Jump to content
 •  

  SuPer huolissaan lähihoitajien lisääntyvästä työttömyydestä ja ylikuormittumisesta

  Hoitajat.net
  Kunta10-tutkimuksen tuloksien mukaan yli kolme päivää kestäviä sairauslomia on eniten lähihoitajilla ja kodinhoitajilla, kertoo SuPer tiedotteessaan. Kuva: Fotolia.

  Lähi- ja perushoitajien työttömyys on noussut noin seitsemän prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2016. Työttömyysaste on nyt 5,5 prosenttia. Samalla työssä olevien työkuorma on kasvanut kohtuuttomaksi. Eläkkeelle jäävien tilalle ei palkata uusia työntekijöitä eikä määräaikaisia työsuhteita jatketa. Myös kielto palkata sijaisia on hyvin yleistä. 

  - Kunnat ovat säästäneet lisäämällä työntekijöiden työkuormaa, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

  SuPerin mukaan kotihoidossa, vanhusten palveluasumisessa, vanhainkodeissa ja varhaiskasvatuksessa on pulaa työntekijöistä. Kotihoidossa asiakasmäärät ovat kasvaneet, mutta henkilöstöä ei ole lisätty. Varhaiskasvatuksessa on suurennettu ryhmäkokoja eli tarkoituksellisesti heikennetty hoidon ja kasvatuksen laatua. Tämä on myös lisännyt työttömyyttä. Työssä olevien työkuorma on kasvanut merkittävästi.

  Tuoreen Kunta10-tutkimuksen mukaan puolella lähihoitajista/hoitajista työmäärä on lisääntynyt yli sietokyvyn. Kodinhoitajista ja lähihoitajista 60 prosenttia uskoi jatkavansa eläkeikään saakka. 


  User Feedback

  Recommended Comments

  Pitää todella paikkansa. Myös pätevien ja ei koulutettujen hoitajien kesken kilpailu on todella raakaa peliä. Pahentunut paljon ja nopeasti.  Kuka osaa mieleskelyn, valehtelun taidon ym. voittaa pelin kirkkaasti. Kenen naamataulu mieleinen 30-60 min.ajan, niin palkataan töihin.  Ei, edes aina tarkisteta papereita.  Ketkä tekevät oikeasti töitä savustetaan kylmästi pois.  Ei anneta edes keikkoja eli toinen työntekijä mustamaalaa kylmästi pätevän pois työstä , usein toinen on vapaalla.  On sovittu yhteisesti työssä ei käytettä omaa kännykkää vaan soitetaan omalla ajalla ja ei varatta seuraavia keikkoja työajalla. Tämä on yleistä monessa työpaikoissa hoidetaan omia asioita ja varataan seuraavat keikat. Tunnollinen saa aina kärsiä. Myös nämä yövuorosta aamuvuoroon menevät keikkalaiset vaarantavat asukkaiden, työnantajan, toisten työntekijöiden turvallisuuden. Miksi tähän ei puututa kovalla kädellä? Onko toisen ihmisenhenki näin arvoton? Itse olen joutunut x2 kyseisen vaarallisen sählärin uhriksi ja todella pitkälle sairauslomalle. Asiakkaita ei tarvitse pelätä vain näitä sählärihoitajia, ketkä ovat esimiehisten mielitiettyjä todella pelkään nykyisin.  Ainoa mitä opin, älä luota yhteenkään toiseen työntekijään ja et ainakaan johtajiin. Usein vie voiton ei koulutettu hakija, ovat muutaman päivän ja lähtevät pois.  Seuratkaa TE:n tai muiden ilmoituksia samat firmat hakevat usein.  Eräs "johtaja" totesi saa nähdä millaisen taas lähettävät . Myös kadulla kävellessä kuulee tästä melkein päivittäin.  EI tarvitse olla koulutusta,  kuka tahansa kelpaa "hoitajaksi", pätevät hakijat hyllytetään kylmästi ja nauretaan päin naamaa. Raakaa, kylmää peliä työnantajien puolesta koulutettujen ja hyvien hoitajien kustannuksella. Paras tapaus oli juuri työpaikkahaastattelu aikaa oli muutettu 4 kertaa, saman päivän sisällä. Voitte arvata minkä kuvan työnantaja antaa itsestään. Nykyisin kysyn suoraan; Haetteko oikeasti päteviä hoitajia töihin ja myös kokemusta olevia tai onko tämä taas myyntipuhe? Näissä työpaikkahaastatteluissa on todella ollut kaikki koulutettuja hoitajia ja työttömiä hoitajia. Yksikään EI KELPAA TYÖNANTAJALLE. Syy halutaan LUOTTAA, REHELLISEN ja " selkärankaisen" esimiehen kenen teot ja puhe pitää paikansa, myös seuraavalla viikolla ja kaikilla on yhteiset pelisäännöt.  Ikävä todeta näitä "valehtelija" esimiehiä nousee esiin liian usein ja yleistä on myös  firman omat lähiesimiehet eivät tule toimeen edes keskenään, vaan siinä työntekijä saa soutaa ja suopaa heidän välillään. Turha vaatia työnhakijalta/ työntekijöiltä, jos ei itse omista kyseisiä taitoja. Eräs totesi on kun hakisi neulaa heinäpelosta, niin harvinainen on hyvä lähiesimies ja johtaja nykyisin. Esimies on se joka näyttää  käytöksellään esimerkin firmasta ja tämän mukaan tilanne menee vain huonompaa suuntaan.  Superille ja Tehylle kiitosta että vielä jaksatte taistella tuulimyllyä vastaan.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Uupunut

  Posted

  En jaksanut. Tällä hetkellä sairauslomalla...tuskin pystyn tai haluan alalle palata. Siellä menee nykymenolla järki, terveys ja onkohan sen arvoista, että henkikin...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Kirsikka

  Posted

  Totta joka sana.  Hoitaja uupuvat liialliseen työmäärään.  Nyt esimiehet ja päättäjät kentälle.  

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Kohta eläkkeelle

  Posted

  Työvuoroissa laiskat laistaa töissä Espoon kotihoidossa, työlista asiakkailla tehdään kiireellä nopeasti hutiloiden, ei  käytetä kaikkea asiakkaalle kuuluvaa aikaa hoito- ja huolenpitoon, jätetään kaikki ikävät ja haisevat työt pois, tekemättä; pesut ja wc-käynnit, tehdään vain ne helpot ja mukavammat hommat, niin ehtii, 2tuntia, loppu työaikaa istuta toimistolla odotellen työvuoron päättymistä. Tunnolliset tekevät työnsä loppuun, ei aina työaika riitä, kun ei siirtymäaikaa asiakkaan luota seuravaan paikkaan ei ole aina huomioitu työlistojen suunnittelussa: ei huomioitu siirtymäaikaa, sade-, talvikeliä, parkkipaikan hakua, pitkiä kävelymatkoja yms. hankalia tilanteita ja olosuhteita

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Surullinenhoitaja

  Posted

  Tällä hetkellä äitiyslomalla. Ikää on alle 25 ja alalla ollut valmistumisesta asti. Ja en palaa enään tekemään lähihoitajan töitä vaan vaihdan alaa. 

  Vaikka jaksaisin hetken tehdä, niin ei pysty tekemään, tekee pahaa sanoa vanhukselle tai omaiselle ettei ole aikaa. Tai käydä klo 17 yöksi laittaa vaippa tai antaa iltalääkkeet. Puhumattakaan aamupalasta ja aamulääkkeistä klo 11-14 välillä ja päivähoitaja tulee heti perää käymään ja pahimmassa tapauksessa siihen jää kamala väli odottaa hoitajaa. 

  Ja se työmäärä ja kiire mitä yhdellä hoitajalla on. Siinä helposti tulee tehtyä aliriman ja vähän sinnepäin... ja sit ihmetellään miten lääkkeet annetaan väärin tai väärälle... tai jotain vastaavia virheitä. 

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Pippara

  Posted

  Jäin työttömäksi yhtäkkiä  mieleisestä työstä. Vaikka työ oli mieleistä niin uupunut olin , olin myös omaishoitajana henkisesti vaativalle pojalle. Nyt poika opiskelee toisella paikkakunnallla ja olen vieläkin 3 kuukauden työttömyyden  jälkeen uupunut ja väsynyt. Muutama vuosi sitten hain sairaslomaa uupumuksen ja stressin takia, sain viikon sairaslomaa ja lääkäri sanoi sitten että töihin, niin se on parasta kuntoutusta . Hakenut olen töitä ja haastatteluissakin käynyt, taidan olla jo liian vanha(48)...ei onnistu, haluan töitä, mutta...

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Niin tässäpä todella hyvä ala lisätä työllisyyttä. Eikös se niin ajatus ollut päättäjillä. Työpaikkoja olis pilvin pimein ja saatais asiat hoidettua niin kuin ne kuuluu hoitaa.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Lähihoitaja olen

  Posted

  Heipä hei..  Päättäjät eivät tajua, että tehdyillä päätöksillä ei pidemmän päälle säästöjä synny. Hoitajat uupuvat ja sairaslomat edessä. Ei tule halvaksi sairaslomatkaan. Ihan hullua oli myös leikata kunta-alan hoitajilta 30% lomarahoista. Meidän, ja monella muullakin perheellä jää se pienikin kesälomareissu kolmelta seuraavalta kesältä tekemättä. Ei raski edes vesipuistoon lapsia viedä. =(   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest niinpä

  Posted

  Ei riitä, että Super on huolissaan, sillä asenteella ei tapahdu yhtikäs mitään! Mitä Super aikoo tehdä asialle?

  Turhat lätinät alkavat jo riittää!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  12 minuuttia sitten, Vieras: niinpä kirjoitti:

  Ei riitä, että Super on huolissaan, sillä asenteella ei tapahdu yhtikäs mitään! Mitä Super aikoo tehdä asialle?

  Turhat lätinät alkavat jo riittää!

  Usein kuulee, että liiton pitäisi tehdä asioille jotain. Mitä se "jotain" olisi?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Pitäskö alkaa tekemään jotain, eikä vain märehtiä? Onko SuPerin ainoa tehtävä vain olla huolissaan? Vai olisiko aika nousta vastaan ja lopettaa märehtiminen? 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Kouluttauduin 50 vuotiaana lähäriksi, joutuessani pois edellisestä pitkästä työsuhteestani. (yt-neuvottelut) . Pari lyhyttä työsuhdetta tehnyt, sen jälkeen työttömänä. Suoraan eräässä haastattalussa sanottiin, että ikäiseni ei jaksa hoitaa vanhuksia. Että sellaista suomessa. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Väsynyt hoitajakavereiden selän takana puhumiseen, kaikkia arvostellaan ja haukutaan ja jos ei miellytä osaston/solun tiettyjä ihmisiä saa sen tuntea.. Väsynyt jatkuviin määräyskirjoihin, vaikka jatkuva tarve on.. Mutta ei anneta edes puolta vuotta vaan parin kolmen kuukauden määräaikaisuuksia.. On hoivapuolella nähty paikkoja jossa tietyillä hoitajilla on aikaa istua keskenään nauraa rätkättämässä, letittämässä toistensa hiuksia ja kännykät kädessä ja sosiaalisessa mediassa työaikana.. Ja pomo sallii tämän kaiken kun nämä osaa leperrellä pomolle ja valittavat muista sitten kilpaa.. Tullaan ja mennään miten sattuu ja tupakka maistuu todella hyvällä kolleegan kanssa ja palkka juoksee.. Väsynyt vuorotyöhön ja ykkösvapaisiin, jatkuvaan rytminkääntämiseen.. Väsynyt huonoihin lähiesimiehiin.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest blaa blaa

  Posted

  Nyt joku tod.näk.vetää hernepensaan nenään, mutta alamäki alkoi jo silloin, kun perushoitaja koulutus muuttui lähihoitajaksi. Jokainen kynnellekykenevä ( ja kykenemätön) ei kun lähihoitajaksi. Kirsikkana kakun päällä nämä maahanmuuttaja ystävämme. Ja nyt puhuu kokemus..30 vuotta alalla, suurin osa siitä yksityisellä,ei vanhustenhoitopuolella, mutta nähty on mikä tilanne tänä päivänä on silläkin saralla. Nollasopimuksia, vakituisia ei todellakaan palkata. Törkeästi käytetään tilannetta hyväksi...huonosti suomea puhuvat " hoitajat" suostuvat mihin tahansa tuntirippeisiin ja työnantajat taputtavat käsiään..omistajat käärivät osinkojaan. Tilanne on kestämätön...siinä ei paljon paina kuinka hyvin teet työsi, vaan se hyppäätkö työnantajan pillin mukaan töihin muutamaksi tunniksi kun tarvitaan...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest What...

  Posted

  Ei kun lisää eläkkeellä olevia hoitajia tekemään tuntitöitä...Omassa työpaikassani 70+ henkilöt ovat arvossa arvaamattomassa. Pirautus ja kiidetään työpaikalle silloin kun työnantaja haluaa ( taksilla tietty) ja pyhät sitten nautiskellaan mökillä ym. Ketkäs siellä työpaikalla silloin hääriikään..ne samat muutamat vakituiset, joille lankeaa nämä shit vuorot. Ja työnantaja nauraa; taas tuli säästöä muutama roponen monelta vuorolta ...koska kyllähän vakituinen pärjää yksinkin vuorossa sen aikaa ( muutama tunti) kun viikkoa aiemmin tiedossa olevat puutokset paikataan tuntityöntekijöillä..Pistää meinaan pikkasen sieppaamaan..

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...