Suomalaiset odottavat sote-uudistukselta, että peruspalvelut vahvistuvat, palvelut ovat sujuvia ja yhdenvertaisesti saatavilla.
- Valtaosa väestöstä pitää tärkeänä juuri niitä tavoitteita joita sote-uudistukselle alun perin asetettiin, toteaa THL:n pääjohtaja Juhani Eskola. - Alkuperäiset tavoitteet on syytä pitää kirkkaana mielessä uudistuksen valmistelussa, jottei valmistelu eksy erilaisten yksityiskohtien vietäväksi.
Tulokset käyvät ilmi THL:n Sote-kyselystä 2016, jossa selviteltiin ensimmäistä kertaa laajasti Suomessa asuvien kokemuksia ja näkemyksiä sosiaali- ja terveyspalveluista ja odotuksia sote-uudistukselle.
Eskola kiinnittää huomiota myös siihen, että väestön kustannustietoisuus on kohtuullisen hyvä.
- Se näkyy erityisesti miesten ja korkeasti koulutettujen mielipiteissä, hän sanoo
Työttömät luottavat muita vähemmän sosiaalipalveluihin
Neljä suomalaista viidestä on sitä mieltä, että terveyspalvelut toimivat nykyisin hyvin. He luottavat terveydenhuollon henkilöstön ammattitaitoon ja siihen, että terveyspalveluilla voidaan lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.
Luottamus sosiaalipalveluihin on kuitenkin jonkin verran vähäisempää ja vaihtelee selvästi eri väestöryhmissä. Etenkin toimeentulovaikeuksia kokeneet ja työttömät luottavat muita vähemmän sosiaalipalvelujen toimivuuteen.
Valtaosa väestöstä luottaa saavansa kiireellistä hoitoa äkilliseen sairauteen (87 prosenttia) ja säännöllistä hoitoa pitkäaikaiseen sairauteen (79 prosenttia). Luottamus vanhusten palveluiden saatavuuteen on kaikkein heikointa (40 prosenttia).
- Väestö luottaa järjestelmään ja on valmis sitä kehittämään. Heikko luottamus vanhusten palvelujen saatavuuteen saattaa kertoa ihmisten huolesta omasta ja läheistensä pärjäämisestä kun palvelujen tarve kasvaa iän myötä ja ylipäänsä siitä, miten palvelut pystytään tulevaisuudessa järjestämään, sanoo tutkimuksen johtaja Anna-Mari Aalto.
Suomalaiset haluavat pitää verorahoituksen ennallaan
- Julkisesti rahoitetuilla sosiaali- ja terveyspalveluilla on suomalaisten vankka tuki sillä selvä enemmistö oli valmis pitämään palveluihin käytettävän verorahoituksen vähintään ennallaan, Aalto kertoo. Puolet vastaajista olisi valmis lisäämään verovarojen käyttöä terveyspalveluihin.
Kyselytutkimukseen poimittiin Tilastokeskuksen tietokannasta satunnaisesti 6 000 henkilöä, jotka olivat iältään 18–79-vuotiaita. Aineisto kerättiin marras-joulukuussa 2015. Kyselyn vastausosuus oli 44 prosenttia. Kevään aikana julkistetaan lisää tuloksia mm. potilaan valinnanvapaudesta sekä terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden asiakaskokemuksista.
Mitä väestö ajattelee sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta?
|
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now