Jump to content
 •  

  Suomalaista sairaanhoitajakoulutusta arvostetaan maailmalla

  Hoitajat.net
  Kuvituskuva

  Kazakstanin terveysministeriö on valinnut Jyväskylän ja Lahden ammattikorkeakoulut strategisiksi kumppaneikseen hoitotyön koulutuksen kehittämisessä.

  Suomalaisen sairaanhoitajakoulutusta on jo 20 vuotta toteutettu ammattikorkeakouluissa, ja sairaanhoitajilla on mahdollisuus jatkaa opintoja aina tohtorin tutkintoon asti. Koulutuksen vahvuuksia ovat sen kansainvälinen vertailtavuus, tieteelliseen näyttöön perustuvuus, osaamisperustainen ja käytäntölähtöinen opetussuunnitelma sekä opettajien korkea koulutustaso.

  Suomalaisilla sairaanhoitajilla on itsenäinen tehtäväkuva terveyspalvelujärjestelmässä. Suomessa ollaan edellä monia maita, joissa vasta viime vuosina on alettu kiinnittää huomiota sairaanhoitajien koulutustason nostamiseen ja itsenäisten tehtäväkuvien laajentamiseen. Nämä on asetettu tavoitteeksi myös Kazakstanissa.

  Suomalaiset ammattikorkeakoulut ovat verkostona työskennelleet jo vuodesta 2012 yhteistyössä Kazakstanin terveysministeriön ja oppilaitosten kanssa. Maailmanpankin rahoittamassa kehittämishankkeessa on kehitetty muun muassa Euroopan Unionin vaatimusten mukainen sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelma.

  - Tehdyillä ratkaisuilla on suuri merkitys Kazakstanin sairaanhoitajille, sillä nyt on varmuus siitä, että yhdessä kehitetty kansainväliset vaatimukset täyttävä sairaanhoitajakoulutus aloitetaan jo tänä syksynä useassa oppilaitoksessa ja koulutusta tullaan laajentamaan eri oppilaitoksiin suunnitelmallisesti, yhteistyötä koordinoiva asiantuntija Johanna Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulusta toteaa.

  Kehittämisohjelmassa suomaisten kanssa tehtävälle yhteistyölle asetettu ensimmäinen tavoite saavutettiin, kun ministeriö teki päätöksen kuuden Medical Collegen organisoimisesta uudelleen Higher Medical Schooleiksi tämän vuoden aikana. Suomalaiset asiantuntijat osallistuivat Medical Collegejen arviointiprosessiin.

  - Nyt kehitetty 1,5-vuotinen muuntokoulutus tarjoaa sairaanhoitajille mahdollisuuden oman koulutustasonsa nostamiseen ja urakehitykseen. Tällaiset lyhemmät aiemmin opitun tunnustamiseen liittyvät tutkinnot ovat Kazakstanissa täysin uutta, yliopettaja Hannele Tiittanen Lahden ammattikorkeakoulusta toteaa.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Minua ihmetyttää kun sanotaan, että suomalainen sairaanhoitajan koulutus arvostetaan maailmassa. Mistä semmoinen on tullut. Olen tutustunut mm eräiden EU maan sairaanhoitajia, jossa ei ole yhtään Suomessa koulutettua sairaanhoitajia.. Syynä ei ollut henkilöstön runsautta vaan, Suomessa koulutettujen liian vähä osaamiseen. Monessa EU maissa, sairaanhoitaja on koulutukseltaan huomattavasti teknisempi kuin suomalainen. Tämä tarkoittaa, että, kun Suomessa koulutettu sairaanhoitaja haluaa työskennellä muualla EU maissa kielitaidon lisäksi hän on oltava hyvin tekninen. Eräässä EU maassa, kätilöiden pääsykoe on sitä sama kuin lääketieteellisen opiston pääsykoe. En usko, että Suomalainen kätilö on sillä tasolla. 

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  jupet

  Posted (edited)

  Sama olen ihmetellyt. Yliopistollakin opiskelleena oli AMK sekä haastavuudeltaan, tieteellisen opetuksen tasoltaan sekä tietosisällöltään pettymys. Sorry vaan jos joku loukkaantuu.

  Edited by jupet

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...