Jump to content
MAINOS
 • Röntgenlaitteen virhekytkentä aiheutti keuhkokuvauksissa ylimääräistä säteilyaltistusta


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvan thorax ei liity tapaukseen. Kuvituskuva.

  Röntgenlaitteiston virheellisen kytkennän vuoksi suuri joukko potilaita on saanut hyvin pienen ylimääräisen säteilyannoksen keuhkoröntgenkuvauksissa Porvoon läntisellä terveysasemalla. Virheelliselläkin kytkennällä potilaiden tutkimuksissa saamat annokset alittavat Säteilyturvakeskuksen (STUK) ohjearvot.

  Röntgenlaitteistossa on ollut virheellinen kytkentä oletettavasti laitteiston vuonna 2008 tehdystä asennuksesta alkaen. Kahdeksan vuoden aikana sillä on ehditty ottaa noin 15000 keuhkokuvaa. Muihin kuin keuhkokuviin väärä kytkentä ei ole käytännössä vaikuttanut.

  - Porvoon läntisellä terveysasemalla on pystytty pitämään keuhkokuvauksesta aiheutuvat annokset lähtökohtaisesti hyvin alhaisina. Vaikka virhekytkennästä on nyt aiheutunut potilaille ylimääräistä altistusta, jää potilaan saama kokonaisannos selvästi alle STUKin tällaisille tutkimuksille määrittelemän ohjearvon eli niin sanotun vertailutason, STUKin säteilyn käyttö terveydenhuollossa -yksikön tarkastaja Atte Lajunen selventää.

  Lajusen mukaan ylimääräisellä annoksella ei käytännössä ole mitään terveysvaikutusta, ei edes lapsipotilaille. Ylimääräinen annos on ollut noin 0,015 millisievertiä, mikä vastaa annosta, jonka ihminen saa puolessatoista päivässä normaalista elinympäristönsä taustasäteilystä.

  - Virhekytkentään ei ole kiinnitetty huomiota luultavasti siksi, että annokset ovat siitä huolimatta olleet niin alhaiset. Se ettei virhettä huomattu kahdeksaan vuoteen, antaa kuitenkin syytä käydä läpi toiminnan laadunvalvontaa. Virhekytkentä on nyt korjattu. On tärkeää, että tapahtumasta opitaan ja siten pyritään varmistamaan, ettei vastaavia tilanteita pääsisi jatkossa syntymään.

  STUKin internetsivuilta löytyvät kuvaukset kaikista STUKille ilmoitetuista terveydenhuollon säteilyn käytön poikkeavista tapahtumista. Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista edellyttää ilmoittamaan vaaratilanteet myös Valviraan.

  Poikkeavat tapahtumat terveydenhuollossa

  Lähde: STUK

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...