Jump to content
MAINOS
 • Puutteellinen kirjaaminen lisää vaaratilanteita hoitotyössä


  Hoitajat.net
   Share

  Kuva: iStock

  Puutteellinen tiedonhallinta on suoraan yhteydessä haittatapahtumien määrään sairaaloissa. Kirjaamiseen liittyvät virheet sekä tiedon välittämiseen liittyvät vaikeudet myötävaikuttavat muun muassa lääkkeiden antamiseen liittyviin virheisiin, hoitoon liittyviin kanteluihin sekä tiedonhallintaan liittyvien haittatapahtumien syntyyn. Näihin johtopäätöksiin päätyi Virpi Jylhä väitöstutkimuksessaan.

  – Hoitoon liittyvät päätökset tehdään saatavilla olevan tiedon perusteella, jonka vuoksi tiedonhallinnan toimivuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Oikea tieto, oikealle henkilölle, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja muodossa on turvallisen tiedonhallinnan periaate, Jylhä toteaa.

  Hoitopaikan vaihdon yhteydessä häviää tietoa

  Potilaan tietojen asianmukainen kirjaaminen on merkittävä tekijä potilasturvallisuudelle. Puutteellinen kirjaaminen lisää tiedon häviämistä potilassiirtojen yhteydessä. Erityisesti potilastiedon siirtäminen järjestelmästä toiseen kopioi-liitä toiminnolla tai käsin on riskialtista. Tutkimuksen mukaan tiedon siirto vaikuttaa olevan virhealttein vaihe tiedonhallinnassa.

  Yhtenäinen ohjeistus vähentää virheitä

  Yhtenäinen ohjeistus sähköisen potilastiedon kirjaamisesta, välittämisestä sekä käytöstä vähentää kirjaamiseen liittyviä virheitä sekä tiedon häviämistä vuoron vaihdon tai potilaan siirron yhteydessä. Asianmukaisella ohjeistuksella on merkittävä rooli turvallisessa tiedonhallinnassa. Tutkituista yksiköistä joka viidennessä työkäytännöt perustuivat pääosin kirjoittamattomiin sääntöihin. Yhtenäiset ohjeistukset olivat käytössä kahdessa kolmasosassa yksiköistä.

  Jylhän mukaan sairaalan johdon tulisi panostaa vahvemmin turvallisten tiedonhallintakäytäntöjen kehittämiseen. Tutkimukseen osallistuneista sairaanhoitajista vain neljäsosa koki, että potilasturvallisuus on sairaalan johdon ykkösprioriteetti. Vastaavasti viidesosa hoitajista uskoi, että sairaalan johto yrittää ratkaista tiedonhallintaan liittyviä ongelmia.

  Tutkimusaineisto koostui Valviran virallisista lausunnoista ja ratkaistuista kanteluista, sairaalan vaaratapahtumien raportointijärjestelmään (HaiPro) kirjatuista ilmoituksista sekä sairaanhoitajille kohdennetusta kyselytutkimuksesta, jossa mukana oli 32 sairaalaa.

  Tutkimus: Information management in health care:a model for connecting information culture and patient safety

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Erilliset ohjeistukset joilla kierretään tietojärjestelmien huonoa suunnittelua on pohjimmiltaan vain kusetusta joilla yritetään piilotella järjestelmien hankinnasta ja kehittämisestä vastaavien ammattitaidottomuutta. Tiedonkulku pitää voida automatisoida kun se on teollisuudessa ja kaupan alallakin automatisoitu vuosikausia sitten. Silloin ei tarvita ohjeita siitä miten tietoja copypastetaan tai käsin siirretään järjestelmästä toiseen.

  • Tykkää 2
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...