Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämiskoulutuksesta on Suomessa valmistunut lähes 230 sairaanhoitajaa, kätilöä ja terveydenhoitajaa. Tällä hetkellä koko maassa 187 sairaanhoitajalla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus.
Kahden nykyisen koulutusammatin, lääkärin ja sairaanhoitajan, väliin on syntynyt uusi tehtävänkuva, joka laajentaa sairaanhoitajan roolia sekä lisää hänen vastuutaan asiakkaan terveydentilan määrittelyssä ja lääkehoidon toteutuksessa.
– Potilaat ovat tyytyväisiä eivätkä välttämättä halua lääkärin vastaanotolle, koska he pääsevät sairaanhoitajan vastaanotolle nopeammin ja kokevat voivansa luottaa lisäkoulutetun sairaanhoitajan ammattitaitoon, neuvotteleva virkamies Marjukka Vallimies-Patomäki Sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta uudistettaessa uudet tehtävänkuvat ovat keino parantaa palvelujen saatavuutta ja turvata lähipalvelut. Kaikki oikeuden saaneet hoitajat työskentelevät kuntasektorilla, sillä koulutuksella halutaan parantaa julkisen sektorin terveyspalveluja ja joustavoittaa potilaiden hoitoon pääsyä. Koulutuksen antamat hyvät valmiudet potilaan perusteelliseen tutkimiseen tukevat itsenäistä päätöksentekoa laajemminkin. Kätilöillä ja terveydenhoitajilla on mahdollisuus kehittää naisen lisääntymisterveyden edistämiseen entistä kokonaisvaltaisempia toimintamalleja koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta sekä neuvolatoiminnasta alkaen.
Sairaanhoitajilla ja terveydenhoitajilla tehtäväkuva vahvistaa hoitotyön roolia lääkehoidon osaamisessa erityisesti akuutissa ja pitkäaikaissairaanhoidossa sekä ennaltaehkäisyn että omahoidon tukemisen näkökulmista. Kelan tilastojen mukaan sairaanhoitajien kirjoittamissa lääkemääräyksissä suurimpia lääkeaineryhmiä ovat systeemisesti vaikuttavat infektiolääkkeet, joita oli yli puolet kirjoitetuista resepteistä ja seuraavana sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet. Kirjoitettujen reseptien määrä ei kuitenkaan ole ainoa työn vaikuttavuuden mittari. Sairaanhoitajat ohjaavat potilaita myös itsehoitolääkkeiden käytön osalta.
Kehittämispäällikkö Katri Hämeen-Anttila Fimeasta toteaakin, että itsehoitolääkkeillä voidaan merkittävästi parantaa lääkityksen saatavuutta ja useissa tilanteissa vähentää muun terveydenhuollon kuormitusta kansanterveyden parhaaksi. Yhteistyö sairaanhoitajien ja apteekkien välillä itsehoitolääkkeiden käytön ohjauksessa on tärkeää.
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti toukokuussa 2013 valtakunnallisen asiantuntijatyöryhmän sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen sekä optikon ja itsenäisenä ammatinharjoittajana toimivan suuhygienistin pro auctore –lääkkeenmääräämisen ja niiden edellyttämän koulutuksen toteutumisen ja kehittämistarpeiden arviointia varten. Työryhmän määräaika on vuoden 2015 loppuun. Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto edustavat työryhmässä lääkkeenmääräämiskoulutusta toteuttavia korkeakouluja.
Koulutusta toteuttavat JAMK, Karelia (Joensuu), Oulun seudun, Saimaan (Lappeenranta), Tampereen, Turun ja Laurea (Tikkurila) ammattikorkeakoulut. Seuraavat koulutusryhmät käynnistyvät syyskuussa 2015 ja tammikuussa 2016.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now