olisi uskottava, jos henkilöstölle samalla luvattaisiin irtisanomissuoja, hän jatkaa.

  Asiakkaan valinnanvapautta on hehkutettu paljon, vaikka sen laajuudesta ei ole vielä päätetty. Julkiset palvelut, jotka ovat valinnanvapauden piirissä, yhtiöitetään.

  - Ministerit painottivat tiedotustilaisuudessa, ettei tämä ole sama kuin ulkoistaminen, vaikka yritystoiminnan tarkoitus on aina tuottaa voittoa omistajilleen. Useimmiten tämä tehdään henkilöstön työehtoja heikentämällä, puheenjohtaja Paavola muistuttaa.

  Lähde: SuPer


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...