Jump to content
 •  

  Selvitys: Henkinen rasitus ja kiire kuormittavat erityisesti kunta-alalla

  Hoitajat.net
  Kuvituskuva: Envato

  Julkisen alan työhyvinvointi -tutkimuksesta selvisi, että selvä ongelma etenkin kunta-alalla ovat työn henkinen rasitus ja kiire. Kunta-alan työntekijöistä 61 prosenttia kokee työssään henkistä kuormitusta. Kolmannes koko julkisen alan henkilöstöstä kokee ettei ole riittävästi aikaa työn tekemiseen.

  Työn fyysinen kuormittavuus on edelleen monen ammattiryhmän arkea ja monilla ammattialoilla kuormittavat lisäksi väkivaltatilanteet. Sosiaali- ja terveysalalla lähes joka toinen on viimeisen vuoden aikana kohdannut väkivaltaa tai sen uhkaa asiakkaan taholta. Lisäksi noin joka neljäs kunta-alan työntekijä on kokenut epäasiallista kohtelua työyhteisössään vuoden aikana. 

  Tutkimuksessa julkisen alan työoloissa ja työhyvinvoinnissa nähdään myös monia myönteisiä piirteitä ja voimavaratekijöitä. Lähes jokainen työntekijä pitää työtään tärkeänä ja merkityksellisenä. Lähes neljä viidestä työntekijästä kokee työssään iloa ja innostusta, ja myös suosittelee työpaikkaansa. Vastaavasti henkilöstöstä neljä viidestä arvioi fyysisen ja henkisen työkykynsä hyväksi tai erinomaiseksi. Valtaosa henkilöstöstä arvioi myös osaamisensa olevan sopiva suhteessa työn vaatimuksiin. 

  Tutkimusraportit löytyvät osoitteesta https://www.keva.fi/tutkimukset


  User Feedback

  Recommended Comments

  Käväisin yhden kolmen viikon listan ajan yksityisessä hoivakodissa pohjoisosassa maatamme.Esimies oli luvannut alunperin puhelimessa työtä vähintään kolmeksi kuukaudeksi, mutta ihmeteltyäni yövuorossa olevia työtehtäviä ei kuulemma ollut tarvetta jatkaa työsopimustani yhtä listaa pidempään. Yövuorossa hoitajan tärkein tehtävä oli pestä 5-6 koneellista asukkaiden pyykkiä ja 21 asukkaan asentohoito/kuivitus/ voinnin tarkistus oli sivuseikka. Eli minulle riitti ihan mainiosti tuo kolme viikkoa. Kotihoito on kipupiste julkisen alan työkentässä; asiakaskäyntejä suunnitellaan työvuoroon yhdelle hoitajalle liikaa ja asiakkaiden kunto on yleensä niin huono, ettei suunnitelmassa oleva aika mitenkään riitä hoitajalle suorittamaan palvelusopimuksessa sovittuja tehtäviä.Tällä hetkellä teen työtä kunnallisen hoivatyön piirissä ja koen työn antoisena, koska työn puitteissa näen pystyväni antamaan aikaani ja osaamista asiakkailleni riittävästi työvuorojeni aikana.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...