Sairaanhoitajapäivät on Suomen suurin hoitotyön koulutus- ja näyttelytapahtuma. Näyttely ja tietoiskuohjelma tuovat esiin työn haasteita ja tarjoavat uutta tietoa ja teknologisia ratkaisuja. Klinikka-lavalla puhutaan muun muassa pelkopotilaiden virtuaalilääkkeestä, terveyshuuhaasta ja uudesta 2020-luvun kansansairaudesta. Sairaanhoitajapäivillä on luvassa myös ajankohtainen katsaus työmarkkinaneuvotteluista. Tapahtuma järjestetään 25.–26.3.2020 Messukeskuksessa Helsingissä.
Sankaritarinoita fanittava toimittaja-juontaja Arman Alizad kertoo Keynote-puheenvuorossaan omakohtaisten kokemusten kautta siitä, miten hän itse näkee ja kokee elämän. Puheenvuorossa kuullaan myös käännekohdista, joissa omilla valinnoilla ja asenteella on ollut suuri merkitys tulevaisuuden kehittymiseen.
Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet voimakkaasti viimeisten vuosien aikana, niin että niistä voi jo puhua uutena kansansairautena. Millä konsteilla terveydenhuolto vastaa lisääntyneeseen hoidontarpeeseen, ja mikä on tulehduksellista suolistosairautta hoitavien sairaanhoitajien eli IBD-hoitajien rooli tulevaisuudessa?
Genomitieto voi auttaa sekä sairauksien ennaltaehkäisyssä että potilaiden hoidossa. Genomitiedosta saadaan lisäarvoa terveydenhuoltoon, kun potilaille voidaan esimerkiksi antaa yksilöllisiä lääkekohtaisia ohjeita geneettisten ominaisuuksien perusteella. Geenitestien ohella ihmiset tarvitsevat myös geenineuvontaa, jotta genomitiedosta saadaan yksilön kannalta maksimaalinen hyöty.
Terveyshuuhaa ja vaihtoehtohoidot näkyvät paitsi terveydenhuollon arjessa, myös sosiaalisessa mediassa. Vastalääke ry on selvittänyt, mikä saa ihmiset uskomaan puolitotuuksiin tai suoranaisiin valheisiin, ja toisaalta, miten hoitohenkilökunnan tulisi kohdata potilas, joka uskoo muuhun kuin tieteellisesti todennettuun tietoon.
Virtuaalisuus apuna työssä, koulutuksessa ja potilailla
Terveysteknologia tuo uusia mahdollisuuksia niin potilaalle kuin hoitohenkilökunnallekin. Mitä muutoksia teknologia on jo tuonut ja mitä on odotettavissa tulevaisuudessa? Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään sekä simulaatiokoulutuksessa että taitojen harjoittelussa. Virtuaalipeleistä puolestaan on kehitetty uutta keinoa, jolla vodaan lisätä lasten viihtymistä sairaalassa ja vähentää pelkoja. Uusi lastensairaala ja Metropolia AMK ovat yhdessä kehittäneet Virtuaalinen elämyslääke -hankkeessa lapsille pelejä, joita pelaamalla pyritään vähentämään pelkoja hoitotoimenpiteitä kohtaan. Myös ikääntyneiden itsenäisen kotona asumisen tueksi on kehitetty erilaisia digitaalisia ratkaisuja.
Potilaiden erilaisten riskien arvioiminen säännöllisesti auttaa ennaltaehkäisemään haittatilanteita ja pitää myös kustannukset kurissa. Tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi painehaavat, vajaaravitsemus, kaatumisvammat ovat iso kustannus yhteiskunnalle. Nykyiset, paperille täytettävät riskiarviointilomakkeet ovat vajaakäytöllä niiden käytön hankaluuden vuoksi. Aktiivisella digitaalisten riskiarviointimittareiden käytöllä voidaan säästää kustannuksia ja potilaiden kokemaa inhimillistä haittaa.
|
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now