Jump to content
 •  

  Sairaanhoitajat eivät uskalla puuttua epäasialliseen toimintaan

  Hoitajat.net
  Kuvituskuva: Shutterstock

  Tuoreen selvityksen mukaan sairaanhoitajista noin 84 prosenttia kertoo velvollisuudekseen puuttua asiaan, jos havaitsee potilaan tai asiakkaan hoidossa epäasiallista käytöstä tai toimintaa. Kuitenkin vain noin 32 prosenttia vastaajista kertoo uskaltavansa puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin.

  Epäasialliseksi toiminnaksi hoitotyössä luokitellaan esimerkiksi se, jos potilaan tai asiakkaan omaa tahtoa tai yksityisyyttä ei kunnioiteta. Tällaista toimintaa oli päivittäin tai viikoittain havainnut kyselyyn vastanneista 37 prosenttia.

  Kiire mainittiin yhdeksi syyksi sille, miksi hoitajat eivät aina puutu epäeettiseen toimintaan. Yli puolet kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista kertoo olevansa samaa tai täysin samaa mieltä siitä, että joutuu toimimaan epäeettisesti vähäisten resurssien vuoksi. Kiireessä resurssit on tärkeää mitoittaa oikein. Tämä tarkoittaa sitä, että paikalla on oltava paitsi lukumäärällisesti riittävä määrä henkilökuntaa, henkilöstöllä on myös oltava tarpeeksi tilanteen vaatimaa osaamista.

  – Kiireestä huolimatta epäeettinen toiminta ei ole hyväksyttävää. Tarve sairaanhoitajien ammatilliselle osaamiselle korostuu sellaisissa tilanteissa, joissa asiakas tai potilas käyttäytyy poikkeavalla tavalla ja on aggressiivinen esimerkiksi muistisairauden vuoksi. Ammattilainen osaa tunnistaa syyt potilaan käytöksen takana ja hoitaa tätä asianmukaisesti. On tärkeää lisätä ymmärrystä ja antaa hoitajille ohjeistuksia erilaisten tilanteiden varalle, kertoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

  Sairaanhoitajaliiton mukaan yksiköissä pitäisi olla käytössä toimintamalleja ja ohjeita tilanteisiin, joissa on havaittu epäasiallista kohtelua. Aina näitä ei kuitenkaan tunneta. Jopa lähes puolet sairaanhoitajista kertoo, että ei tiedä, onko yksikössä olemassa ohjeistusta epäeettisen toiminnan varalle.

  Sairaanhoitajaliiton jäsenilleen lähettämään kyselyyn vastasi 752 julkisessa, yksityisessä ja kolmannen sektorin palveluksessa toimivaa sairaanhoitajaa sekä noin 161 alalla johtavissa ja esimiestehtävissä työskentelevää henkilöä. Kysely toteutettiin helmikuussa 2018, ja se lähetettiin noin 9000 Sairaanhoitajaliiton jäsenelle.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Potilas

  Posted

  Aika odotettu tutkimustulos. Kiire on varmaan eräs syy mutta onkohan se edes tärkein. Uskon täysin, että periaatetasolla lähes jokaisen hoitsun mielestä pitäisi puuttua epäkohtiin riippumatta kenen tekemää se on, mutta myös ymmärretään ettei potilaan väärinkäytös useinkaan ole tarkoitettua, ja ainakin sille on usein hyväksyttävä peruste. Toisin on yleensä silloin kun lääkäri syyllistyy väärinkäytöksiin. On potilaana aika paljon kokemusta ja lisäksi kuullut kaikenlaista.

  Jos hoitaja aktiivisesti puuttuu epäkohtiin, voi saada hankalan leiman ja joutua pahankin kiusaamisen sekä mustamaalamisen kohteeksi. Ääritapauksessa voidaan irtisanoa vaikka jonkin keksityn syyn perusteella. Uskomattoman voimakas hierarkinen järjestelmä lienee edelleen arkipäivää monessa paikassa.

  Potilaan näkövinkkelistä erittäin hyvä ilmapiiri lienee ainakin ollut Kanta-Hämeen keskussairaalan neurologian osastolla jokunen vuosi sitten, jossa olin muutamia päiviä. Hoitsut oli tosi empaattisia, sopivalla tavalla positiivisia - muutama jopa ihana :)
   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Pelko, menetät työn

  Posted

  Hoitajat pelkää. Harvassa paikassa potilaista välitetään Jos puutut epäkohtiin , menetät työpaikan tai tehdään työtekijän olo niin vaikeaksi työpaikka kiusaamisella että itse sairastut. Jos  lähdet et saa edes suosituksia, koska olet hankala tyyppi !!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...