Jump to content
MAINOS

Röntgenlaitteen virhekytkentä aiheutti keuhkokuvauksissa ylimääräistä säteilyaltistusta


Hoitajat.net
 Share

Kuvan thorax ei liity tapaukseen. Kuvituskuva.

Röntgenlaitteiston virheellisen kytkennän vuoksi suuri joukko potilaita on saanut hyvin pienen ylimääräisen säteilyannoksen keuhkoröntgenkuvauksissa Porvoon läntisellä terveysasemalla. Virheelliselläkin kytkennällä potilaiden tutkimuksissa saamat annokset alittavat Säteilyturvakeskuksen (STUK) ohjearvot.

Röntgenlaitteistossa on ollut virheellinen kytkentä oletettavasti laitteiston vuonna 2008 tehdystä asennuksesta alkaen. Kahdeksan vuoden aikana sillä on ehditty ottaa noin 15000 keuhkokuvaa. Muihin kuin keuhkokuviin väärä kytkentä ei ole käytännössä vaikuttanut.

- Porvoon läntisellä terveysasemalla on pystytty pitämään keuhkokuvauksesta aiheutuvat annokset lähtökohtaisesti hyvin alhaisina. Vaikka virhekytkennästä on nyt aiheutunut potilaille ylimääräistä altistusta, jää potilaan saama kokonaisannos selvästi alle STUKin tällaisille tutkimuksille määrittelemän ohjearvon eli niin sanotun vertailutason, STUKin säteilyn käyttö terveydenhuollossa -yksikön tarkastaja Atte Lajunen selventää.

Lajusen mukaan ylimääräisellä annoksella ei käytännössä ole mitään terveysvaikutusta, ei edes lapsipotilaille. Ylimääräinen annos on ollut noin 0,015 millisievertiä, mikä vastaa annosta, jonka ihminen saa puolessatoista päivässä normaalista elinympäristönsä taustasäteilystä.

- Virhekytkentään ei ole kiinnitetty huomiota luultavasti siksi, että annokset ovat siitä huolimatta olleet niin alhaiset. Se ettei virhettä huomattu kahdeksaan vuoteen, antaa kuitenkin syytä käydä läpi toiminnan laadunvalvontaa. Virhekytkentä on nyt korjattu. On tärkeää, että tapahtumasta opitaan ja siten pyritään varmistamaan, ettei vastaavia tilanteita pääsisi jatkossa syntymään.

STUKin internetsivuilta löytyvät kuvaukset kaikista STUKille ilmoitetuista terveydenhuollon säteilyn käytön poikkeavista tapahtumista. Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista edellyttää ilmoittamaan vaaratilanteet myös Valviraan.

Poikkeavat tapahtumat terveydenhuollossa

Lähde: STUK

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...