Jump to content
MAINOS

Selvitys: Tietotyö haukkaa jopa puolet hoitajan työajasta


Hoitajat.net
 Jaa

Kuva: Digital Workforce Nordic

Tuoreen selvityksen mukaan lähes puolet erikoissairaanhoidon hoitajista käyttää yli neljä tuntia työvuorosta tietokoneella tehtävään työhön. Potilastietojen kirjaaminen ja ylläpito on eniten aikaa vievä tietotyön tehtäväkokonaisuus. Hoitajat kokevat tietotyön osuuden vain kasvaneen viimeisen kahden vuoden aikana. Tietokoneella kulutettu aika on pois potilastyöstä.

- Todella todella paljon vievät aikaa. TURHAN PALJON, pois potilaan konkreettisesta hoitamisesta! Ainakin puolet työajasta, kommentoi asiaa kyselyyn osallistunut hoitaja.

Kolmannes selvitykseen osallituneista ammattilaisista ilmoitti kirjaavansa samaa tietoa useaan paikkaan, mikä lisää tietotyön määrää ja turhautuneisuutta. Saman tiedon moninkertainen kirjaaminen aiheuttaa myös merkittäviä kuluja.

- Kolmasosa tutkimukseen vastanneista lääkäreistä ja hoitajista kirjaa samaa tietoa eri järjestelmiin vähintään 7 % työajastaan. Suorina palkkakustannuksina tämä vastaa vuositasolla tutkimuksen yhdeksässä sairaanhoitopiirissä 54 miljoonaa euroa, joka voitaisiin ohjelmistorobotiikalla säästää. Tutkimus osoittaa, että automaatiolla olisi kymmenittäin sovellusalueita, kertoo Heikki Länsisyrjä, yksi Digital Workforce Nordic Oy:n perustajista., kertoo Heikki Länsisyrjä Digital Workforce Nordicista.

Yhtiön mukaan säästöpotentiaali tietotyön rutiinien automatisoinnille on Suomen julkisessa terveydenhuollossa 300-600 miljoonaa euroa vuodessa.

- Tällä uudella keinolla saavutettaisiin nopeasti valtavat säästöt, jotka tukisivat omalta osaltaan sote-uudistuksen miljardien kokonaissäästötavoitetta, arvioi Länsisyrjä.

Ohjelmistorobotiikalla voidaan automatisoida tietotyötä ilman, että olemassa oleviin tietojärjestelmiin tarvitaan muutoksia tai lisäinvestointeja. Ohjelmistorobotiikka soveltuu erityisen hyvin terveydenhuoltoon, jossa on paljon toistuvaisluontoisia ja sääntöihin perustuvia tehtäviä ja prosesseja. Ohjelmistorobotiikkaa pilotoidaan jo laajasti julkisessa terveydenhuollossa Suomessa.

Tekesin rahoittamassa, Digital Workforce Nordic Oy:n tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa laajasti tietotyötä julkisessa terveydenhuollossa. Tutkimukseen osallistui 5754 henkilöä yhdeksästä sairaanhoitopiiristä, jotka edustavat henkilömäärältään 64 % sairaanhoitopiirien henkilöstöstä. Vastausprosentti oli 9,2%.

Tutkimusyhteenveto: Tietotyö - Julkisen terveydenhuollon aikasyöppö

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Kirjaaminen on osa hoitotyötä, miksi tehdä siitä aikasyöppö? Ja jopa puolet työajasta....nyt kyllä mietityttää ohjelmisytojen hallinta.... Olen kyllä sitä mieltä, että osa potilastietojärjestelmistä on kankieta eivätkä ne taivu joka kulmaan, kutta pitää sen verran kiinnostusta olla, että opettelee käyttämään niitä kunnolla.  En koe, että tietokonella tehtävä työ on aikasyöppö ja että se vie aikaa potilaan hoidolla. Parhaimmillaan hyvä kirjaaminen tukee potilaan hoitoa ja hoidon edistymistä.  Jospa sellainen tutkimus, missä oikeasti kellotetaan vieressä, kuinka paljon aikaa todella menee kirjaamiseen, voisi olla silmiä avaavampi kuin tämä omaan arvioon perustuva " ainakin puolet työajasta"-tutkimus. Vastausprosentti 9,2.... jep.....Tällä tutkimuksella haetaan asiakkaita... 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Päätetyö sinällään on yleensä hyvinkin oleellista sen tarkoituksenmukaisen hoidon kannalta. Työkalut vaan ovat järjestäin sysipaskoja ja aikaa valuu siksi hukkaan valtavasti kun yrittää saada tehdyksi sitä asiaa.

Huono työkalu ei kaikenlaisia käyttöön liittyviä nyansseja opettelemalla määräänsä enempää nopeudu. Näppäinoikoteillä yms moni välivaihe hiukan nopeutuu mutta suurin osa näistä välivaiheista olisi suoraan automatisoitavissa pois näkyviltä kokonaan.

Muokattu - jupet
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Viestintä " takkuilee" eri potilastietojärjestelmien välillä. Kunnallisella ja yksityisellä puolella. Kurvat , hoidon suunnittelu, toteutus, seuranta ja arviointi - klikkaamalla. Effica, Pegasos, Doma Care, Miranda, Kanta, Hilkka ym. ym. asiakastietojärjestelmät.Tilastointi ja hoitotyön ajan seuranta : kellokortilla.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Effica järjestelmänä on aivan surkea ja vaikea! Pecasos tai Hilma käyttöön perushoitajille. Sh:lle ja lääkäreille rakenteellinen kirjaaminen miranda

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Totta, on muutakin kuin kirjaaminen koskien päätetyöskentelyä. Itse olen poiminut ne oleelliset tarvittavat ja muutaman kikkailun tehdäkseni työstäni sujuvaa kaikilta osin. Tämä on toki vaatinut itseäni tarkastelemaan oman työni tekemistä ja suunnittelua yleensä ja jokseenkin toimiva kombinaatio on löytynyt. Potilastietojärjestelmä, jota käytämme, on kankea eikä taivu niihin mutkiin, mihin toivoisin sen taipuvan. Samalla kirjaamisen ym kehittäminen on haasteellista. Toivon, että tuleva järjestelmä on enemmän potilaslähtöinen ja hoitajaystävällinen...Mutta silti olen sitä mieltä, ettei päätetyöskently vie näin isoa osaa työajastani. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...