Jump to content
MAINOS
 • Sote-uudistus: Lähihoitaja- ja sairaanhoitajakoulutus yhdistetään


  Hoitajat.net
   Share

  Kuva: Shutterstock

  Koulutusministeriön julkisuuteen vuotaneen sote-muistion mukaan perinteikästä sairaanhoitajakoulutusta ollaan lopettamassa Suomessa. Tulevaisuudessa hoitoalalle koulutetaan vain lähihoitajia. Tähän ollaan päätymässä säästösyistä.

  Lopettamisuhan alla ovat myös kätilö-, fysioterapeutti-, röntgenhoitaja-, bioanalyytikko-, suuhygienisti sekä terveydenhoitajakoulutukset. 

  Ministeriön muistiossa todetaan, että ei ole järkevää ylläpitää sekavaa koulutusjärjestelmää, koska lähihoitajat ovat kuitenkin laaja-alaisesti koulutettuja ja pystyvät ottamaan ilman lisäkoulutusta haltuun myös nämä tehtävät. 

  - Jonkin verran perehdytystä se tietysti voi vaatia, mutta uskomme tällä syntyvän merkittäviä säästöjä sote-alalle, kommentoi ministeriön edustaja vuodettua muistiota Hoitajat.netille.

  Vanhat koulutusmuodot lakkautetaan virallisesti 1.4.2019. Vastaavasti lähihoitajien aloituspaikkoja lisätään ympäri maata. Lähihoitajakoulutukseen ollaan yhdistämässä myös maatalouslomittajan opintoja, jolla tavoitellaan parannusta syrjäseutujen hoitajapulaan.

  Hoitajat.net ei tavoittanut ammattiliittoja kommentoimaan lakialoitetta. Tiettävästi ainakin ammattiliitto Uberissa ollaan tavoiteltu lähihoitajien laaja-alaisen ammattitaidon parempaa hyödyntämistä.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments  Guest sairaanperuslähäri

  Posted

  Aikuiskoulutuspuolen lähihoitajat valmistuvat jatkossakin kunnanlääkäreiksi. Siihen uudistus ei tuo muutosta. Pääsyvaatimuksia muutetaan siten että pakollinen työllistämisjakso päiväkodissa tai kouluavustajana jää pois. Päihdeongelman kokemusasiantuntijuudesta sen sijaan ei tingitä.

  Link to comment
  Share on other sites

  Vaikkakin tämä viesti on viihdettä ja aprillipilaa (ainakin kirjoittajan mielestä) , on viestin sanoma vanha ja lähihoitajakoulutuksen alusta lähtien sama ytimeltään. Sairaanhoitajat ovat asettuneet jo aikojen alusta hoitoalan ammateissa yläpuolelle kaikkien muiden alan ammattien paitsi tietysti lääkäreiden (joita he jumaloivat ja pyrkivät saamaan puolisoikseen).  Kun lähihoitajakoulutus aikoinaan alkoi, markkinoitiin sitä laaja-alaisen koulutuksena ja tämän sairaanhoitajat ymmärsivät väärin ja ilmeisesti sitä uhkanakin pitävät.

  Link to comment
  Share on other sites

  Kivaa pilkkaa saman alan ihmisiltä. Kyllä taas on solidaarisuus ja ammattikunnan arvostus huipussaan. Ei ihme, ettei yhtään minkäänlaisia yhteisiä asioita saada tällä akkalaumalla ajettua.

  Link to comment
  Share on other sites

  28 minuuttia sitten, Vieras: sdfasdfasd kirjoitti:

  Kivaa pilkkaa saman alan ihmisiltä. Kyllä taas on solidaarisuus ja ammattikunnan arvostus huipussaan. Ei ihme, ettei yhtään minkäänlaisia yhteisiä asioita saada tällä akkalaumalla ajettua.

  Yhyy yhyy. 😭

  Link to comment
  Share on other sites

  8 minuuttia sitten, Vieras: noponen86 kirjoitti:

  No ei sitä kyllä läheskään aina kentällä edes huomaa onko Sh vai Lh 

  Ei meilläkään, kun teholla pelkkiä sairaanhoitajia.

  Link to comment
  Share on other sites

  Onhan se tänä päivänä niin että ei lähärin työ paljoa Sh työstä eroa..varsinkaan omaiset/potilaat /asiakkaat tiedä kumpi olet koska lähäreillä osaaminen niin monipuolista. Työssäni jossa nyt olen on Sh jopa kysyneet neuvoja ja mielipiteitä, tosin osa sh luulee edelleen olevan parempia kuin lähärit..ja lähäreillä on laajempi tietämys asioista kun sairaanhoitajat keskittyvät esim.lääke juttuihin. Luulen kyllä että jossakin tulevaisuudessa ei ole enää isoakaan eroa näiden kahden välisessä työssä. .lähärit saa lisäkoulutuksia ja lupia toimia enempi myös niissä asioissa mitkä ovat nyt sh luvan alaisena.

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...