Jump to content
MAINOS

Sairaanhoitajat: Emme jousta loputtomiin


Hoitajat.net
 Share

Viime viikolla sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla ollut ylityö- ja vuoronvaihtokielto nosti esiin vakavan ongelman: organisaatioiden perustoiminta on vuosikausia turvattu hoitajien jatkuvan jouston varaan. Kiellolla oli välittömästi vaikutusta organisaatioiden toimintaan ja potilaiden hoitoon. Julkisuudessa keskusteltiin tämän heikentävän potilasturvallisuutta ja hoidon laatua, leikkauksiakin jouduttiin perumaan, kertoo Sairaanhoitajaliitto tiedotteessaan. 

- Myönteistä tässä julkisessa keskustelussa oli kuitenkin huomata, että myös joidenkin organisaatioiden ylin johto ja poliittiset päättäjät tunnistivat, ettei potilaiden hoitoa vaaranna sairaanhoitajat, vaan aliresursoitu henkilöstömitoitus, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.  

Sairaanhoitajaliiton jäsenkyselyssä suurin osa vastanneista sairaanhoitajista kertoi, ettei sijaisia ollut saatavissa ja monet heistä kertovat joutuneensa vaihtamaan työvuoroja. Käytännössä tämä voi tarkoittaa yövuoroa iltavuoron perään, suunniteltujen vapaa päivien perumista tai töihin kutsua kesken vapaapäivän. 

Sairaanhoitajien työtyytyväisyys vaarassa

Sairaanhoitajaliiton työolobarometrin mukaan sairaanhoitajien tyytyväisyys työelämään on parantunut hieman viime vuosina. Liitto pelkää, että tällaisella toiminnalla vaarannetaan positiivinen kehitys. Liiton kyselyyn vastanneista hoitajista 38 % oli valmis vaihtamaan alaa, muun muassa henkilöstön riittämättömyyden vuoksi. 

Sairaanhoitajaliiton mukaan hetkellistä joustoa työvuoroissa tarvitaan puolin ja toisin. Sairaanhoitajan työ eri yksiköissä vaatii erikoistunutta ja korkeatasoista osaamista, jota myös sijaiselta vaaditaan. Sijaisten perehdyttäminen tulee resursoida hyvin sekä perehdyttäjälle että perehtyjälle, näin taataan osaavat ammattilaiset kaikkiin vuoroihin.

- Työnantajien tulee varautua henkilöstövajeeseen pysyvämmillä keinoilla. Henkilöstön perusmitoitus tulee lähtökohtaisesti suunnitella poissaolot huomioiden sekä kehittää työolosuhteita. Sairaanhoitajien riittävä määrä ja osaaminen tulee varmistaa turvaamalla alueellinen perus- ja täydennyskoulutus, Hahtela korostaa.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

En ole joustanut enää vuosiin, enkä tule joustamaan. Rakastan työtäni, mutta myös elämää työni ulkopuolella. Kukaan ei voi pakottaa vaihtamaan/jatkamaan vuoroa. Hätätyöksi luokiteltavaa työtä ei tavan osastolla (ei edes teho-osastolla) tule kuin poikkeustapauksissa. Ensihoito on tässä valitettavasti eriarvoisessa asemassa, jos työnantaja ei suostu puljaamaan vuoroja niin että uusi vuoro tulee ajoissa paikalle. A tehtävää ei voi jättää väliin, enkä usko kenenkään itsetunnon edes antavan siinä periksi jättää menemättä tehtävälle. 

Tehkää osastoilla yhteinen sopimus. Teette omat työvuoronne, yhdessä kun päättää niin on helpompaa kaikille.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...