Jump to content
MAINOS

SuPer: Kuka tahansa ei voi toimia hoitotyössä


Hoitajat.net
 Share

Shutterstock

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tyrmää suunnitelmat korvata lähi- ja perushoitajat hoiva-avustajilla vanhustenhoidossa. Kustannussäästöt, joita tällä toiminnalla tavoitellaan, ovat Paavolan mukaan kyseenalaisia.

Kouluttamattomien hoitajien käytöstä seuraa Superin mukaan suoranaisia hoitovirheitä ja erittäin suuret kustannukset päivystyspoliklinikoilla, sairaankuljetuksessa ja erikoissairaanhoidossa.

– Kotihoidossa ja laitoshoidossa olevat vanhukset tarvitsevat hoitoa, pelkkä hoiva ei tänä päivänä riitä, Paavola painottaa.

SuPerin tietoon on tullut tapauksia, joissa koulutettuja lähihoitajia korvataan kotihoidossa hoiva-avustajilla, vaikka lähihoitajia olisi alueella työttöminä työnhakijoina. Näin korvataan henkilöstövajetta. SuPer tuomitsee toiminnan ja vaatii, että hoitotyöhön palkataan koulutettuja hoitajia. Lähi- ja perushoitajien työttömyys on kasvanut viime vuosina ja oli viime vuonna noin viisi prosenttia. Alalla ei ole tällä hetkellä työvoimapulaa.

– Suomen ei kannata lähteä tielle, jolla hukataan koulutusta ja ammattitaitoa. Samaan aikaan ei voida ajaa alas koulutettujen hoitajien työpaikkoja ja pitää yllä tai parantaa hoidon turvallisuutta ja laatua. Tällainen yhtälö on mahdoton, Paavola muistuttaa.

 

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Koulutus on turhaa!

Posted

On ihan normaalia toimintaa monessa paikassa, työparina on siistijä, parturi jne. ei mitään  harmaata perustietoa tai koulutusta alaa.  Ei, mikään uusi asia ja johtajien, esimiesten sukulaisten, sukulainen palkataan töihin ilman alan koulutusta. Toinen korjaa toisten virheet ja viaton saa kärsiä.  Sitten valitetaan lehdissä, ei ketään saatu töihin jne. Juuri valmistunut ei ole kokenut, valmis työntekijä omasta mielestään on täydellinen. Se vaatii vuosia saada kokemusta alaan ja varmuutta siihen. se jää todella selkärankaa ja osaksi  myös kypsymistä alaan.

  Osaavat hyvin manipoida  ja kyseenalaistaa koko hoitokoulutuksen. Siirrot ovat vasta oma lukunsa, ihme ettei enemmän ole tullut tapaturmia esiin.  He tietävät kaiken kaikesta ja lähihoitaja on turha koulutus eli tätä kuulee jatkuvasti  päin naamaa näiltä epäkypsiltä aikuisilta siis epäpäteviltä.  Palkka pitää olla aina sama kuin lähihoitajalla ja tietysti paremmat kaikki työehdot.  Lähihoitaja on heidän ns. orja joka korjaa heidän mokat / virheet ja kantaan vastuun. Työt tehdään liukuhihnaperusteella ja jos keskustelet asiakkaan kanssa siitä tulee nokittamista ja sanomista välittömästi, täällä ei puhuta. Vuosi sitten , piti perehdyttää palvelutaloon. Perehdyttäjänä  oli selvisi päivällä siivoja ja jolta puuttui koko hoitoalankoulutus. Opin kuinka tärkeä on desinfoida roskiksen kannet ja pesulappuja x3 asiakkaan kanssa ei yhtään enempää käytetä.  Suu kiinni koko päivän ja toisia ei auteta vaikka olisi 100kg asiakas..Koko perehdys ajan  seisot siinä ja katselet seiniä.. Näinkö koulutetaan tai perehdytetään toinen töihin... Tarkistettiin monesti onko roskiksen kannet myös pesty jne. Asiakaista ei mitään kysytty..... Tämä oli vanhustenpalvelutalo ja avohoidossa on usein ihan väärän alan eli puuttuu kokonaan hoitoalan koulutus ei ole edes hoiva-apulainen.  Voi olla, parturi, siivoja eli kuka tahansa palkattu mutta ei koulutettu iäkkäämpi ammattitaitoinen hoitaja. Kaiken huippu on kysytään ensimmäisenä oletko koulutettu lähihoitaja ja sitten  alkaa nokittelu kun huomaa toinen on koulutettu ja itse ei ole. Valtava eron huomaa heti uusi työntekijä kuka on koulutettu ja ei koulutetun väliltä. Asenne muuttuu silmissä toista kohtaan.

  Pomolle on pääasia on NUORI ja OMA AUTO se on valttikortti ei se kuinka hyvin osat hoitaa työn ammattitaidolla ja oma-aloitteesti.  Raha voittaa aina koulutetun hoitajan ja lisäksi vierasmaalaiset, eläkeläiset, nuoret ovat ns. halpaa työvoimaa niin kauan kun vetävät asian oikeuteen palkkasaatavista ym.. Kostantuu usein työnantajalle jälkeenpäin eli kumpi nokittaa toista tässä.

  Hain reilu vuosi sitten ja johtoporras haukkui kylmästi on väärä koulutus, sinua ei tarvita ja ota yhteys kun on asianmukainen koulutus. Työpaikka oli vammaisten- ja vanhuspalvelutalo. Heille lähihoitajakoulutus ei kelvannut ja myös palkka oli tiputettu 2luokaa alemmaksi kuin epäpätevillä.  Nyt on turha valittaa jos työpaikan mainen on mennyt ja kukaan ei hae.  Myös huonokielinen epäpätevä ns. hoiva-apulainen voi olla laitettu perehdyttämään lähihoitajaa talon tavoille ja ainoa mitä oppii täällä heitetään palloa. Arvata saa mitä toinen tarkoittaa eli raskasta työskennellä ja huoli asiakkaiden voinnista on koko vuoron.  Opittu hoiva-apulainen ei tarvitse hoitaa omia töitään koko vuoron aikana ja hän saa tehdä mitä lystää. Omat työpelisäännöt ja työt voi siirtää aina toisille. Karseata touhua näkee  välillä  ja muutosta ei tapahdu. Jos, kysyt asiakkaan vointia  niin  vastaus pelkkä olonkohotus.  Siinä nähtiin  todella mikä on oikea arvostus koulutetulle ammattitaitoiselle Suomalaiselle hoitajalle.  Näitä paikkoja tulee esiin tiuhaa nykyisin ja työilmapiiri kärsii jatkuvasti. Onneksi puuskaradio kertoo mihin ei kannata hakea.

Olisi aika myös tehdä muutoksia myös käytännön tasolla asian hyväksi ei puhumalla mitään tapahdu.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...