Jump to content
MAINOS

Rekrytointikiellot ja säästöt uuvuttavat hoitajia kesällä


Hoitajat.net
 Share

Tehy selvittää vuosittain pääluottamusmiehille lähetetyn kyselyn avulla​ kesäajan sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintaa ja henkilöstöjärjestelyjä. Tämän vuoden selvityksestä käy ilmi, että rekrytointikiellot ja sijaisuuksissa säästäminen vaikuttavat henkilöstön jaksamiseen.

Pääluottamusmiesten mukaan suurin osa organisaatioista supistaa toimintaansa kesäaikana. Niiden laajuus on samaa tasoa kuin parina aiempana vuonna. Suurin syy sulkuihin ja toiminnan supistamiseen kesäaikana oli vakiintunut tapa ja vuosilomat. Myös säästösyyt ja palveluiden vähäisempi kysyntä aiheuttavat toiminnan supistamista.

Toiminnan supistukset kohdistuvat erikoissairaanhoidossa erityisesti kirurgian, psykiatrian, sisätautien ja korva-, nenä- ja kurkku- sekä lastentauteihin. Perusterveydenhuollossa eniten sulkuja ja toiminnan supistamista tehdään vastaanottotoiminnassa, neuvolatoiminnassa sekä fysioterapiassa ja hammashoidossa. Varsinkin heinäkuun aikana suljetaan toimintoja päivähoidossa. Päivystys toimii kesällä useimmiten normaalisti, mutta joillakin paikkakunnilla sitä saatetaan keskittää.

- Valtaosa vastaajista ilmoitti, että työpaikka ei lomauta henkilöstöä tulevana kesänä. Tämä on tietysti positiivista, sanoo selvityksen laatinut Tehyn työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman.

Sijaisten saatavuudessa on ongelmia tulevana kesäaikana niin kuin aiempina kesinäkin. Noin puolet vastanneista pääluottamusmiehistä ilmoitti, että sijaisten saatavuudessa on ongelmia. Eniten on ollut pulaa sairaanhoitajista, lähi- ja perushoitajista ja lääkäreistä. Yleisin syy sijaispulaan on puute koulutetuista sijaisista.

- Tänä vuonna vastauksissa näkyvät myös taloudelliset säästöpaineet, sillä 31 % vastanneista pääluottamusmiehistä ilmoitti rekrytointikieltojen haittaavan sijaisten palkkaamista. Myös organisaatioiden vetovoimaisuuden puute on eräs merkittävä tekijä siihen, ettei sijaisia saada, Flinkman sanoo.

Flinkman pelkääkin, että rekrytointikiellot ja sijaisuuksissa säästäminen aiheuttavat henkilöstön väsymistä. Tämä taas voi vaikuttaa sairauslomien määrään ja työtyytyväisyyteen.

Lisätietoja: Terveyden- ja sosiaalihuollon toiminta ja henkilöstöjärjestelyt vuonna 2015 (Slideshare)

Lähde ja video: Tehy ry

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Olen laittanut kuntarekryyn avoimen työpaikkahaun noin puoli vuotta sitten, mutta Turun kaupunki ei ole edes kutsunut yhteenkään haastatteluun. Kaarinan puolelle mut kutsuttiin heti seuraavalla viikolla ja sijaisuuksiakin tehnyt. Turku meinaa pärjätä varahenkilöstön voimin, mutta työntekijöiltä kuullut että paljon joutuvat tekemään vajaalla. Olen kuitenkin valmis lähihoitaja, jo reilut 10 vuotta alalla työskennellyt. Yksityinen puoli toimii vaikka sielläkin on monissa paikoissa ylityökielto

Link to comment
Share on other sites

Guest keikkaileva lähihoitaja

Posted

Olen sijainen ja tänä vuonna sijaisuuksia on ollut todella vähän. Sijaisuudet olen tehnyt tyksissä. Välilä saan vain päivän viikossa, välillä menee viikko tai pari kun ei tule kutsua lainkaan. Tällä viikolla sain jopa kolme työpäivää :). Tiedän, että siellä töitä olisi ja katetta sijaisuuksille.

Link to comment
Share on other sites

Guest Huolestunut aikaansaamattomuudesta

Posted

TEHY ei tee enää asioiden eteen mitään radikaalia, kunhan raportoi sivuillaan tilastoluontoisesti kuinka kammottavaa meidän alalla on työskennellä. Vaihdan ammattiliittoa.

Link to comment
Share on other sites

TEHY ei tee enää asioiden eteen mitään radikaalia, kunhan raportoi sivuillaan tilastoluontoisesti kuinka kammottavaa meidän alalla on työskennellä. Vaihdan ammattiliittoa.

​Kannattais varmaan perehtyä vähän ammattiliittojen toimintaan, miten ne toimii ja minkälaiset lait ja säädökset toimintaa säätelee. Tervemenoa ja onnea semmosen liiton löytymiselle joka niitä "radikaaleja juttuja" tekee :D

Link to comment
Share on other sites

Olen kuitenkin valmis lähihoitaja, jo reilut 10 vuotta alalla työskennellyt. Yksityinen puoli toimii vaikka sielläkin on monissa paikoissa ylityökielto

​Sama homma. Ite en päässyt edes haastatteluihin vaikka hain mielenkiinnosta turku, tampere, helsinki, espoo, kuopio kesätyörekryihin. Kuopiossakin oli rekryn kautta 10 lähihoitajan sijaisuutta auki kesällä. Hakijoita oli yli 400 ja siihen vielä opiskelijat päälle. Toki osahan noista paikoista menee jalkaoven välissä systeemillä, itelle on aina sama vastaus että hae rekryn kautta :D Mutta näin. Nyt on tosin viikon sisään tullut jo viidestä rekrystä puhelua että kiinnostasko kesätyöt että ois paikkoja tarjolla kun valitut ei pääsekkään töihin tai eivät ole ottaneet paikkaa vastaan. No, eipä juuri kiinnosta. Ois kiinnostanut pari kk sitten eikä sillon kun on jo töpaikat hommattu.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...