Jump to content
 •  

  Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeus parantaa palvelujen saatavuutta


  Hoitajat.net

  Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeudella on parannettu palvelujen saatavuutta, nopeutettu hoitoon pääsyä ja turvattu lähipalveluja. Suomessa kaikki oikeuden saaneet hoitajat työskentelevät kuntasektorilla, sillä tehtäväkuvalla on haluttu tehostaa julkisen sektorin terveyspalveluja. Englantiin ja Ruotsiin verrattaessa sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen voisi olla huomattavan laajempaa, sillä molemmissa maissa 11 % sairaanhoitajista omaa oikeuden määrätä lääkkeitä. Suomessa lääkkeitä määrääviä sairaanhoitajia on vasta 223.

  Sosiaali- ja terveysministeriön rajatun lääkkeenmääräämisen asiantuntijatyöryhmä jätti viime vuoden lopulla ehdotuksensa sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen laajentamisesta uusille palvelusektoreille ja tiettyjen lääkkeiden lisäämisestä oikeuden piiriin. Ehdotusten tarkoituksena on mahdollistaa avohoidon vastaanottopalveluiden joustavampi ja kustannusvaikuttava järjestäminen.

  Työryhmän selvityksen perusteella sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen oli asianmukaista ja turvallista. Potilaat kokivat pääsevänsä nopeasti sairaanhoitajan vastaanotolle ja olivat tyytyväisiä sairaanhoitajan antamaan hoitoon ja ohjaukseen. Lääkkeenmääräämiskoulutukseen osallistuneet sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt sekä kouluttajat ovat saaneet hyvää palautetta ohjaavilta lääkäreiltä osaamisen tasosta ja uuden tehtävänkuvan tarpeellisuudesta.

  – Olen vuodesta 2011 lähtien opettanut sairaanhoitajien lääkkeenmääräämiskoulutuksessa potilaan tutkimista. Koulutukseen tulijoilla on jo vuosien kokemus potilaiden kohtaamisesta, ja tämä luo luontevan ja hyvän pohjan kehittää ammattitaitoa ja laajentaa ammattikuvaa. Kaikilla opiskelijoilla on ollut intoa ja kiinnostusta oppia potilaan tutkimista, hoitosuunnitelman tekoa ja siltä pohjalta myös lääkkeiden määräämistä, siis työalueita, jotka perinteisesti ovat kuuluneet lääkärin vastuulle. Suomen lääkäriliitto on ymmärrettävästi ollut huolissaan siitä, säilyykö potilasturvallisuus uudessa vastuunjaossa. Oman opetuskokemukseni perusteella en olisi tästä huolissani, koulutuksen vastuulääkäri Kari Eskola toteaa.

   – Olen havainnut, että sairaanhoitajan työ opettaa hyvin tuntemaan potilaiden oireiden ja sairauskuvan moninaisuuden ja yllätyksellisyyden, ja tämä tuo turvallisuutta, kun hoitajat valmistuttuaan aloittavat itsenäisen lääkkeenmääräämisen. Olen myös vakuuttunut siitä, että lääkäri saa lääkkeenmääräämiseen koulutetuista hoitajista entistäkin parempia ja tehokkaampia yhteistyökumppaneita.

  Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen tehtäväkuva vahvistaa hoitotyön roolia lääkehoidon osaamisessa erityisesti akuutissa ja pitkäaikaissairaanhoidossa sekä ennaltaehkäisyn että omahoidon tukemisen näkökulmista. Tulevaisuuden visiona on, että lähipalveluissa on valittavana aina myös lääkkeitä määräävän sairaanhoitajan vastaanotto.

  – Kansainvälisen kokemuksen mukaan rajattu lääkkeenmäärääminen täytyisi voida lisätä moduulina muihin korkea-asteen tutkintoihin. Toimintaa kannattaa ehdottomasti jatkaa ja integroida se uuteen soteen. Lisäksi tarvitaan vertailevaa tutkimusta, Suomen sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto toteaa.  
   


  OSALLISTU KESKUSTELUUN

  Keskustelu

  Recommended Comments

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut.  Vieras
  Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
  Lisää kommentti

  ×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Ajankohtaista

  FOORUMILLA KESKUSTELLAAN


×