Jump to content
 •  

  Sairaanhoitajaopiskelijoiden stressi lisääntyy opintojen aikana

  Hoitajat.net
  Kuvituskuva: Envato

  Suomalaiset sairaanhoitajaopiskelijat eivät vielä ensimmäisenä opiskeluvuotenaan koe juurikaan stressiä opintoihin kuuluvassa käytännön harjoittelussa. Toisen vuoden opiskelijoilla stressiä on  jonkin verran, osoitti Master of Public Health Hanish Bhurtunin väitöstutkimus.

  Bhurtun on koulutukseltaan myös sairaanhoitaja. Hän jatkokehitti väitöstutkimuksessaan stressimittaria, jolla voidaan luotettavasti mitata sairaanhoitajaopiskelijoiden kokemaa stressiä kliinisen harjoittelun aikana. Mittarin osa-alueita ovat tiedon ja kliinisten taitojen puute, työkuorma ja kliiniset harjoitteluympäristöt, opettajat ja hoitohenkilökunta sekä potilaiden hoitaminen. 

  Sairaanhoitajaopiskelijat kokivat stressiä pääasiassa ammatillisten tietojen ja taitojen puutteen, harjoitteluun liittyvien tehtävien ja työkuorman sekä harjoitteluympäristön vuoksi. Opiskelijat selviytyivät stressistä pääasiassa tunneperäisten menetelmien avulla, kuten katsomalla televisiota ja nukkumalla pidempään. Stressin hallintakeinoissa oli havaittavissa joitakin eroja ensimmäisen ja toisen vuoden aikana.

  Tutkimuksen tulokset ovat hyödyksi hoitotyön opettajille, harjoittelun ohjaajille ja hoitohenkilökunnalle, jotka voivat valmistaa opiskelijoita etukäteen harjoitteluun liittyvään stressiin ja sen hallintaan. Huomioimalla tutkimuksen tuottamaa tietoa hoitotyön opetuksessa voidaan lievittää opiskelijoiden stressiä ja siten helpottaa heidän oppimistaan harjoittelun aikana.

  Väitöskirja verkossa https://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-3474-1/


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...