Jump to content
MAINOS

Sairaanhoitajien uusilla työnkuvilla voidaan edistää sote-uudistuksen kärkitavoitteita


Hoitajat.net
 Jaa

Kuvituskuva

Sairaanhoitajaliiton mukaan terveydenhuollon työnjaon kehittäminen on keskeistä, kun sote-palveluja uudistetaan. Sairaanhoitajien uusilla työnkuvilla voidaan edistää sote-uudistuksen kärkitavoitteita: vähennetään palveluiden eriarvoisuutta, parannetaan oikea-aikaista hoitoon pääsyä ja palveluketjujen sujuvuutta sekä hallitaan kustannuksia.

Valtiontalouden tarkastusviraston tuoreen raportin mukaan työnjaon kehittäminen on välttämätöntä, jotta taloudellisen kestävyysvajeen aikana voidaan turvata riittävät sote-palvelut. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän arvion mukaan perusterveydenhuollon hoitajavastaanottojen lisääminen nykyisestä voisi tuoda huomattavia kustannussäästöjä, jopa noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Asiantuntijasairaanhoitajat sujuvoittavat hoitoon pääsyä

Asiantuntijasairaanhoitajat arvioivat itsenäisesti hoidon tarvetta ja hoitavat osan potilaista, joilla on akuutteja tai kroonisia sairauksia. He koordinoivat potilaan kokonaishoitoa ja tukevat omahoitoa. Heillä voi myös olla rajattu lääkkeenmääräämisoikeus.

STM:n työryhmä on ehdottanut sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeuden laajentamista esim. erikoissairaanhoitoon. Tällä hetkellä oikeus on noin 200 sairaanhoitajalla.

Kliinisen hoitotyön asiantuntija varmistaa tutkimusnäytön

Kliinisen hoitotyön asiantuntijan työnkuva liittyy puolestaan hoitotyön kehittämis- ja kouluttamistehtäviin. Näissä tehtävissä toimii tällä hetkellä Suomessa 55 sairaanhoitajaa ylipistosairaaloissa, keskussairaaloissa ja perusterveydenhuollossa. Suurin osa heistä työskentelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS).

- Kliinisen hoitotyön asiantuntija auttaa moniammatillisessa yhteistyössä sairaanhoitajia ja koko organisaatiota kehittymään. Olemme yhtenäistäneet hoitokäytänteitä ja viemme näyttöön perustuvaa hoitotyötä eteenpäin. Tavoitteena on, että potilas saa parasta mahdollista hoitoa, hoitotyön kliininen asiantuntija Jaana Kotila HUS:sta sanoo.

Työnjako parantaa hoidon tasa-arvoa

Sairaanhoitajaliiton kansainvälisten asioiden päällikkö Anna Suutarla muistuttaa, että terveyserot ovat Suomessa huomattavia eri alueita sekä sosioekonomista asemaa verrattaessa. Työnjaon kehittäminen lisää terveyden tasa-arvoa.

- Asiantuntijasairaanhoitaja voi esimerkiksi entistä itsenäisemmin hoitaa potilaita alueellaan ja konsultoida tarvittaessa lääkäriä vaikkapa etäyhteyden välityksellä, hän jatkaa.

Raportti: Sairaanhoitajien uudet työnkuvat – laatua tulevaisuuden sote-palveluihin

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Kukaan ei ole vielä kommentoinut.



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...