Jump to content
MAINOS
 • Selvitys: 75 prosenttia lähihoitajista harkitsee alanvaihtoa


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Envato

  SuPerin jäsenistölleen tekemän kyselyn tuloksista ilmenee, että työnsä raskaaksi tai erittäin raskaaksi kokee 73 prosenttia lähihoitajista. Vastaajista 75 prosenttia on myös harkinnut alan vaihtoa viimeisen 12 kuukauden aikana. 

  Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ongelmia ja työntekijöiden kuormittumista on jo pitkään yritetty ratkaista muun muassa työtä organisoimalla, lainsäädäntöuudistuksin sekä teknologialla. SuPerin mukaan keinot ovat olleet riittämättömiä: hoidon ja työn laatu ei ole parantunut eikä työntekijöiden kokemus työn kuormittavuudesta ole vähentynyt, vaan tilanne on huonontunut.

  Työ koetaan raskaaksi, myös henkinen kuormittavuus on lisääntynyt

  Työnsä raskaaksi tai erittäin raskaaksi koki selvityksen mukaan 73 prosenttia vastaajista. Raskaimmaksi työ koettiin vanhustenhoidossa, kotihoidossa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla. Näiden työpaikkojen kyselytulokset olivat kokonaisuudessaan heikommat kuin muiden työpaikkojen. Raskaaksi työnsä kokevien määrä oli noussut 51 prosentista 60 prosenttiin verrattuna SuPerin vuoden 2016 työhyvinvointiselvitykseen. Kuormitus koettiin sopivimmaksi ensihoidossa, koulussa sekä mielenterveys- ja päihdetyössä.

  Työn henkinen kuormittavuus oli kasvanut. Vastaajista 83 prosenttia koki, että työn henkinen kuormittavuus oli lisääntynyt viimeisen vuoden aikana. Eniten sen koettiin lisääntyneen kotihoidossa ja vastaanottotyössä. Fyysinen kuormitus oli pysynyt lähes ennallaan verrattuna neljä vuoden takaisiin lukemiin.

  Vastaajista 75 prosenttia on harkinnut alanvaihtoa 

  Selvityksessä arvio omasta työssä jatkamisesta oli heikentynyt. Vastaajista 75 prosenttia oli harkinnut alanvaihtoa viimeisen 12 kuukauden aikana. Jatkuvasti alan vaihtoa harkitsevien määrä oli noussut vuodesta 2016 yli 8 prosenttia. Erityisesti alanvaihtoa harkittiin varhaiskasvatuksessa, mikä saattaa johtua lakimuutoksesta, jossa lastentarhanopettajien määrää lisättiin ja lastenhoitajien määrää vähennettiin.

  SuPer selvitti jäsentensä työn kuormittavuutta sekä työssä viihtymistä maaliskuussa 2020 ennen koronakriisin puhkeamista ja poikkeuslakien käyttöönottoa Suomessa. Kyselyyn vastasi 8175 SuPerin jäsentä. Vastaajista lähes 70 % työskenteli kuntasektorilla. Vanhustenhoidossa työskenteli 42 % ja kotihoidossa 19 %. Lähde.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments  Työ on raskasta mutta sillä alalla on töitä.. Siksi moni sille palaa.. Jopa minä itse.. Kun yritin monta muuta Alaa.. Mutta en saanut töitä 

  Link to comment
  Share on other sites

  Koronan 'hoito' vanhuspuolella oli liikaa.  Uhka sairastua itse on liian suurta, ei suojaimia ja jos on, ne on niitä jotka ei muualle kelpaa. Jos olisi kunnon palkka, ostaisin hengityssuojia vaikka itse.Jos ei valtio tule nyt vastaan, ja anna kunnon korvausta jatkuvan uhan alla työskentelylle lähihoitajille, jätän irtisanomislappuni aivan varmasti.

  Link to comment
  Share on other sites

  11 vuotta olen hoitotyötä tehnyt ja kesäkuun lopulla palkattoman virkavapaan kautta (ellei sitten vallitseva tilanne muuta suunnitelmia) uudelle alalle. Olen tyytyväinen päätökseeni. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Kyllähän alanvaihtoa moni varmasti miettii. Tosiasia kuitenkin on, että ehkä 5 prosenttia oikeasti sitä alaa sitten vaihtaa. Paljon melua tyhjästä. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Harmillinen tilanne vanhusten hoidossa. Oli jo ennen koronaa ja nyt tilanne vaan vaikeutunut. Paljon sijaisia, johto etätöissä, varustelu heikkoa ja ohjeet tulee sähköpostiin.  Siivousvälineistä pulaa ja hoitajilta odotetaan ihmeitä.  Pelottaa mennä tlihin.

  Link to comment
  Share on other sites

  51 minuuttia sitten, Vieras: Fakta kirjoitti:

  Kyllähän alanvaihtoa moni varmasti miettii. Tosiasia kuitenkin on, että ehkä 5 prosenttia oikeasti sitä alaa sitten vaihtaa. Paljon melua tyhjästä. 

  Se ei ole todellakaan paljon melua tyhjästä. Pelkästään työtovereitani on vaihtanut alaa lukuisia vuosien aikana ja tahti on vaan kiihtymään päin. Ei nuoret halua joka päivä solvauksia, lyöntejä, potkuja, sylkemistä kasvoille. Työvuoron aikana kun korjaat useamman kerran asukkaan ulosteet muistisairaalta seiniltä ja sängystä sekä peset asukkaan. Työskentelyä liian vähäisellä työvoimalla niin että kahden hoidettavat joutuu hoitamaan yksin. Hoitajat joutuu tekemään liikaa kirjallisia töitä kun pitää huolehtia anomukset ja tuet, hoitaa kuntiin rait sun muut. Kaupan kassaltakin saa saman palkan ja työ vähemmän kuormittavaa niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Tuo 70% on todellakin aika lähellä totuutta.

  Link to comment
  Share on other sites

  Olen harkitsenut jo pitempä aikaa alan vaihtoa. Yrittin myös löytä muita töita onnistumatta siinä. Hoitajan työ on mennyt tosi huonoon suunta, niin vanhuspuolella kun myös kehvan puolella puhumatta sairaloista. Ei minkälaista arvostusta ole enä ja palkka on verrattuna työhön lähes olematon. Jos päivittäin saat turpiin sitten miksi pitäisi halua olla töissä. Kun vaan tule muualta töitä niin varmasti lähtö tulee.

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest Koulutus ja työ

  Posted

  Lähihoitajan työ on erittäin vaativaa, koska toinen ihminen on hänestä riippuvainen ja vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa  työskennellessä tarvitaan paljon osaamista. Merkitykselliseksi työssä nousee vähintäänkin vuorovaikutustaidot, kyky empatiaan ja huolenpitoon sekä teknisten taidot. Myös oman jaksamisen ylläpitämiseen ja itsearviointiin tarvitaan osaamista. Jokaisen on hyvä miettiä, millaista hoitajaa itse toivoisi, jos ja kun oma toimintakyky ei mahdollista itsenäistä toimintaa. Olen valmis puoltamaan lähihoitajien parempia työoloja ja riittävää henkilöstöresurssointia. Puolustan myös koulutuksen valintakriteereihin ja sisältöön satsaamista, jotta sopivat ihmiset valikoituvat tähän vaativaan ihmistyöhön. Silloin he jaksavat ehkä työssään paremmin ja aikanaan saavat itsekin hyvää hoivaa.

  Link to comment
  Share on other sites

  Pieni palkka, työtä ei arvosta kukaan, ei edes enää itse. Töiden jälkeen ei jaksa juuri paljon perheelle  voimia antaa. Kyllä, vaihdan alaa. Nyt riittää iskut, haukut ja solvaaminen. 

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...