Jump to content
MAINOS
 •  

  SuPer ja Tehy: Yhteiskunnalla ei ole varaa olla nostamatta hoitoalan palkkoja

  Hoitajat.net

  SuPer ja Tehy vaativat, että valtio varaa talousarviossa rahaa naisvaltaisten hoito- ja hoiva-alojen palkkaohjelmaan. Yhteiskuntaamme uhkaa vakava hoito- ja hoivakriisi.

  Palkkaohjelman nettokustannus kunnille on vuosittain noin 80 miljoonaa euroa kymmenen vuoden ajan. Summa sisältyisi kuntien valtionosuuksiin, joista 80 miljoonaa on alle prosentti. Ohjelma edellyttää valtion mukana oloa. Valtion rahaa tarvitaan, koska kuntatyönantajilla vaadittavaa rahaa ei ole.

  Palkkaohjelma vähentäisi alanvaihtoa ja helpottaisi uhkaavaa hoitajapulaa. Hoitajat eläköityvät tai vaihtavat alaa samaan aikaan, kun vanheneva väestö tarvitsee heitä entistä enemmän.

  –  Poliittiset päättäjät voivat tehdä arvovalintoja, joilla uhkaava kriisi voidaan vielä torjua, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

  Pula koulutetuista hoitajista on maailmanlaajuinen, joten ottajia suomalaisille hoitajille on. Heitä houkuttelevat muun muassa naapurimaat Ruotsi ja Norja. Saksa nostaa julkisen sektorin palkkoja kahdeksan prosenttia ja kohdistaa hoitoalalle satojen eurojen korotukset lisätäkseen vetovoimaa.

  – Pääministeri Antti Rinne on sanonut ymmärtävänsä naisvaltaisten alojen palkkavaatimuksia. Pitääkin kysyä, onko meillä varaa olla nostamatta hoitohenkilöstön palkkoja, eikä suinkaan, onko meillä varaa nostaa niitä, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

  Palkkaohjelman bruttokustannusten liitot ovat arvioineet olevan noin 100–150 miljoonaa euroa vuodessa. Liittojen keväällä esittämä palkkaohjelma nostaisi naisvaltaisen sote-alan tehtäväkohtaisia palkkoja 1,8 prosenttiyksikköä miesvaltaisten alojen palkkoja enemmän joka vuosi kymmenen vuoden ajan.

  Palkankorotuksista merkittävä osa palautuisi yhteiskunnalle verojen kautta. Sote-alan työntekijät ovat veronmaksajia, joiden palkka menee suurimmaksi osaksi kotimaiseen kulutukseen.

  SuPer ja Tehy muistuttavat, että 80 miljoonaa on noin kaksi prosenttia kaikista valtion vuosittain maksamista yritystuista ja kymmenessäkin vuodessa murto-osa esimerkiksi suunnitelluista hävittäjähankinnoista.

  Liittojen mukaan valtion tehtävä on turvata kuntien toimintakyky. Valtakunnan päättäjät ovatkin arvovalintojen edessä. Kun kaikkeen ei ole varaa, käytössä olevia varoja pitää kohdentaa kestävästi ja oikein.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest alanvaihtaja

  Posted

  Ei hoitoalan suurin ongelma ole palkka vaan työolosuhteet. Ite alanvaihtajana kyllästynyt nimenomaan siihen, ettei työ ole enää millään lailla inhimillistä. Ja pakostakin tulee mieleen, miten käy kun palkkoja nostetaan niin meneekö homma vaan entistä hullummaksi - jostainhan ne ylimääräiset kulut on revittävä 🤔 kun miettii että jo näilläkin palkoilla on nähty sitä että esim. sijaisten ottaminen yllättäville poissaoloille on suorastaan kielletty säästösyihin vedoten.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Vähän tulee mieleen noi sosiaalityöntekijät kun hoitajat tuntuu joutuvan enemmän ja enemmän tekevän niiden töitä. Palkkoja kyllä heillä nostettiin, mutta lisättiinkö työtä tekeviä?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Säästöt?????

  Posted

  Nykyisillä palkoilla ei tule porukka töihin ja silloin ei saada sijaisiakaan. Kun ei ole tekijöitä on työolosuhteet pielessä. Säästötarve syntyy kun on tehty liian pieni budjetti.  Ei säästön kohteena saa olla hoidettavat ja hoitajat. Onhan piikki auki maahanmuuttajien elatuksen, miksi ei omien veronmaksajien. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Lähdin pois vanhustyössä! Oli kaksivuorotyötä aamu, iltaa ja viikonloppuina aamuja ja iltoja. KOKO PERHE KÄRSI!  Vakituisena työntekijänä peruspalkka bruttona 2079€! Turussa. Käteenjäävä peruspalkka n. 1700€/kk + vuorolisät n.200-250€/kk Työssäni vakituisesti ollut yli kymmenen vuotta. 

  Vaihdoin kuntaa työnantajana ja koko työtä. Nyt on päivätyö ma-pe ja jää lähes sama raha käteen ja KOKO PERHE VOI HYVIN!  HOITOALA TARVITSEE satojen eurojen peruspalkan korotukset sekä vuorotyöhön jonkin järjen äänen!!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...