Jump to content
MAINOS

Sairaanhoitajaopiskelijat kritisoivat opetusta kovin sanoin


Hoitajat.net
 Share

Sairaanhoitajaopiskelijoiden mielestä simulaatio-opetusta on liian vähän. Kuva: Shutterstock.

Sairaanhoitajaliitto selvitti sairaanhoitajaopiskelijoiden mielipiteitä opintoihin liittyvistä asioista. Reilusti yli puolet (yli 60 %) vastaajista on sitä mieltä, että lähiopetus ei keskity hoitotyön kannalta oleellisiin asioihin. Saman verran vastaajista kokee, että lähiopetusta on liian vähän 

Enemmistön (yli 60 %) mielestä lähiopetus ei keskity hoitotyön kannalta oleellisiin asioihin, vaan esimerkiksi äidinkielen ja vieraiden kielten opiskeluun. Vastaajat toivovat, että lähiopetus keskittyisi enemmän kliinisiin aiheisiin kuten esimerkiksi neste- ja lääkehoitoon, fysiologiaan ja anatomiaan, jotka ovat kuitenkin hoitotyön kannalta oleellisia aiheita.

Vastaajien (yli 60 %) mielestä  myös simulaatio-opetusta on liian vähän. Lähes kaikissa oppilaitoksissa on simulaatiotila, mutta yli kolmanneksen mukaan opettajat eivät osaa hyödyntää simulaatiotiloja riittävästi.

- Olen huolissani siitä, että hoitotyön kliinisten taitojen lähiopetusta on liian vähän, jolloin osaaminen vaarantuu ja kliinisten taitojen opetus jää liiaksi harjoittelupaikkojen vastuulle, sanoo opiskelijatyöstä vastaava Anne Pienimaa Sairaanhoitajaliitosta.

Lähes viidennes vastaajista harkitsee alanvaihtoa. Syynä tähän on huono työilmapiiri, palkan pienuus suhteessa työn vaativuuteen ja työn rankkuus.

Kyselyyn vastasi 651 sairaanhoidon opiskelijaa.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Tulevaisuus ei hyvältä nä

Posted

Liiketoimintaa, yrittäjyyttä, johtamista, projektitoimintaa, tutkimus-ja kehittämis opintoja... Tärkeitä nämäkin, mutta ei ehkä olellisimpia aineita sairaanhoitajalle.  Esim. Liiketoiminnan perusteet 3op. Polikliininen hoitotyö 1op. Tutkimus-ja kehittämis opintoja joka lukukaudella lukuisia tunteja. Lääke-ja nestehoito yhdellä lukukaudella 4 tuntia. 

Eikä tulevaisuus näiden opintojen parissa hyvältä näytä. Lisää yrittäjyyttä ja johtajuutta yms. Nämä vähennetään sitten niistä hoitotyön tunneista.

Link to comment
Share on other sites

Meillä oli opinnäytetyön otsikkotasot ja rivinvälit se tärkein asia opiskelussa. Käytännössä sh:n työtehtävät opiskeltiin työharjoittelussa. Lähihoitajan opinnot ovat paljon käytännönläheisempiä. Sairaanhoitajan kuvitellaan kai aina jatkavan opintojaan yliopistotasolle :-(

Link to comment
Share on other sites

Tai oletetaan että sairaanhoitajiksi opiskelevilla on jo pohjaa hoitotyöstä- kyllähän te tämän jo tiedätte, tämähän on teille tuttua asiaa, tähän olette varmasti tutustuneet jo työssänne....

No eivät kaikki. 

Link to comment
Share on other sites

Sotea on opiskeltu nyt kolmen kurssin sisällä yhteensä varmaan ainakin sen 5op. On kirjoitettu esseitä ja laadittu esitelmiä. Kukaan ei edes tiedä tuleeko koko sotea ja jos tulee, tuleeko sellaisenaan. Sotea on opiskeltu noin 4op enemmän kuin näitä nyt voimassa olevia käytäntöjä ja lakeja.

 

Ensimmäisen vuoden aikana opittiin käytännön työtä, sitten on vaan projektia projektin perään, joissa opitaan miten projekteja vedetään vaikka tosiasiassa sitä käytännön kliinistä työtä meidän pitäisi päästä harjoittelemaan. Nyt esim. kanyylien laittaminen on siirretty kokonaan työharjoitteluissa harjoiteltavaksi. Entä jos harkkaan ei sisälly yhtään potilasta, jolle kanyylin voisi laittaa?

 

Kun entiset, eläkkeelle jääneet hyvin taitavat, tietävät ja käytännönläheiset (teoriaa unohtamatta) opettajat jäävät eläkkeelle, ne on korvattu ihan puhtaasti teoreetikoilla, jotka opettavat kuin alakoululaisia. "Oletteko te nähneet siellä sairaaloissa semmoisia kylttejä ovissa, missä lukee "eristys"? Käsi ylös, onko joku nähnyt?" Tässä esimerkki mikrobiologian tunnilta. Meinasi itku tulla. 

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...