Jump to content
MAINOS

Sote-sopimus tulee ja kikyt lähtevät – kunta-alan neuvottelutulos hyväksytty


Hoitajat.net
 Share

Tehy ja SuPer hyväksyivät tänään kunta-alan neuvottelutuloksen. Hoitohenkilöstölle saatiin monia merkittäviä parannuksia aiemmin hylättyyn valtakunnansovittelijan esitykseen nähden, kertovat liitot tiedotteessaan.

Hoitoalan oma sote-sopimus on ollut hoitajajärjestöjen kymmenien vuosien tavoite. Se tulee voimaan tämän sopimuksen myötä syyskuun alussa 2021.  

Kiky-tunnit poistuvat elokuun lopussa. Valtakunnansovittelujan aiemmassa esityksessä ne olisivat poistuneet vasta lokakuussa. 

Palkankorotusten taso vastaa muilla aloilla sovittua yleistä linjaa. Yleiskorotus on 1.8.2020 1,22% ja 1.4.2021 1,0%. Lisäksi ensi vuonna 1.4.2021 maksetaan paikallinen järjestelyvaraerä, jonka suuruus on 0,8%. Sopimuskausi on 23 kuukautta alkaen 1.4.2020. 

SuPer ja Tehy ovat neuvotteluissa esittäneet Covid19-virukselle altistumisen riskin ja valmiuslain rajoitusten piirissä työskenteleville kertakorvausta eli ns. koronalisää. Tätä ei työnantaja tyrmännyt, mutta korvausta ei tähän sopimukseen saatu, koska se edellyttäisi valtiolta erillistä rahoitusta kuntien heikon taloustilanteen vuoksi. Muissa länsimaissa on maksettu vastaavia kertakorvauksia. Tehy ja SuPer vetosivat eilen maan hallitukseen koronakorvauksesta (vetoomus).

Palkkatasa-arvon edistämistyö aloitetaan työryhmässä, jonka tehtävänä on selvittää 28.2.2022 mennessä kunta-alan palkkatasa-arvoon ja ansiokehitykseen liittyviä kysymyksiä sekä palkkaohjelman rakentamista.

Neuvottelutuloksen tiivistelmä

Lue myös: Kunta-alalle uudet virka- ja työehtosopimukset

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Ex-tehyn jäsen

Posted

Ei siis saavutettu mitään. Turhauttaa, suututtaa. Tehyä ja Superia vietiin ku pässiä narussa.   

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Guest Ex-tehyn jäsen said:

Ei siis saavutettu mitään. Turhauttaa, suututtaa. Tehyä ja Superia vietiin ku pässiä narussa.   

Juu ihan odotettavissa oli. Nyt voi vaikka ostaa lohdutukseks tuollasen white trash-paidan mitä tääkin sivusto kauppaa.

Link to comment
Share on other sites

Meinasin tänä vuonna liittyä Superiin, en liity enään. Pois alalta ja äkkiä!

Link to comment
Share on other sites

Tämä oli niin nähtävissä jo ennen neuvotteluja. Hoitohenkilöstö joutuu joustamaan ja heitä koskevat myös "pakkolait", eli töihin pitää mennä, vaikka pää kainalossa, ellet sairasta Coronaa. Kyllä nyt kuntapuolella ollaan tyytyväisiä, kun naisvaltainen ala saatiin jälleen ke ruotuun. Kyllä nyt hävettää kuulua Superiin. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Omankäden korotukset

Posted

Suosittelen jokaiselle pikaista eroa näistä  sote paskaliitoista. Kuppaavat rahaa ihmisiltä ja toimivat kulissien takana KTn juoksutyttöinä.

Parhaiten olemattomat korotukset saa hyvitettyä eroamalla liitosta. Säästö on vuositasolla 1,1%. Se huomioimalla päästään jo aika lähelle mies alojen korotuksia.

Link to comment
Share on other sites

Sehän meni ihan täysin KTn käsikirjotuksen mukaan. KT jälleen kerran uhriutuu:”Ei ole rahaa, byhyy”.

Sitten KT tarjoaa todella paskoja ehtoja, joihin ei tiestysti suostuta, ja lopulta nollasopimus alkaa näyttää hyvältä ja se valitaan. Todella oppikirjaesimerkki.

Yleisen tason mukaiset korotukset - Siis 2,2% ei ole 3,3%. KIKYt olivat itsestään selvyytenä lähtemässä pois, joten niitä on turha hehkuttaa. Oma sopimus on ok, mut uskotteko että nämä samat neuvottelijat saavat mitään järkevää sisältöä siihen, kun KT sanelee nämä sopimukset nyttenkin?

ja tuo helvetin palkkatasa-arvo. Ainoa merkittävä asia tässä paskamyrskyssä. Tosta aiheesta piti muodostaa jo se saatanan ryhmä miettimään sitä jo kaksi vuotta sitten. Miksei näin ole tehty? Nyt taas pääsee joku lättähattu istumaan lisää kokouksiin ja nostamaan kokouspalkkioita seuraavaksi pariksi vuodeksi vailla mitää tulosvastuuta. Olen satavarma että parin vuoden päästä KT ilmoittaa heti alkuun:”Meillä ei ole rahaa, byhyy...”

Ja nää neuvottelijat taputtelevat itseään ja toisiaan selkään hienosta työstä. Järkyttävää itsepetosta.

Link to comment
Share on other sites

Voi voi teitä nuoret kun ette kuuntele meitä vanhoja, jotka olemme nähneet nämä väännöt ja niiden tulokset vuosien aikana. Tiesin jo alusta saakka, että mitään kunnon korotuksia ei tule kuin vastavalmistuneen hoitajan märissä unissa. Eikä niitä tule viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästäkään. Ainoa hyvä puoli ja yllätys tässä oli Kikyn poistuminen, koska olin ihan varma että sekin jää. Joten nuoret, vetäkää johtopäätöksenne: joka hyväksytte sen, että palkkaus ei nouse koskaan erityisen paljon, tai sitten vaihtakaa alaa kun vielä ehditte. Mitä enemmän olette alalla, sitä vaikeampaa se alanvaihto tulee olemaan. Uskokaa tässä kokenutta kollegaa.

Link to comment
Share on other sites

Oma sopimus oli se tärkein juttu. Se saatiin. Koronatilanteessa ei ole minkäänlaista mahdollisuutta työtaisteluun, joten nyt saatiin olosuhteisiin nähden todella hyvä tulos. 

Nyt päästiin pois KVTesistä, joka on pitänyt huolen siitä, että meidän neuvottelemat edut tulevat koko kunta-alalle, ja tämän myötä inflaatio on syönyt meidän saamat korotukset saman tien.

Tämä on helvetin paljon parempi tulos, kuin se, jos koko KVTes porukka olisi saanut 10% lisää liksaa ilman Sote-alan omaa sopimusta.

Nyt meillä on jatkossa ihan eri lähtökohdat neuvotella korotuksista tulevilla kierroksilla.

Hyvä Tehy, hyvä Super! 🌹👍

Edited by Asswiper
Link to comment
Share on other sites

Nykyinen KVTES:n sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sovitaan erilliseksi 
sopimusalaksi.
• Tarkempi soveltamisala: KVTES liitteet 3 ja 4, sisältäen myös hinnoittelemattomat 
ryhmät sekä sosiaali- ja terveydenhuollon hinnoittelemattomat esimiehet. 
Sairaaloiden sairaala- ja laitoshuoltajat ovat sote-sopimuksessa.

Ei mulla muuta...

Link to comment
Share on other sites

Onko tuo 1.4.21 maksettava 0,8% järjestelyvaraerä kertakorvaus vai aletaanko sitä sitten maksaa jatkossa joka kuukausi?

Link to comment
Share on other sites

Mitä ihmettä. Tuolla on keskustelussa tuodaan esille neljän tonnin palkkoja ja täällä itketään ettei korotukset riitä. Mikä teille sitten riittää. Koulutus vähemmän mitä insseillä, mutta palkkaa pitäisi saada enemmän. Toisekseen, kun ottaa huomioon hoitajien lomat ja muutetaan ne palkaksi, niin aika kovat on ansiot. Muualla lomapäiviä kuluu viikossa 6, teillä 5. Eikö tuo ole jo palkan korotus? Mitäs luulette kuka ne palkat teille maksaa?

Link to comment
Share on other sites

Guest hoitoalalla oleva

Posted

^ Tähän tämä typerin vastaus, jonka olen tuolta foorumilta lukenut: "Maksetaanhan mekin (julkisella puolella) veroja". Tähän ei voi laittaa kuin suuren facepalmin. Samaa olen itsekin ihmetellyt, neljän tonnin palkkoja hehkutetaan ja itsekin pärjään lähärin palkallani ihan vaan osa-aikaista keikkaa tekemällä enemmän kuin hyvin. Odotetaan, kun koronaepisodin kustannukset realisoituvat, sitten onkin hauskaa katsella hoitsujen kitinää ja vinkumista.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Lisää ajankohtaisia

  • Hoitajaliitot SuPer ja Tehy ovat julistaneet lakot varhaiskasvatuksessa ympäri Suomea. Lakko alkaa tiistaina 13.2.2024 klo 00:01 ja päättyy keskiviikkona 14.2.2024 klo 23:59. Viranhaltijat on rajattu työtaistelun ulkopuolelle.
   Lakkoon menevät Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen, Jyväskylän, Kuopion, Oulun, Joensuun, Porin, Rovaniemen, Kauniaisten ja Vaasan kaupunkien sekä Mustasaaren kunnan kaikkien varhaiskasvatuksen yksiköiden hoitajat sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.
   Poliittisella lakolla vastustetaan hallitusohjelman työelämää koskevia heikennyksiä.
   – Hallituksen suunnitelma sementoida hoitajien palkkakuoppa lainsäädäntöön on ennennäkemättömän törkeä. Se ei käy meille, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen liiton tiedotteessa.
   – Nyt tulisi etsiä yhteinen tahtotila ja neuvotella aidosti. Työmarkkinamalliin tulee löytää ratkaisu, jonka avulla jatkossakin alakohtaisia epäkohtia voidaan korjata myös palkkauksen avulla. Muutoin koulutetun henkilöstön saatavuus sosiaali- ja terveydenhuollossa ja varhaiskasvatuksessa heikkenee yhä edelleen. Näiden sektoreiden työntekijät ovat avainasemassa tuottamassa keskeisiä lakisääteisiä palveluita. He mahdollistavat myös muiden suomalaisten työssäkäynnin ja yhteiskunnan toiminnan, muistuttaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.

   Lisätietoja liittojen lakkosivuilla:

   Tehy: https://www.tehy.fi/eikäy
   SuPer: https://www.superliitto.fi/viestinta/super-ei-hallitusohjelmalle/
   Lue lisää...
  • Vanhuspalvelulain mukaiseen henkilöstömitoitukseen yltää jo 95 prosenttia ympärivuorokautisen hoivan toimintayksiköistä. Tieto käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurannasta, joka tehtiin lokakuussa 2023.
   Seurantahetkellä lakisääteinen henkilöstömitoitus oli 0,65 välitöntä asiakastyötä tekevää työntekijää asiakasta kohti. Myös 0,7 mitoitukseen yltäneiden toimintayksiköiden osuus on jatkanut kasvuaan.
   Iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa oli THL:n seurantatietojen mukaan lokakuussa 2023 keskimäärin 51 900 asiakasta 1 786 toimintayksikössä. Määrä nousi hieman toukokuun seurannasta, jolloin oli keskimäärin 51 500 asiakasta 1 798 toimintayksikössä.
   – Vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus nousi huhtikuussa 2023 0,65 työntekijään asiakasta kohden, ja tilanne näyttää lokakuun seurantatietojen osalta hyvältä. Yksiköihin on seurantatiedosta päätellen saatu palkattua lisää henkilöstöä, ja kokonaisuudessaan henkilöstömäärä on noussut 1 200 työntekijällä. Asiakasmäärissä seurannan mukaan on vakaa tilanne, sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo.
   Ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden henkilöstömitoitus vuosina 2020–2023. Lakisääteinen henkilöstömitoituksen nousu on tapahtunut asteittain. Vuonna 2020 se oli 0,5 ja vuonna 2021 vähintään 0,55 ja vuonna 2022 vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden. Vuoden 2023 huhtikuusta lähtien mitoitus oli 0,65 työntekijää asiakasta kohti.
   THL seuraa lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista puolivuosittain erilliskyselyllä. Seurannassa yksiköt tallentavat itse työtuntitietonsa ja asiakasmäärän THL:n tietokantaan. Yksiköt vastaavat annettujen tietojen oikeellisuudesta. THL laskee tallennetuista työaikatiedoista mitoituksen vanhuspalvelulain edellyttämällä tavalla kaikille toimintayksiköille. 

   Ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden henkilöstömitoitus vuosina 2020–2023. Lakisääteinen henkilöstömitoituksen nousu on tapahtunut asteittain. Vuonna 2020 se oli 0,5 ja vuonna 2021 vähintään 0,55 ja vuonna 2022 vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden. Vuoden 2023 huhtikuusta lähtien mitoitus oli 0,65 työntekijää asiakasta kohti.
   Lue lisää...
  • Keski-Suomen hyvinvointialueen sisäisessä selvityksessä on käynyt ilmi tietoturvaloukkaus, jossa yksittäinen työntekijä on tarkastellut potilastietoja perusteetta ajalla 13.4.2022 – 31.8.2023. Loukkaus koskee lähes 150 hyvinvointialueen asiakasta.
   Selvityksen mukaan työntekijä on katsonut työhönsä liittyvien tietojen lisäksi perusteettomasti myös muita tietoja potilastietojärjestelmästä. Tietojen katselu on kohdistunut yleisiin henkilötietoihin (nimi, syntymäaika, henkilötunnus) ja terveystietoihin. Perusteeton käsittely on kohdistunut henkilöihin, joihin työntekijällä ei ole ollut tietojen katselun hetkellä hoitosuhdetta eikä muuta työtehtäviin liittyvää velvollisuutta.
   - Henkilöstömme on koulutettu ja ohjeistettu asianmukaisilla toimintaohjeilla tietoturva- ja tietosuoja-asioissa. Työntekijöiden käyttöoikeudet tietojärjestelmiin myönnetään siinä laajuudessa kuin heidän työtehtävänsä edellyttävät. Tässä tapauksessa epäillään, että työntekijä ei ole noudattanut organisaation ohjeita ja on käyttänyt hänelle annettuja käyttöoikeuksia väärin, Keski-Suomen hyvinvointialue toteaa tiedotteessaan.
   Hyvinvointialueelle ei ole tullut tietoa siitä, että perusteettomasti käsiteltyjä henkilötietoja olisi luovutettu eteenpäin tai käytetty muilla tavoin väärin.
   Työntekijän työsuhde on päättynyt, eikä hänellä näin ole enää pääsyä hyvinvointialueen henkilörekistereihin tai tietojärjestelmiin.
   Keski-Suomen hyvinvointialue on tehnyt tietoturvaloukkauksesta ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle ja tutkintapyynnön poliisille. Tapauksen käsittely etenee poliisin johdolla, eikä vaadi loukkauksen kohteilta välttämättömiä toimenpiteitä. Hyvinvointialue informoi kirjeitse loukkauksen kohteena olevia henkilöitä lähipäivien aikana.
   Lisää aiheesta Tehyn lehdessä: Saako potilastietoja lukea mielenkiinnosta?
   Lue lisää...
  • Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) antoi tammikuussa HUS-yhtymälle huomautuksen siitä, että lasten sydänkirurgisiin leikkauksiin pääsy ei ole toteutunut lainmukaisesti. AVIn mukaan lasten tehohoidon palvelut tulee järjestää niin, että ne vastaavat alueellista ja kansallista lasten tehohoidon palveluntarvetta.
   Etelä-Suomen aluehallintovirasto alkoi 2022 tammikussa selvittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Uuden lastensairaalan teho-osaston alueellisen ja kansallisen palvelutason riittävyyttä. Valvonnan aikana vuoden 2022 toukokuussa aluehallintovirasto sai useita epäkohtailmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta Uuden lastensairaalan teho-osastolla puutteellisten henkilöstöresurssien vuoksi.
   Etelä-Suomen aluehallintovirastoon saapui myös lokakuussa 2022 HUS-yhtymän Uuden lastensairaalan teho-osaston toimintaa koskeva omavalvontailmoitus. Sen mukaan hoitajavajeen seurauksena HUS-yhtymän Uuden lastensairaalan tehohoidon kapasiteetti ei riitä kattamaan akuutin tehohoidon tarvetta ja hoitamaan sydänleikkauksia yhtäaikaisesti lain edellyttämällä tavalla.
   Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki huhtikuussa 2023 Uuden lastensairaalan lasten teho-osastolle ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin.
   HUS on ryhtynyt toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi – hoitoon pääsy ei edelleenkään toteudu
   HUS-yhtymä on saanut lasten sydänkirurgian leikkausjonoa purettua painottamalla leikkauksia niihin potilaisiin, joiden oletettu tehohoidon tarve on lyhyt. Jonon purkautumista on vuonna 2023 lisäksi edistänyt muun muassa muun lasten tehohoidon vähäinen tarve, vähäinen syntyvyys sekä muut satunnaisvaihtelutekijät. Tehohoidon saatavuuden hetkellisestä parantumisesta ja leikkausmäärän kasvamisesta huolimatta toukokuussa 2023 hoitojonossa on ollut 69 sydänleikkausta odottavaa lasta, joista 19 (27 %) on odottanut leikkausta yli kuusi kuukautta.
   Sydänsairaat lapset ovat erittäin haavoittuvassa asemassa oleva potilasryhmä. AVIN mukaan jonon purkamisen painottaminen ei saa johtaa siihen, että jonossa olevien pidempää tehohoitojaksoa tai oletettavasti ECMO-hoitoa vaativien potilaiden leikkausajankohta siirtyy ja jonotusaika pitenee. ECMO-hoidossa huonosti happeutunut veri pumpataan mekaanisesti kehon ulkopuolella olevan ECMO-laitteiston läpi ja johdetaan hyvin happeutettuna takaisin potilaan verenkiertoon.
   Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan on olemassa riski siihen, että yli kuusi kuukautta leikkausta jonottavien potilaiden määrä kasvaa, jos muu lasten tehohoidon tarve palaa tavanomaiselle tasolle. Lisäksi aiempaa vastaavaa mahdollisuutta leikattavien potilaiden painottamiselle ei enää ole.
   HUS-yhtymän antaman selvityksen perusteella Uuden lastensairaalan lasten teho-osastolla on tehty kehittämistoimia tarkastamalla, tehostamalla ja sujuvoittamalla sekä lasten teho-osaston että tehovalvonnan hoitopolkua. Lisäksi potilaita on ohjattu pienissä määrin HUS-yhtymän aikuisten teho-osastoille.
   Lasten tehohoitopaikkoja on ollut käytettävissä liian vähän
   HUS-yhtymän toimenpiteet ovat aluehallintoviraston näkemyksen mukaan oikean suuntaisia. Lasten teho-osastolla ei kuitenkaan ole valvontajakson aikana ollut riittävästi osaavaa hoitohenkilökuntaa, jotta alueellinen ja kansallinen lasten tehohoidon palveluntarpeen mukainen kapasiteetti olisi täyttynyt. Lasten teho-osaston hoitajista on puuttunut 25 %, eikä hoitajatilanne ole tehdyistä toimista huolimatta parantunut olennaisesti.
   HUS-yhtymä on määritellyt lasten alueellisen ja kansallisen tehohoidon tarpeeksi 12 tehohoitopaikkaa Uudessa lastensairaalassa. Aluehallintoviraston valvontajaksolla tehohoitopaikkoja on ollut ajankohdasta riippuen käytettävissä 6–9.
   Aluehallintoviraston päätöksen mukaan HUS-yhtymän on suunniteltava ja toteutettava terveydenhuolto sisällöltään, laajuudeltaan ja laadultaan sellaisena kuin potilaiden tarve edellyttää.
   Lisätietoja: ESAVI/3275/2022, ESAVI/39663/2022
   Lue lisää...
  • Ammattiliitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet poliittisesta lakosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa. Kaksipäiväinen työnseisaus alkaa keskiviikkona 31. tammikuuta, ja se koskee sekä julkista että yksityistä varhaiskasvatusta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.
   SuPerin lakko koskee kaikkia työvuoroja, jotka alkavat keskiviikon 31.1.2024 klo 05:59 ja torstain 1.2.2024 klo 20:59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun.  SuPerin lakko ei koske viranhaltijoita, muita rajauksia ei ole.

   Tehyn lakko alkaa keskiviikkona 31.1.2024 klo 06.00 ja päättyy 1.2.2024 klo 21.00, jonka jälkeen palataan töihin. Vain viranhaltijat ovat rajattu Tehyn työtaistelun ulkopuolelle.
   Poliittisilla lakoilla vastustetaan hallituksen työelämäheikennyksiä.

   Lue järjestöjen tiedotteet:  SuPer, Tehy

   Muokkaus 23.1.2024 klo 13:45: SuPer poistanut rajauksia lakostaan, ks korjattu tiedote.
   Lue lisää...
×
×
 • Create New...