Jump to content
 •  

  SuPer: 80 % lähihoitajista kutsumustyössä

  Hoitajat.net
  SuPer kysyi keväällä jäseniltään, kuinka paljon he arvostavat ammattiaan, luottavat osaamiseensa ja mitä etiikka heille merkitsee. Kuva: Shutterstock

  Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer julkisti tänään selvityksen, jonka mukaan lähihoitajista lähes 80 prosenttia kokee olevansa kutsumustyössä. Vastaajista 36 prosenttia kokee, että ammattietiikka ei toteudu, koska ei voi tehdä työtään niin hyvin kuin osaisi. Kolmasosa on sitä mieltä, että eettisten periaatteiden noudattaminen on nykyisellä työntekijämäärällä mahdotonta.

  Selvityksen mukaan lähihoitajat arvostavat osaamistaan. Kyselyyn vastanneista 88 prosenttia vastasi olevansa ammatissaan hyvä. Lähihoitajan ammattitaidon koki 63 prosenttia vastaajista perustuvan työkokemukseen, 42 prosenttia henkilökohtaiseen ammattietiikkaan, 36 prosenttia hyvään koulutukseen, 27 prosenttia henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja 26 prosenttia itsensä ammatilliseen kehittämiseen.

  Lähihoitaja on arvostettu työelämässä

  Lähihoitajista 82 prosenttia koki, että heitä arvostetaan työpaikalla.  Asiakkaat arvostavat minua ammattilaisena -väittämän kanssa oli täysin samaa mieltä tai samaa mieltä noin 93 prosenttia.

  Lähihoitaja on kutsumustyössä

  Kyselyyn vastanneista 78 prosenttia kokee olevansa kutsumustyössä, mikä antaa hyvän pohjan työpaikalla toteutettavalle eettiselle työskentelytavalle. Kutsumusta ei määritelty kyselyssä, vaan se oli jokaisen oma käsitys.

  Kuitenkin 21 prosenttia vastaajista valitsi Työ kun työ – ei tarvita kutsumusta -vastausvaihtoehdon. Kyselyyn vastanneista yli 75 prosenttia ilmaisee noudattavansa työssään eettisiä periaatteita. Noin 36 prosenttia vastaajista kokee, että ammattietiikka ei toteudu, koska ei voi tehdä työtään niin hyvin kuin osaisi. Kolmasosa on sitä mieltä, että eettisten periaatteiden noudattaminen on nykyisellä työntekijämäärällä mahdotonta.

  Kuka tahansa ei sovi lähihoitajaksi

  Työssä olevien lähihoitajien mielestä kuka tahansa ei sovi heidän työhönsä  (97 %). Moni vastaaja jakaa SuPerin huolen siitä, että alalle hakeutuu yhä useampi sinne soveltumaton. Syynä kehitykseen on, että osassa oppilaitoksia on luovuttu hakuvaiheen soveltuvuustestauksista. SuPer katsoo, että opiskelijavalintoihin tulee palauttaa soveltuvuuskokeet.

  Selvitys: Tärkeä ja arvostettu ammatissaan - Lähihoitaja 100-vuotiaassa Suomessa

  • Tykkää 2

  User Feedback

  Recommended Comments

  En liittyykö siihen, että alan palkkausta ja työoloja on poljettu niin paljon tuon nimenomaisen kutsumuksen perusteella, että minulle tulee aina vähän oksennusta suuhun, kun tuota sanaa yhdistetään terveydenhuoltoalaan.

  Sillä, että suhtaudun työhöni intohimoisesti ja haluan tehdä sen niin hyvin kuin pystyn, ei mielestäni ole mitään tekemistä kutsumuksen kanssa, satun vain olemaan työssä, josta pidän. Ja mikä tärkeintä, sitä tekemällä saan ruokaa pöytään, usein punaisella hintalapulla, mutta silti. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...