Jump to content
MAINOS

Selvitys: Rokotevastaisuus harvinaista hoitajien keskuudessa


Aula Research teki marraskuun lopussa laajan kyselyn hoitajien rokotuksia koskevista näkemyksistä. Vastaajista 97 % piti rokottamista hyvänä keinona suojautua tauteja vastaan ja 94 % piti Suomessa annettavia rokotteita turvallisina ja tehokkaina. Kyselyyn vastasi yli 4 000 hoitajaa. Asiasta kertoo kyselyn teettänyt Tehy tiedotteessaan.

Peräti 95 %:lla oli suositusten mukainen rokotussuoja, ja kausi-influenssarokotteen kattavuus oli korkea. Koronarokotetta piti tarpeellisena pandemian torjunnassa 84 %. Sen ilmoitti ottavansa 47 % vastaajista. Epävarmuutta ottamisesta ilmaisi runsas kuukausi sitten 37 % vastaajista. Kokonaan kielteisiä oli 16 %, syynä lähinnä vakavien sivuvaikutusten pelko. 

Vastaajista 71 % työskenteli erikoissairaanhoidossa, 21 % perusterveydenhuollossa ja 7 % sosiaalipalveluissa. Vastaajista 88 % työskenteli pääsääntöisesti asiakas- ja potilastiloissa. 

Vastaajista 97 % on sitä mieltä, että rokottaminen on hyvä keino suojautua tauteja vastaan ja 94 % on sitä mieltä, että Suomessa annettavat rokotteet ovat turvallisia ja tehokkaita. Itsensä ja potilaiden sekä läheisten suojaamista rokottamalla piti tärkeänä 92 %. Vastaajista 95 %:lla oli työtehtävässä tarvittava suositusten mukainen rokotussuoja. Kausi-influenssaa vastaan oli rokottautunut tai kyselyn aikaan odotti ko. rokotetta 92 % vastaajista.  

Kyselyssä näkyy epävarmuus koronarokotteesta

Koronarokotetta piti tarpeellisena 84 %, jotta voimme selvitä Covid-19-epidemiasta Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Kyselyssä näkyi myös epätietoisuus ja epävarmuus koronarokotteesta. Sen ilmoitti ottavansa 47 % vastaajista, mutta epävarmoja asian suhteen oli vielä kyselyn aikaan runsas kuukausi sitten melko paljon eli 37 %. Epävarmoista valtaosa eli 81 % ilmoitti epävarmuuden syyksi pelon mahdollisista vakavista sivuvaikutuksista.  

Kyselyn aikaan marras-joulukuun vaihteessa rokotteista oli saatavana vielä melko vähän virallista tietoa eikä rokotuksia ollut aloitettu vielä missään päin maailmaa.   

– Tietoa ja kokemuksia koronarokotteista on saatu ja saadaan koko ajan lisää. Uskon myös, että epävarmuutta ja silkkaa ärtymystä hoitajien keskuudessa lisäsivät kyselyn aikaan ihan arvovaltaiseltakin taholta heitetyt lausunnot, että hoitohenkilöstön sopiikin hyvin olla koronarokotteen koekaniineina. Kritisoinkin kyseisiä kommentteja tuolloin. Rokotuksen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista ja hoitajat ovat rokotusten suhteen hyvin vastuullisia kuten kyselykin osoittaa, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.  

Kielteisellä kannalla koronarokotuksen ottamiseen oli 16 %. Kielteisen kannan ilmoittaneista 657 henkilöstä 70 % perusteli kantaansa pelolla mahdollisista vakavista sivuvaikutuksista. Näillä 657 vastaajalla, jotka eivät aikoneet ottaa koronarokotetta, periaatteellinen syy kieltäytyä oli 2 %:lla eli 13 vastaajalla.  

Rokotevastaisuus harvinaista

Kyselyssä pyydettiin ottamaan kantaa myös väittämään: ”Rokottaminen on ristiriidassa oman ajatusmaailmani kanssa.” Vastaajista 2 % on täysin samaa mieltä tästä väittämästä ja 9 % jokseenkin samaa mieltä. Vastaajista 67 % on väittämästä täysin eri mieltä ja 19 % jokseenkin eri mieltä.  

– Kaikkiaan rokotusvastaisuus hoitajien keskuudessa on harvinaista. Valtaosa pitää rokotuksia turvallisina ja tehokkaina. Myös rokotuskattavauus on hyvin korkealla tasolla. On hyvä, että asiaa on nyt selvitetty myös kyselyllä, toteaa Rytkönen. 

Kyselystä nousee Rytkösen mukaan kuitenkin yksi hienoinen huolenaihe tulevaisuutta ajatellen. Kyselyn vähäinen kriittinen suhtautuminen rokotuksiin näytti olevan hieman yleisempää nuoremmissa ikäluokissa. Yli 60-vuotiaat puolestaan suhtautuivat rokotuksiin kaikkein myönteisimmin.  

– Voisiko tätä osin selittää se, että nuoremmat ikäluokat eivät muista aikoja, jolloin esimerkiksi tuhkarokkoa ja sikotautia vastaan ei rokotettu? Nämä sittemmin rokottamalla Suomessa voitetut taudit ovat kuitenkin vakavia sairauksia vakavine seurauksineen. Tuhkarokon jälkitaudit voivat olla jopa hengenvaarallisia. Samoin sikotauti on voinut aiheuttaa surullisena seurauksena miehille lapsettomuutta, toteaa Rytkönen.  

Hänen mukaansa on tärkeää, että Suomessakin panostetaan riittävästi luotettavan informaation tarjoamiseen ja otetaan rokotuskattavuuden säilyttäminen vakavasti.

– Maailman terveysjärjestö WHO julisti rokote-epäröinnin yhdeksi vuoden 2019 maailmanlaajuiseksi terveysuhkaksi. Huoli ei ole turha. Rokotusten vaikuttavuuden kun ratkaisee lopulta se, että jokainen kantaa vastuunsa paitsi omastaan myös muiden hengestä ja terveydestä. Siksi myös järjestönä suosittelemme rokotusten ottamista. Koronarokotteen otan itse heti kun vuoroni tulee, toteaa Rytkönen.  

Lue lisää: Kysely Tehyläisille rokotuksista

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Lisää ajankohtaisia

    • Sosiaali- ja terveydenhuollon ammatinharjoittamisoikeuksia poistettiin viime vuonna huomattavasti enemmän kuin vuonna 2023. Valviran mukaan ammattioikeutensa menetti 132 henkilöä, kun edellisvuonna luku oli 91. Eniten oikeuksia menetettiin lähihoitajilta (68), sairaanhoitajilta (33) ja lääkäreiltä (11).
      Ammattioikeuksien poistamisen ja rajoittamisen syitä olivat erityisesti päihdeongelmat, terveydentilaan liittyvät syyt sekä ammattitaidon puutteet. Asiakas- ja potilasturvallisuus ovat päätösten keskiössä.
      Ammattioikeuksien palautushakemuksia käsiteltiin lähes ennallaan – 129 hyväksyttiin vuonna 2024. Valvira ehdottaa, että tietyt palautushakemukset siirrettäisiin suoraan viraston päätettäviksi käsittelyn nopeuttamiseksi.
      Sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö voi menettää oikeutensa harjoittaa ammattiaan tai hänen oikeuksiaan voidaan rajoittaa, jos se on asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi perusteltua. Tavoitteena on estää asiakkaiden ja potilaiden hoidon vaarantuminen.
      Lue lisää...
    • Puhdin teettämä kysely kertoo, että 30-50-vuotiaista suomalaisista 56% ei ole mitannut kolesteroliarvojaan viimeisen kahden vuoden sisään. Alle 30-vuotiaista 62% ei ole mitannut kolesterolia koskaan tai ei osaa sanoa, onko arvoa mitattu. Vastaavasti puolet 30-50-vuotiaista ja yli puolet alle 30-vuotiaista ei ole mitannut verensokeriaan kahden vuoden sisään. Sen sijaan vanhemmista ikäryhmistä noin 80% on tarkistanut kolesterolin ja verensokerin viimeisen kahden vuoden aikana.
      Tiedätkö oman ferritiini- ja d-vitamiini-arvon? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!*
      Terveyden omaseuranta lisääntymässä
      Ihmisten kiinnostus oman hyvinvoinnin ja terveyden mittaamisen eri välinein on lisääntymässä. Tämä näkyy myös Puhdissa, joka tuo laboratoriokokeet helposti saataville.
      - Puolen vuoden aikana Puhdin kautta* omat arvonsa on tarkastanut jo 5000 ihmistä. Asiakkaista 90% sanoo varmasti suosittelevansa palvelua ystävilleen, kertoo Puhdin toimitusjohtaja Tero Era.
      Terveyden seuranta alkaa aivan liian myöhään
      - Nykylääketiede pärjää erinomaisesti akuuttien vakavien sairauksien hoidossa, mutta pitkäaikais- ja elämäntapasairauksien kohdalla tulokset ovat selvästi heikommat. Näiden sairauksien määrä on räjähtänyt ja olemme jo nyt pahoissa vaikeuksissa. Tilanne pahenee entisestään ylipainon lisääntymisen ja väestön ikääntymisen myötä. Ainut kestävä ratkaisu on näiden sairauksien ennaltaehkäisy ajoissa, eLääkäri.fi-palvelun perustaja ja Puhdin* asiantuntijalääkäri Kimmo Salminen toteaa.
      - Ylipainon kertyminen ja tämän myötä alttius sydän- ja verisuonitaudeille ja diabetekselle alkaa usein jo nuoruudessa. On tärkeä saada ihmiset itse kiinnostumaan oman terveytensä hoitamisesta riittävän aikaisin. Omien arvojen seuranta ja niissä tapahtuvat muutokset voivat motivoida kestävän elämäntapamuutoksen tekemiseen. Testeistä voi myös löytyä selitys koettuihin oireisiin kuten väsymykseen, Salminen jatkaa.
      Vain harva mitannut koskaan D-vitamiinitasonsa
      Vain 35% suomalaisista on joskus mitannut D-vitamiinitasonsa. Mediassakin paljon esillä olleen ferritiinin on puolestaan mitannut lähes yhtä moni nainen kuin kolesterolin viimeisen 12 kuukauden aikana. Rautavarastoista kertovan ferritiinin sanoo mitanneensa 31% naisista ja kolesterolin 35% viimeisen 12 kuukauden sisään. On kuitenkin huomattava, että yli 40% naisista ei ole koskaan mitannut ferritiiniä tai ei ainakaan osaa sanoa, onko mitannut sitä.
      - D-vitamiinin puutos on varsin yleistä Suomen pohjoisen sijainnin vuoksi ja taso olisi hyvä mitata ainakin kerran pimeään vuodenaikaan. Raudan riittävä saanti vaikuttaa jaksamiseen ja yleisvointiin. Kuukautisvuodon aiheuttaman raudan menetyksen vuoksi raudanpuute on verrattain yleistä nuorilla naisilla.  Erityisesti kasvissyöjien ja vegaanien tulisi kiinnittää huomiota riittävään raudan- ja D-vitamiinin saantiin, lääkäri Kimmo Salminen toteaa.
      Tutustu Puhdin verikokeisiin tästä*
      * Tutkimuksen tiedot kerättiin tutkimustoimisto IROn paneelissa nettikyselynä ja siihen vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista 17.-25.6.2019. Tutkimuksen virhemarginaali on maksimissaan +/- 3 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen teetti Puhti*.
      Lue lisää...
    • Hoitajana tiedät, kuinka tärkeää on huolehtia muiden terveydestä. Mutta miten hyvin huolehdit omasta hyvinvoinnistasi? Työ, joka vaatii fyysistä jaksamista ja henkistä resilienssiä, korostaa itsestä huolehtimisen merkitystä. Kehonkoostumusmittaus voi olla yllättävän hyödyllinen työkalu hyvinvointisi tukemisessa – tässä syitä, miksi se kannattaa ottaa osaksi omaa terveyden seurantaa.
      Kokonaisvaltainen kuva terveydestä
      Kehonkoostumusmittaus* tarjoaa tarkempaa tietoa kuin pelkkä paino tai BMI. Se kertoo kehon rasva- ja lihasmassasta, sisäelinrasvan määrästä ja jopa kehon nestetasapainosta. Tämä auttaa ymmärtämään paremmin, missä kunnossa kehosi on – erityisen tärkeää hoitoalalla, jossa työ voi olla fyysisesti kuormittavaa.
      Motivaatiota muutoksiin
      Jos haluat tehdä elintapamuutoksia, esimerkiksi lisätä liikuntaa tai parantaa ruokavaliota, kehonkoostumusmittaus antaa konkreettisia lähtötietoja ja näyttää muutosten vaikutukset. On motivoivaa nähdä, miten lihasmassa kasvaa tai rasvaprosentti pienenee!
      Fyysisen jaksamisen tukeminen
      Hoitajan työ voi olla fyysisesti raskasta – erityisesti vuorotyössä tai osastoilla, joissa nostellaan ja liikutellaan potilaita. Lihasmassan seuranta auttaa arvioimaan, oletko riittävän hyvässä fyysisessä kunnossa työsi vaatimuksiin nähden.
      Ennaltaehkäisyä pitkälle tulevaisuuteen
      Kehonkoostumustiedot voivat auttaa ehkäisemään tulevia terveysongelmia, kuten metabolista oireyhtymää tai osteoporoosia. Hyvä lihas- ja luumassa nyt tarkoittaa parempaa toimintakykyä ja vähemmän sairauksia myöhemmin.
      Tee itsestäsi prioriteetti
      Hoitajat ovat tottuneet huolehtimaan muista, mutta muista myös pitää itsestäsi huolta. Kehonkoostumusmittaus on helppo ja tehokas tapa seurata omaa terveyttäsi ja saada tietoa, jonka avulla voit tehdä parempia valintoja omassa arjessasi.
      Miten kehonkoostumusmittaukseen pääsee?
      Kehonkoostumusmittauksia tarjoavat monet kuntosalit, työterveyshuollot ja hyvinvointikeskukset. Jos etsit mahdollisimman helppoa ja nopeaa tapaa kehonkoostumusmittaukseen, Bodymajan itsepalveluna toimivat mittauspisteet* kauppakeskuksissa ovat kätevä vaihtoehto. Voit tulla milloin tahansa, ilman ajanvarausta, ja suorittaa mittauksen helposti ja vaivattomasti, ilman ihmiskontakteja. Mittaus kestää vain muutaman minuutin ja käynnin jälkeen saat tulokset välittömästi käyttöösi. Valmistautumisohjeisiin kannattaa tutustua* ennakkoon.
      1. Tilaa mittaus verkkokaupasta*.
      2. Käy itsepalvelupisteessä* ilman ajanvarausta, juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii.
      3. Tulokset saat heti verkkopalveluun. Raportti on selkeä ja kertoo ovatko arvosi viitteiden sisällä.

      Tutustu tarkemmin osoitteessa https://bodymaja.fi* – ja astu askeleen lähemmäs hyvinvoivaa arkea.
      Lähde mittaukseen, kokeile ja ota ensiaskel kohti parempaa hyvinvointia – niin jaksat paremmin sekä työssä että vapaa-ajalla!
      Lue lisää...
    • Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin laaja jäsenkysely paljastaa huolen vieraskielisten työntekijöiden riittämättömästä ammatillisesta kielitaidosta sosiaali- ja terveysalalla. Kyselyyn vastanneista 70 % kertoi työpaikallaan olevan vieraskielisiä työntekijöitä, ja lähes puolet vastaajista kertoo, että vieraskieliset työkaverit on rekrytoitu ulkomailta.
      SuPerin mukaan työnantajien tulisi jo rekrytointivaiheessa varmistaa, että työntekijöiden kielitaito on riittävä asiakas- ja potilasturvallisuuden takaamiseksi. Selvitys osoittaa, että heikko kielitaito lisää vaaratilanteita ja potilasvahinkoja sekä heikentää kaikkien osapuolten oikeusturvaa.
      – Riittävä ammatillinen kielitaito on ehdoton edellytys asiakas- ja potilasturvallisuuden kannalta, ja sen puute voi johtaa vakaviin seurauksiin, SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg painottaa järjestön tiedotteessa.
      Selvityksen mukaan monilla työpaikoilla ei ole riittävästi huomiotu, kuinka paljon aikaa ja resursseja vaatii vieraskielisen työntekijän perehdyttäminen ja tukeminen suomen tai ruotsin kielen taitoisen hoitohenkilökunnan avulla. SuPer peräänkuuluttaa myös tukea monikulttuurisen työyhteisön kehittämiseen, kuten avoimempaa keskustelukulttuuria, selkosuomen opetusta ja selkeitä pelisääntöjä.
      – On tärkeää kitkeä pois vastakkainasettelu ja rasismi työpaikoilta. Työnantajien on luotava avoin keskustelukulttuuri, jossa asioista voidaan keskustella perusteellisesti ja kaikkien työntekijöiden näkemykset otetaan huomioon. Vieraskielisten työntekijöiden asemaa on parannettava, jotta he haluavat jäädä Suomeen pysyvästi ja tuntevat olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi, Inberg sanoo.
      Kyselyyn vastasi 3 255 SuPerin jäsentä syyskuussa 2024.
      SuPerin selvitys: Työperäinen maahanmuutto ja kielitaito – jäsenten kokemuksia
      Lue lisää...
    • Tehy varoittaa, että Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitajiin kohdistetut yt-neuvottelut vaarantavat vakavasti työntekijöiden työhyvinvoinnin sekä alueen potilasturvallisuuden. Leikkaukset johtaisivat jopa 30 henkilötyövuoden vähennyksiin ensihoidon henkilöstössä sekä useiden ensihoitoyksiköiden poistamista valmiudesta.
      Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päätöksen mukaan Vantaan Ruskeasannan ja Tuusulan Jokelan ensihoitoyksiköt poistetaan 1.3.2025 alkaen valmiudesta. Lisäksi tällä hetkellä Peijaksessa vuorokauden ympäri toimiva ensihoitoyksikkö ollaan muuttamassa vain aikavälin klo 9-21 valmiuteen. Myös kolmas, tällä hetkellä vuorokauden ympäri toimiva ensihoitoyksikkö Järvenpäässä olisi ympäri vuorokauden valmiudessa vain viikonloppuisin, maanantaista torstaisin vain päiväsaikaan.
      Tehyn mukaan Husin ensihoidon säästöt tuntuvat myös Länsi-Uudellamaalla, kun nyt Inkooseen sijoitettu yöaikainen ensihoitovalmius on päättymässä sekä Tammisaaren ja Lohjan toinen ensihoitoyksikkö on siirtymässä päivystämään päiväajaksi Inkooseen ja Ventelään.
      Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kritisoi Husin päätöksiä voimakkaasti. Hänen mukaansa työntekijöiden kuormitus kasvaa leikkausten myötä, mikä uhkaa heidän jaksamistaan ja työhyvinvointiaan. Rytkönen korostaa, että säästötoimet heikentävät myös potilaiden mahdollisuutta saada ajoissa apua hätätilanteissa.
      – Yöajan ensihoidon leikkaus on radikaali toimenpide. Jatkossa kansalaisten tulee ilmeisesti sairastua vakavasti vain virka-aikaan. Ministeri Kaisa Juuso on tokaissut, että ”ainahan voi soittaa satakaksitoista”, mutta nyt myös ministerin pitää ottaa vastuu sanoistaan, jotta avun todella saa paikalle, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen toteaa järjestön tiedotteessa.
      Husilla on ensihoidon järjestämisvastuu, mutta Husin rahoitus toimintaan tulee hyvinvointialueilta ja Helsingin kaupungilta. Millariikka Rytkönen pitää erikoisena kansalaisten terveydellä leikkimisenä kuviota, jossa Suomen valtiovalta pitää hyvinvointialueet jatkuvassa rahoitusvajeessa, ja Hus sekä hyvinvointialueet pallottelevat vastuuta toisilleen.
      Lisää aiheesta: Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoidossa käynnistetään sopeutustoimet
      Lue lisää...
×
×
  • Create New...